Nacionalinės nusikalstamumo agentūros (National Crime Agency, NCA) išplatintame pranešime primenama, kad ukrainietis Sergijus Mikhailovas (41 m.) sulaikytas 2018-ųjų birželį savo namuose Queen’s Yard gatvėje.

Būstą jis buvo pavertęs tikru klastočių fabriku – turėjo tam pritaikytus kompiuterius ir spausdintuvus, pareigūnai kratos metu aptiko 3000 pagamintų asmens identifikavimo dokumentų, 3500 nuotraukų, kurių formatas skirtas pasams gaminti, 300 statybininkų kvalifikacijos (CSCS) kortelių, taip pat – 40 000 bankų kortelių, 15 000 svarų sterlingų grynaisiais.

Nustatyta, kad jis priimdavo užsakymus iš visos Jungtinės Karalystės, o pagamintas klastotes išsiųsdavo paštu.

Vyras įkliuvo tuo metu, kai savo darbo vietoje perdavė 6 padirbtas ID korteles vienam iš reguliarių savo klientų – tautiečiui Genadijui Kalininui (40 m.). Juos britų policijos žvalgai stebėjo jau kurį laiką ir sučiupo būtent sandėrio metu.

Nustatyta, kad Essexe gyvenantis G. Kalinins veikė kaip tarpininkas, kuris padirbtais dokumentais aprūpindavo organizuotų gaujų narius, kurie klastotes naudojo norėdami neteisėtais būdais patekti į JK, šioje šalyje išsinuomoti būstą ir dirbti.

2018 metų rugsėjį G. Kalinins ir S. Mikhailovas pripažinti kaltais dėl sukčiavimo, Blackfriars Karūnos teismas jiems skyrė atitinkamai 6 metų ir 3 mėnesių bei pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmes.

Tačiau tuo viskas nesibaigė.

Paskutinė 2021 metų rugpjūčio savaitę Southwarko Karūnos teismas nuteistiesiems iškėlė naujas sąlygas, kurių neįvykdžius gresia dar ilgesni metai nelaisvės.

S. Mikhailovas pripažino, kad jo įplaukos už klastotes siekė 1 143 000 svarus sterlingus, tačiau šiuo metu visas jo turimas turtas siekia vos 30 tūkst. svarų sterlingų. Juos vyras privalės grąžinti valstybei per 3 mėnesius, jeigu to nepadarys – už grotų sės dar pusantrų metų.

G. Kalinins įpareigotas per tą patį laikotarpį sumokėti 313,5 tūkst. svarų sterlingų – tiek vertas jo santuokoje įgyto būsto dalis ir automobilis BMW. Jeigu teismo nurodymo vyras neįvykdys, už grotų turės praleisti papildomus 3 metus.

Imigrantas prisipažino, kad nusikalstamu būdu iš viso uždirbo 559 520 svarų sterlingų.

„Dokumentų klastotes, padirbtas ir platintas šių vyrų, galėjo panaudoti nusikaltėliai, tai padėjo jiems plauti pinigus, sukčiauti, pažeidinėti imigracijos tvarką JK ir užsienyje. Teikdami tokias paslaugas šie vyrai susiejo save su organizuotomis gaujomis, kurie kelia pavojų pažeidžiamiausiems žmonėms.

Visi pranašumai, kuriuos jie įgijo tokiu būdu, turi būti atimti.

Ši bausmė įrodo, kad kalėjimas – ne vienintelė nusikaltėlių elgesio pasekmė, NCA dirbs dėl to, kad žmonės negautų pajamų iš nusikaltimų“, – pasakojo apie šią bylą NCA padalinio vadovas Markas McCormackas.