Teismas neginčijamai nustatė, kad kaltinamasis, būdamas valstybės pareigūnu (statutiniu valstybės tarnautoju) – dirbdamas policijos komisariato tyrėju, tarnybos metu, 2020 m. gruodžio mėn. bute Kaune, Ispanijos pilietei parodydamas savo tarnybinį pažymėjimą prisistatė policijos pareigūnu bei savo užuominomis ir veiksmais leido jai suprasti, kad jis už savo neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus, t. y. už moters nepatraukimą administracinėn atsakomybėn už jos padarytą administracinį teisės pažeidimą, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 487 straipsnyje (Vertimasis prostitucija), jis reikalauja iš jos pinigų bei iš jos paėmė jam paduotus 50 Eur. Tokiu būdu R. T. provokavo moterį duoti jam kyšį bei savo naudai iš jos priėmė 50 Eur vertės kyšį.

Be to, jis nuteistas už tai, kad 2 kartus pasikėsino kyšininkauti, o būtent už tai, kad 2020 gruodžio. mėn. bute Kaune, neatskleidžiant savo tapatybės nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus atliekančioms pareigūnėms, parodydamas savo tarnybinį pažymėjimą prisistatė policijos pareigūnu bei savo užuominomis ir veiksmais leido pareigūnėms suprasti, kad už vertimąsi prostitucija jis reikalauja pinigų. Tokiu būdu R. T. pasikėsino provokuoti pareigūnes duoti jam kyšį, nes savo nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi jo veiksmai policijos pareigūnų buvo kontroliuojami. Iš vienos neatskleidusios savo tapatybės pareigūnės jis paėmė 100 Eur grynais pinigais.

Kaltinamasis pripažintas kaltu ir už neteisėtą disponavimą šaudmenimis, nes savo kabineto tarnybiniame seife, neturėdamas leidimo, nuo ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto momento laikė 75 vnt. pramoninės gamybos 9x19 mm kalibro „Luger“ tipo šovinių, skirtų šaudyti iš pramoninės gamybos 9x19 mm kalibro pistoletų ir pistoletų–kulkosvaidžių, iki tol, kol šaudmenis kratos metu surado ir paėmė pareigūnai.

Kaltinamasis teisme kaltu prisipažino visiškai ir parodė, kad labai nuoširdžiai gailisi ir prisipažįsta, kad taip įvyko. Kaltinamasis paaiškino, kad buvo sunki finansinė padėtis, artėjo šventinis laikotarpis, todėl sumąstė taip pasipelnyti. Apie šaudmenis paaiškino, kad juos rado, parsinešė ir padėjo tarnybiniame seife, užrakino saugiai, tačiau užmiršo įforminti taip, kaip numato įstatymas.

Kaltinamojo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, o atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra tai, kad jis prisipažįsta padaręs baudžiamojo įstatymo numatytas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Kadangi baudžiamoji byla buvo išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka, paskirta bausmė sumažinta vienu trečdaliu – 10 000 Eur bauda (įskaičius 1 dieną, išbūtą laikiname sulaikyme – kaltinamasis turės sumokėti 9900 Eur baudą).

Be jo, jam atimta teisė 4 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)