Jie visi sausio pirmosiomis dienomis internetiniame skelbimų tinklalapyje www.skelbiu.lt rado gundantį pasiūlymą - už 590 eurų įsigyti naują žaidimų kompiuterį „PlayStation 5 Blu-Ray Edition“. Žinoma, už tokią kainą nusipirkti naujausią šio kompiuterio modelį atsirado daug norinčių. Juo labiau, kad pardavėjas buvo ne koks privatus asmuo, o bendrovė, kuri siūlėsi išrašyti ir sąskaitą-faktūrą, ir nurodė duodanti įrenginio garantiją.

Pirkėjai skubėjo pervesti pinigus, kad tik pirkinys atsidurtų jų rankose. Deja, nė vienas jų pirkinio taip ir nesulaukė. Dalies nukentėjusiųjų laimei, kelių asmenų pervestus pinigus prokurorai spėjo areštuoti ir grąžinti jų savininkams, kol šių pinigų nebuvo spėta pasisavinti, praneša Šiaulių apskrities policija.

Kai viena pirkėja, kirbinama negero įtarimo, informaciniame tinklalapyje susirado skelbime nurodytą bendrovę, pamatė, kad telefono numeris - visai ne toks. Juo paskambinusi moteris išgirdo, kad ši bendrovė yra nebe jo, kad ji seniai parduota, ir atsiliepusysis nieko nepardavinėja. Paaiškėjo, kad moters skambutis per pastarąsias dienas – ne pirmas, ir visi skambino dėl to paties - „PlayStation 5 Blu-Ray Edition“.

Tada visi susigundžiusieji ne rinkos kaina pardavinėjama preke pasuko į policiją. Pradėti tyrimai dėl sukčiavimo prokuroro sprendimu buvo sujungti į vieną tyrimą ir perduoti tirti Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariatui, kadangi paaiškėjo, jog iš pirkėjų išvilioti pinigai buvo išgryninti šiame mieste, o ir skambučių nukentėjusiesiems metu galimo sukčiaus telefonas buvo prisijungęs Šiauliuose.

Tyrimo metu nustačius dabartinio bendrovės savininko asmens duomenis, paaiškėjo, kad jie fiktyvūs, nes ir šis asmuo nėra tikrasis savininkas. Kažkas, pasinaudojęs minėto žmogaus pamesta asmens tapatybės kortele, bendrovę įgijo jo vardu. Žaidimų kompiuterių pirkėjai pinigus į nurodytą sąskaitą pervesdavo irgi jo vardu, tačiau ne jam, nes jis tokių sąskaitų nėra turėjęs.

Tyrėjams pavyko gauti duomenų, kad su šia nusikalstama veika gali būti susijęs nuotraukoje esantis asmuo. Kas jį atpažinote, susisiekite su tyrėja Dainora Pranckute telefonu (8 700) 61689 arba elektroniniu paštu dainora.pranckute@policija.lt.

Ir nesigundykite nerealiomis kainomis internetu parduodamais daiktais, net jei skelbime nurodyta, kad pardavėjas – bendrovė. Interneto platybėse siaučiančių sukčių kabliukas ir yra nerealiai maža parduodamos prekės kaina. Prokuroras, vadovaujantis šiam tyrimui, pataria atidžiau bendrauti su tokiais „bendrovių atstovais“, užduoti jiems kuo daugiau kontrolinių klausimų apie bendrovę, apie „parduodamą prekę“, daugiau paskaityti internete apie tokios bendrovės realią veiklą. Saugokime savo turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)