2019 m. lapkričio 28 d. Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo gautas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pareiškimas dėl savivaldybės patiriamos didelės turtinės žalos, uždažant ant įvairių miesto sienų ir pastatų piešiamus grafičius – gruodžio pradžioje jis perduotas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ajam skyriui. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 187 str. 2 d.).

Tyrimo pradžioje kriminalistai neturėjo praktikos atskleidžiant tokias nusikalstamas veikas. Nustačius įtariamąjį ir 2020 m. rugsėjo 11 d. jį sulaikius bei atlikus kratą jo namuose, tyrimas buvo tęsiamas ‒ toliau renkami įrodymai. Prie tyrimo prisidėjo ir konsultavo savivaldybės darbuotojai, tyrimus atliko Lietuvos teismo ekspertizės centro rašysenos ekspertai ir dažų bei mikrospektroskopijos tyrimo ekspertai. Pirmą kartą tyrėjai kreipėsi į Vilniaus dailės akademiją, kuri pasiūlė į pagalbą savo geriausius grafičių specialistus ‒ doc. Remigijų Gatavecką ir dr. Algirdą Gatavecką. Šis bendradarbiavimas kriminalistams padėjo surinkti įrodymus ir įteikti pranešimą apie įtarimą dėl 61 apgadinto pastato Vilniaus mieste.

Be to, įtariamajam buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl neteisėto narkotinių medžiagų laikymo neturint tikslo jas platinti. Įtariamasis Karolis (policija neatskleidžia pavardės) yra kilęs iš žymių Lietuvos dailininkų šeimos.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 1-ojo skyriaus prokurorai. Š. m. gegužę ikiteisminis tyrimas baigtas ir byla perduota nagrinėti teismui.

Grafičiai ant pastatų ir statinių, daugiausiai Užupyje, Senamiestyje, Antakalnyje, padarė didelę žalą jų savininkams bei savivaldybės administracijai, kadangi kaskart juos tenka uždažyti ar nuvalyti. Per pastaruosius kelerius metus Vilniaus miesto savivaldybės administracija patyrė apie 300 tūkst. eurų žalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)