Šeštadienį ryte Varėnos rajono Kaziukonių kaimo prieigose VSAT Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko pasienio užkardos pareigūnai sulaikė du dokumentų neturėjusius iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius ir Gambijos piliečiais prisistačiusius asmenis.

Dar keturis sienos pažeidėjus be dokumentų VSAT pareigūnai ryte sulaikė ties Varėnos rajono Šulų ir Paąžuolės kaimais. Jie prisistatė Gvinėjos piliečiais.

Tos pačios rinktinės Purvėnų pasienio užkardos pareigūnai šeštadienį popiet Varėnos rajono Papiškių kaimo ribose sulaikė ką tik sieną iš Baltarusijos kirtusius du migrantus. Dokumentų neturėję užsieniečiai prisistatė Maroko piliečiais.

Darbo šeštadienį netrūko ir VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnams. Jie Lazdijų rajono Volskų kaimo ribose šeštadienio rytą ir popietę surengė tris sulaikymus. Du kartus įkliuvo po du migrantus. Visi keturi dokumentų neturėjo ir prisistatė Irako piliečiais. Trečio sulaikymo metu įkliuvo net 17 migrantų be dokumentų, irgi prisistačiusių Irako piliečiais.

Tuoj po vidudienio Lazdijų rajono Pertako kaimo prieigose Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai sulaikė tris Sirijos piliečiais prisistačiusius neteisėtus migrantus, irgi neturėjusius dokumentų.

Kaip jau skelbė VSAT, šeštadienį naktį neteisėti migrantai buvo sulaikyti ir ties Ignalinos rajono Smilginiškės kaimu. Tąkart VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai sulaikė ką tik iš Baltarusijos sieną neteisėtai kirtusius septynis asmenis. Jie turėjo Irako piliečių dokumentus.

Iš viso šeštadienį VSAT pareigūnai sulaikė 39 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Didžioji dauguma sulaikytųjų pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Visiems užsieniečiams bus atliekami testai dėl COVID-19, o iki rezultatų gavimo jie yra izoliuoti. Įvykių aplinkybės tikslinamos, vyksta tyrimai.

Sekmadienio rytas irgi prasidėjo neteisėtų migrantų sulaikymais. Lazdijų rajone Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai sulaikė keturis sieną su Baltarusija kirtusius Irako piliečiais prisistačiusius asmenis be dokumentų. Švenčionių užkardos pasieniečiai Švenčionių rajone irgi sulaikė keturis užsieniečius be dokumentų. Pirminiais duomenimis, jie prisistato Indijos piliečiais.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 555 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra beveik septynis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 361. Taip pat sulaikyti 46 Irano, 45 Sirijos, 39 Baltarusijos, 17 Rusijos, 11 Turkijos, 10 Šri Lankos, 6 Tadžikistano, po 4 Gvinėjos ir Indijos, 3 Afganistano, po 2 Jemeno, Egipto, Maroko ir Gambijos bei 1 Somalio piliečiai ar jais prisistatę asmenys.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pasieniečiai iš kitų padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)