Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis pranešė, kad buvo įvykdyta labai didelio masto tarptautinė policijos operacija „Trojan Shield / Greenlight“. Anot policijos šios pasaulinės operacijos organizatoriai – FTB, Nyderlandų, Švedijos policija, Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Vilniaus apygardos prokuratūra.

Uždaryta šifruota komunikacija „Anom“

Buvo sukurta bendra teisėsaugos grupė sudaryta iš 16 valstybių. Vakar, birželio 7 d., buvo įvykdyta paskutinė operacijos fazė, jos metu buvo uždaryta šifruota komunikacija „Anom“, kuria naudojosi organizuotos nusikalstamos grupės ir jų tinklai visame pasaulyje planuodami, koordinuodami ir vykdydami nusikaltimus Europoje ir už jos ribų: nusikaltimus žmogaus gyvybei ir sveikatai (užsakomuosius nužudymus, pasikėsinimus nužudyti, sunkius sveikatos sutrikdymus), neteisėtą ginklų prekybą ir kontrabandą, narkotikų platinimą ir kontrabandą labai dideliais kiekiais, pinigų plovimą ir kitus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus.

Šifruota komunikacine platforma „Anom“ naudojosi daugiau nei 12 000 vartotojų iš daugiau nei 100 šalių. Daugiau nei 300 nusikalstamų tinklų (organizuotų grupių), kalbančių 60 skirtingų kalbų, aktyviai naudojosi platforma, kur kontaktuodami tarpusavyje bei organizuodami ir vykdydami nusikalstamas veikas, apsikeitė 27 milijonais pranešimų.

Sulaikyta 800 įtariamaųjų

Anot R. Kiškio, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2019 metų spalio mėnesi. Per visą pasaulį buvo įvykdyta apie 700 kratų, sulaikyta 800 įtariamųjų, užkirstas kelias 100 sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Teigiama, kad buvo konfiskuotas įspūdingas kiekis narkotinių medžiagų: 22 tonos hašišo, 2 tonos amfetamino, 6 tonos psichotropinių medžiagų prekursorių. Buvo konfiskuota virš 250 šaunamųjų ginklų. 39 milijonai eurų (įvairiomis valiutomis).

Lietuvos pareigūnų inicijuotų operacijų ir sulaikymų metu iš neteisėtos apyvartos išimta apie 1332 kg įvairių rūšių kvaišalų: hašišo – 574 kg, kanapių – 641 kg, kokaino – 77 kg, amfetamino tipo stimuliuojančių medžiagų – 40 kg. Jų vertė neteisėtoje didmeninėje narkotikų rinkoje siekia daugiau nei 8 800 000 Eurų.

Sulaikyta 30 Lietuvių

Kriminalinės policijos viršininkas teigė, kad Lietuvoje ir užsienio valstybėse iš viso buvo sulaikyta 30 lietuvių, priklausančių įvairioms nusikalstamoms grupuotėms. Jie buvo sulaikyti Švedijoje, Suomijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje ir Lietuvoje.

LR generalinės prokuratūros ONKTD vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša teigė, kad 15 lietuvių buvo sulaikyta Lietuvoje. Teigiama, kad šiuo metu yra vykdomi keli ikiteisminiai tyrimai, dalis asmenų buvo sulaikyti šią savaitę.

Asmenys įtariami narkotinių medžiagų platinimu stambiu mastu, kontrabanda. Bus vertinama ar sulaikytų asmenų veiksmuose nėra organizuotos grupės požymių. Anot prokuroro, asmenims gresia kalėjimas iki 15 metų.

Lietuviai pagrinde organizavo narkotinių medžiagų labai dideliu mastu gabenimą iš Ispanijos bei Nyderlandų į Skandinavijos šalis ir Jungtinę Karalystę.

Policijos teigimu, dalis sulaikytų asmenų priklauso Lietuvoje ir užsienyje veikiančioms organizuotoms grupuotėms, bet yra ir naujų veidų, kurie priklauso tarptautinėms organizuotoms grupuotėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)