Tamsoje ratuotą kontrabandininką prisivijęs pėsčias pasienietis sugebėjo įšokti į priekabą su cigaretėmis, iš jos sušaudyti motociklo padangas ir sulaikyti cigarečių gabentoją.

Šeštadienį apie 3 val. nakties Pagėgių savivaldybės Vėžininkų kaimo ribose Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešvilės užkardos pareigūnas maždaug už puskilometrio nuo sienos su Rusija pastebėjo Jūros upės ledu nuo Nemuno važiuojantį neįprastos konstrukcijos motociklą.

Jo tempiamoje priekaboje buvo sukrautos cigarečių dėžės, kurias iš Rusijos teritorijos per užšalusį Nemuno ledą atnešė keli kontrabandininkai.

Pasienietis, išbėgęs ant Nemuno intako Jūros ledo, ėmė stabdyti motociklo vairuotoją, tačiau šis nepakluso. Kontrabandininko nepaveikė ir du įspėjamieji VSAT pareigūno šūviai iš tarnybinio pistoleto į orą.

Tuomet pasienietis ėmėsi pėsčiomis vytis Jūros ledu sprukusį kontrabandininką. Fiziškai stiprus pareigūnas už kelių šimtų metrų sugebėjo priartėti prie motociklo priekabos, įsitverti į jos šoną ir įšokti vidun.

Tai padaryti pasieniečiui nesutrukdė ir kontrabandininko viražai, vairo sukiojimas stengiantis sutrukdyti ar parblokšti pasienietį.

Įsikabarojęs į motociklo priekabą Viešvilės užkardos pasienietis keturiais pistoleto šūviais suvarpė dvi galines motociklo padangas. Dėl to motociklas sustojo, o jo vairuotojas, 34 – erių metų tauragiškis, tuoj pat buvo sulaikytas iš priekabos iššokusio pasieniečio.

Savadarbėje motociklo maždaug pusantro metro ilgio ir panašaus pločio priekaboje VSAT pareigūnai rado 30 dėžių cigarečių, iš viso 15 tūkstančių pakelių „Saint George Lights“ su rusiškomis banderolėmis.

Kontrabandos gabenimui pritaikytas rusiškas motociklas „IŽ“ buvo trimis dideliais žemės ūkio technikoje naudojamais ratais, su specialiais sutvirtinimo elementais. Dėl šio įvykio VSAT Pagėgių rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pernai Pagėgių pasieniečiai, stabdydami reikalavimui sustoti nepaklususius asmenis ir transporto priemones, 24 kartus buvo priversti panaudoti šaunamąjį ginklą, taip pat kelis kartus susigrūmė su peiliais ginkluotais kontrabandininkais.

Dešimtis kartų pasieniečiams prieš nepaklusnius cigarečių gabentojus taip pat teko naudoti ir fizinę jėgą bei specialiąsias priemones.

Pasieniečių sulaikomi cigarečių iš Kaliningrado srities kontrabandininkai savo neteisėtai veiklai palengvinti žiemą naudoja įvairias savadarbes priemones – automobilius “buldozerius”, kurių priekyje po varikliu montuojamos specialios metalo plokštės, maskuojamuosius chalatus, savadarbes roges, batų apkaustus ir net konservavimui skirtus dangtelius, kad batai neslystų ledu.

Pernai Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 3 milijonus 394 tūkstančius neteisėtai į Lietuvą gabentų cigarečių pakelių, iš jų 2 milijonus 596 tūkstančius pakelių sulaikė sieną su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai.

Sulaikytų šiame ruože kontrabandininkų amžiaus vidurkis buvo 35 – eri metai.