Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) priklausančio URC vadovai pabrėžia, kad centre nuslopinti nelegalų sukelti neramumai niekaip nesusiję su pasaulyje vykstančiais musulmonų protestais dėl pranašo Mahometo karikatūrų, o traktuotini kaip chuliganiški agresyvūs nedidelės URC gyventojų grupelės veiksmai.

Trečiadienį apie 21.40 val. viename URC stebėjimo postų budėjęs pasienietis kontrolierius pranešė, kad nelegalių imigrantų korpuso trečiajame aukšte girdėti bruzdesys. Netrukus paaiškėjo, kad čia gyvenanti grupė vyrų, apsiginklavusi metaliniais strypais, garsiai reiškia nepasitenkinimą dėl gyvenimo sąlygų.

Agresyviausiai elgėsi 35 –erių metų Rusijos pilietis, kuris, nusitvėręs lenktinį peilį, grasino pareigūnams, išdrįsiantiems įžengti į užsieniečių gyvenamąsias patalpas. Į URC nedelsiant buvo iškviestas pastiprinimas – VSAT Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties būrys.

Netrukus trečiojo aukšto lange taip pat pasirodė centre gyvenantis pusnuogis Kazachstano pilietis, kuris ėmė prašyti pareigūnų pagalbos, nes minėtas Rusijos pilietis esą nori jį užmušti ir išmesti pro langą. Prie lango pribėgęs aršiausiai besielgęs rusas, mosuodamas peiliu, iš tiesų keletą kartą sudavė kazachui strypu bei pamėgino jį išstumti.

Tuo pat metu šalmais, skydais ir guminėmis lazdomis apsiginklavę septyni URC pasieniečiai jau šturmavo trečiąjį gyvenamųjų patalpų aukštą. Iki tol kartu su Rusijos piliečiu pradėję siautėti dar penki vyrai sulaužė kambariuose esančius du stalus ir rankose laikė medines jų kojas.

Pasieniečiams įsiveržus į gyvenamąsias patalpas, peiliu ir metaliniu strypu apsiginklavęs riaušininkų vadeiva rusas kartu su bendrais puolė pareigūnus. Šie tramdydami įnirtusį vyrą buvo priversti panaudoti ašarines dujas, fizinę prievartą bei gumines lazdas.

Antrankiais surakintas riaušininkas buvo išvestas į administracinį URC pastatą, o vėliau perduotas atvykusiems Pabradės policijos nuovados pareigūnams.

Antrankiais tramdyti ir dar penki riaušininkai – URC gyvenantys vyrai, kurie, pagal turimus dokumentus, pretenduoja gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

Į URC atvykus tokioms operacijoms pasirengusiam Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties būriui riaušės buvo galutinai sutramdytos. Tvarkai palaikyti buvo paliktas ginkluotas pastiprinimas.

URC vadovybė teigia, kad pagrindinė šių riaušių priežastis – nelegalų apsvaigimas nuo alkoholio ir tarpusavio santykių aiškinimasis.

Konflikto metu URC medicinos personalo ir atvykusiems greitosios pagalbos medikų pagalbos prireikė dviem riaušių dalyviams – jiems diagnozuoti įvairūs sumušimai galvos ir veido srityje. Suteikus pagalbą užsieniečiams leista grįžti į savo gyvenamąsias patalpas.

Ketvirtadienio naktį ir dieną URC situacija buvo rami ir pasieniečių visiškai kontroliuojama, centro teritorija saugoma įprastu režimu.

Užsieniečių registracijos centre šiuo metu gyvena 75 užsieniečiai, tarp kurių daugiausiai Rusijos piliečių – 43.