Lemtinga 2020-ųjų metų birželio 29-oji turėjo būti eilinė diena brolių Markevičių gyvenime. Pas Algį tądien svečiavosi draugai, o Stanislovas šienavo laukuose.

Pavakarę pas juos į namus Kėdainiuose, M. Daukšos gatvėje, užsuko pusbrolis, su kuriuo broliai puikiai sutarė ir artimai bendravo nuo vaikystės.

„Tuoj jus pavaišinsiu“, – pasakė jis ir ant stalo padėjo pusės litro butelį degtinės. Stanislovas papjaustė užkandos ir visi trys sėdo prie stalo.

Kraupi egzekucija

Kaip pasakojo pagrindiniu liudininku tapęs pusbrolis, jie tuštino butelį ir kalbėjosi, kai broliai dėl kažko susikivirčijo.

„Tikrai nesupratau, dėl ko tas konfliktas įvyko. Jie tiesiog iškeikė vienas kitą. Tada Algis išgėrė stikliuką ir sušuko Stanislovui, kuris tuo metu buvo virtuvėje, kad kažką atneštų. Pamačiau, kad Stanislovas staiga atėjo dešinėje rankoje laikydamas mačetę“, – pasakojo pusbrolis.

S. Markevičius teisme tvirtino, kad tik gynėsi, bijodamas brolio smurto. Tačiau liudininkai tokią versiją paneigė – jokiu smurtu tą vakarą net nekvepėjo.

„Man užėjo kažkoks užtemimas, griebiau mačetę ir kirtau su ja broliui per galvą. Pats nesuvokiau, ką darau, – stojęs prieš teismą nužudymo detales atskleidė S. Markevičius. – Atsipeikėjęs pamačiau, kad brolis prakirsta galva kriokia. Todėl, kad nesikankintų, dūriau jam į širdį.“

Visą egzekuciją matęs pusbrolis buvo šokiruotas to, ką išvydo. Anot jo, S. Markevičius nieko nesakęs kirto broliui mačete į galvą, visur pasipylė kraujas, o po to su kitoje rankoje laikyta špaga perdūrė krūtinę.

„Ar tu durnas, ką tu padarei! Kviesk greitąją“, – šaukė jis, tačiau Stanislovas atkirto, kad jau seniai reikėjo taip padaryti.

Pusbrolis dar bandė nustumti Stanislovą, tačiau per grumtynes buvo pats nesunkiai sužalotas mačete. Dėl šio sužalojimo jokių pretenzijų S. Markevičiui jis neturėjo, buvo įsitikinęs, kad taip nutiko netyčia.

„Aš šaukiau, ką tu padarei, ar tu durnas. Jis nieko nesakė, buvo apatiškas, be jokių emocijų, lyg nieko nebūtų įvykę. Pats buvau tokiame šoke, kad niekaip negalėjau surinkti pagalbos numerio, todėl nubėgau pas kaimyną“, – pasakojo egzekucijos liudininkas.

Į įvykio vietą atvykę pareigūnai išvydo kraupų vaizdą – ant grindų telkšojo kraujo balos, šalia kūno mėtėsi mačetė ir špaga.

Pats S. Markevičius jau vėliau pasakojo, kad mačetę po pagalve laikė dėl saugumo.

„Ateidavo į namus visokie tikėjimo žodžio atstovai, tai juos išvarydavau. O jei neišeidavo, parodydavau mačetę“, - kam jam reikėjo tokio ginklo namuose, teismui pasakojo vyras.

Iškart po nusikaltimo žudikui buvo nustatytas 1,68 prom. girtumas, o aukos kūne rastos beveik 2,84 prom.

Nuolatiniai konfliktai

Šią nužudymo bylą nagrinėjant Kauno apygardos teisme, paaiškėjo ir brolių gyvenimo detalės. Jiedu maždaug prieš 5 metus apsigyveno iš tėvų paveldėtame name.

S. Markevičiaus anksčiau neturėjo jokių reikalų su teisėsauga, jis net nebuvo baustas administracine tvarka.

O jo brolio biografijoje būta kriminalinių istorijų – jis ne kartą teistas dėl smurto prieš žmoną, dėl to yra atsidūręs ir kalėjime. Neapsikentusi vyro smurto moteris po 20-ies metų trukusios santuokos išsiskyrė su Algiu, tačiau ir toliau palaikė draugiškus santykius. Ji su savo buvusiu vyru bendravo ir prieš pat nužudymą.

„Algis sirgo vėžiu, todėl paskambinau paklausti, kaip jis jaučiasi. Kalbėjome, kad reikia jį užregistruoti chemoterapijai, pasirūpinti transportu“, – pokalbį prisiminė ji.

Praėjus vos kelioms valandoms nuo šio pokalbio, moteris iš artimųjų sulaukė skambučio apie įvykdytą nužudymą.

„Žinau, kad jie nuolat konfliktavo. Algis buvo pripratęs prie švaros, o Stanislovas tvarkos nemėgo. Kildavo konfliktai ir dėl pinigų, Stanislovas gaudavo pensiją, bet labai daug išleisdavo, parduotuvėje prisidarydavo skolų, o Algis turėjo jas padengti. Iš savo brolio esu girdėjusi, kad Stanislovas grasino sukapoti brolį gabalais ir paleisti dūmais per kaminą“, – teisme pasakojo buvusi žmona.

Kiti liudininkai taip pat patvirtino nuolatinius brolių konfliktus, tačiau priežastį įvardino visiškai kitą – esą būtent Algis nuolat smurtaudavo prieš brolį, būdavo apsileidęs ir gyveno Stanislovo sąskaita.

„Manau, kad Stanislovas tiesiog pavargo nuo Algio veltėdiško gyvenimo būdo ir jam vieną dieną tiesiog trūko kantrybė“, – tokia nuomone su pareigūnais pasidalino egzekuciją matęs pusbrolis.

Apie smurtą kalbėjo ir kaimynas, kuris sakė ne tik pats matęs, kaip Algis lazda muša brolį, bet ir pats patyręs jo kumščio kietumą.

„Algis išgėręs tapdavo agresyvus, o alkoholį vartodavo dažnai. Namus prižiūrėjo Stanislovas, jis buvo normalus, nieko blogo apie jį negaliu pasakyti“, – teisme liudijo brolių kaimynas.

Gynybinės versijos neįtikino

S. Markevičius stojęs prieš teismą taip pat tvirtino, kad mačetę griebė bijodamas brolio smurto ir būdamas labai susijaudinęs. Visgi bylą nagrinėjęs teisėjas tokia versija nepatikėjo.

„Nors byloje yra duomenų, tiek kaltinamojo, liudytojųbei parodymai apie ankstesnį Algio M.galimą smurtinį elgesį kaltinamojo atžvilgiu, tiek duomenys apie nukentėjusiojo kriminalinę praeitį patvirtina, kad nukentėjusysis buvo linkęs smurtauti, tačiau nagrinėjamu atveju negalima sutikti ir su tuo, kad nužudymo dienos įvykiai, nukentėjusiojo elgesys kaltinamajam sukėlė labai didelį susijaudinimą“, – nurodyta teismo nuosprendyje.

Anot teisėjo, nėra nustatyta, kad tądien S. Markevičiui būtų grėsęs koks nors pavojus, o anksčiau patirtas smurtas niekaip nepateisina kraupaus nusikaltimo.

„Kaip patvirtina bylos duomenys, kaltinamasis, žinodamas ir matydamas, kad brolis, kuris anot jo, būna agresyvus, kai pavartoja alkoholio, pats su pusbroliu namuose susirinko vartoti alkoholį, vaišino alkoholiu jau ir taip tą dieną neblaivų buvusį brolį, plūdosi su juo necenzūriniais žodžiais, kas rodo, kad jokios įtampos ar baimės dėl to, kad brolis neblaivus, kad plūstasi, kaltinamasis nejuto, todėl šiuo pagrindu lengvinti kaltinamojo baudžiamąją atsakomybę nėra galimybės“, – nusprendė teisėjas.

S. Markevičius iškėlė ir dar vieną versiją, kodėl įvykdė nužudymą. 2014 m. jis papuolė po traukinio ratais ir vos nežuvo. Po šios nelaimės vyras ilgą laiką gydėsi ir negalėjo pats savimi pasirūpinti, todėl jį prižiūrėti apsiėmė brolis. Galiausiai nelaimėlis atsistojo ant kojų, tačiau iki dabar kenčia stiprius galvos skausmus.

Teisme kaltinamasis gynėsi, kad būtent stiprūs galvos skausmai turėjo įtakos padarytam nusikaltimui, tačiau teisėjas atmetė ir tokią versiją.

„Kaip nustatyta Teismo psichiatrijos, teismo psichologijos Ekspertizės aktu nusikaltimo padarymo metu kaltinamasis savo veiksmus suprato, juos valdė, tiek nusikaltimo metu, tiek dabar jam yra konstatuotas organinis asmenybės sutrikimas, tačiau tai netrukdo jam suprasti savo veiksmų esmės ir juos valdyti“, – nusprendė teisėjas.

11 metų laisvės atėmimo bausmę skyręs teismas pažymėjo, kad šis nusikaltimas - atsitiktinis ir spontaniškas.

S. Markevičius taip pat turės atlyginti neturtinę žalą, nužudytojo sūnui turės sumokėti kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų, o buvusiai žmonai, beveik 6,5 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)