Egidijus Žilinskas, gimęs 1996 m., ir Rolandas Kazakevičius, gimęs 1974 m., nuo sausio mėnesio laikomi drausmės grupėje. Čia jie pateko už įvairius smulkius nusižengimus (pavėlavimai į rikiuotę, neleistinų daiktų turėjimas ir pan.). Drausmės grupėje esantiems nuteistiesiems taikomi didesni apribojimai: jie mažiau laiko praleidžia lauke, ribojamas maisto pasirinkimas pataisos namų parduotuvėje ir kt.

Kalėjimų departamentas bėglius įvardija kaip pavojingus, linkusius į smurtą, nes abu teisti už smurtinius nusikaltimus. Pavojingesniu laikomas R. Kazakevičius. Jis teistas už plėšimą ir turto prievartavimą. E. Žilinskas už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimą ir kt. nusikaltimus teistas jau dešimtį kartų.

Tačiau, pasak Pravieniškių pataisos namų atstovo Liutauro Ulevičiaus, šioje įkalinimo įstaigoje nei R. Kazakevičius, nei E. Žilinskas į rimtesnius incidentus nebuvo įsivėlę.

E. Žilinsko bausmės termino pabaiga 2023 metų vasario 28-oji. R. Kazakevičiui bausmė turėjo baigtis 2024 metų gruodžio 12 d.

Penktadienio naktį jie nakvojo dvivietėje patalpoje, kitų kalinių su jais nebuvo. Jiedu sugebėjo išlaužti vieną lango grotų strypą ir pro siaurą tarpą išlįsti į lauką.

Pataisos namai 2016-2017 m. renovuoti pagal norvegų projektą. Todėl dabar teritorija nebestebima iš bokštelių (nors jie ir išlikę), prižiūrėtojai viską stebi per vaizdo kameras.

Lauke kelią į laisvę iš šio pataisos namų sektoriaus užstoja trys kliūtys (pjaunančios vielos ir kt.). Paskutinė kliūtis – 6 metrų aukščio mūrinė siena. L. Ulevičius neatskleidė, kokiais būdais bėgliai įveikė kliūtis, tepasakė, kad „jie pasinaudojo esančia infrastruktūra“.

Bėgliai jau buvo įveikę vielas ir kt., lipo per sieną, kai buvo pastebėti. Pasak L. Ulevičiaus, pareigūnus nuo bėglių skyrė tik 5-10 metrų. Prižiūrėtojai juos įspėjo, kad panaudos spec. priemones ir ginklus. Tačiau bėglių tai nesustabdė, nes jie puikiai žino, kad dabartiniai įstatymai pareigūnams neleidžia naudoti ginklų prieš bėgančius kalinius. Todėl jie prižiūrėtojų akivaizdoje perlipo sieną ir dingo miške. Lietingą naktį jų pėdsakų neaptiko ir tarnybiniai šunys.

Penktadienio popietę jie dar nebuvo rasti. Iš Pravieniškių pataisos namų pabėgusių nuteistųjų vis dar ieškoma, tai daro „pakankamai didelės policijos pareigūnų pajėgos“, BNS patvirtino policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Kiek žinau, informacijos apie tai, kad situacija pasikeitusi, negavau, tai panašu, kad paieška vykdoma, kartu su Kalėjimo departamento pareigūnais policija vykdo aktyvią paiešką“, - per trumpąją spaudos konferenciją penktadienį sakė R. Požėla.

„Daug, tikrai daug (pareigūnų), pasitelkti Kauno apskrities pareigūnai, Kriminalinės policijos pareigūnai, ieško tikrai pakankamai didelės policijos pareigūnų pajėgos“, – teigė policijos vadovas.

Klausiamas, ar pabėgę nuteistieji kelia grėsmę visuomenei, R. Požėla atsakė, kad „jie nuteisti už kriminalinius nusikaltimus, yra pasišalinę savavališkai iš įkalinimo vietų, tai natūralu, kad tam tikras grėsmes matome“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)