Londono policijos pranešime teigiama, kad visi nuteistieji – Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai, kurie dažniausiai taikydavosi į prabangius visureigius, juos ardydavo siekiant parduoti dalis Lietuvoje arba klastodavo transporto priemonių identifikacinius numerius, taip juos legalizuodami.

Mašinvagiai siautė Londone, kartais – gretimose grafystėse, jie naudojo specialią įrangą berakčiams automobiliams skenuoti, atrakinti ir užvesti.

130 pavogtų automobilių vertė siekia apie 3 000 000 svarų sterlingų.

Jie buvo ardomi už Londono – Cressinge (Essexas) esančios įmonės teritorijoje, tai būdavo daroma iš karto po vagystės.

Londono policijos nuotr.

Didžiulės apimties tyrimas atskleidė, kad gauja veikė iki 2019 metų pavasario – kai jos nariai buvo sulaikyti, policija jau turėjo daugybę įrodymų dėl jų nusikalstamos veiklos, bylos nagrinėjimas Southwarko Karūnos teisme užtruko ilgiau nei dvejus metus.

Birželio 16 dieną nuosprendžiai paskelbti paskutiniams gaujos nariams.

Adolis Grigunas (29 m.) iš Grayso nuteistas 7 metams ir 3 mėnesiams kalėjimo, o Rainhame gyvenamąją vietą nurodęs Andrius Staneika (36 m.) įkalintas 7 m. ir 6 mėn.

Dar keturi lietuviai nuosprendžius šiame teisme išgirdo šiek tiek anksčiau: Karolis Stanevičius (36 m., gyvenamoji vieta – Rainhamas, bausmė – 6 metai nelaisvės), Rimgaudas Magomedovas (46 m., Purfleetas, 6 m. ir 9 mėn.), Darius Mitrulevičius (44 m., Purfleetas, 5 m. ir 5 mėn.), o dar vieno nuteisto lietuvio duomenys neatskleidžiami – jam skirta 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Iš kairės: Rimgaudas Magomedovas, Andrius Staneika, Karolis Stanevičius, Adolis Grigunas ir Darius Mitrulevičius. Londono policijos nuotr.

„Tai buvo puikiai organizuotas nusikalstamas susivienijimas.

Nors teismui buvo pateikti įrodymai dėl 130 pavogtų automobilių, jų gali būti kur kas daugiau“, – po nuosprendžio sakė Londono policijos detektyvas inspektorius Pete’as Ellis.

Teigiama, kad kratų metu pas kaltinamuosius rasta daugybė suklastotų dokumentų, tuščių britiškų valstybinės registracijos numerių lentelių, daugybės bankų sąskaitų prisijungimų duomenys.