EŽTT nėra paskelbęs oficialių sprendimų. Sprendimą A.Stašaičio byloje teismas paskelbs šią, o A.Butkevičiaus - kitą savaitę.

Tai, kad teismas išnagrinėjo A.Butkevičiaus ir A.Stašaičio bylas, BNS patvirtino EŽTT atstovas Dovydas Vitkauskas.

"Teismas išnagrinėjo šias bylas iš esmės, bet sprendimai nėra paskelbti ir šalys nėra informuotos apie sprendimus", - pažymėjo D.Vitkauskas.

Pasak jo, sprendimas A.Stašaičio byloje bus paskelbtas kovo 21-ąją, A.Butkevičiaus - kovo 26 dieną.

BNS žiniomis, tiek A.Butkevičiui, tiek A.Stašaičiui EŽTT priteisė pinigines kompensacijas.

Abu Lietuvos piliečiai yra prašę priteisti po 2 milijonus litų.

"Man yra žinomas pats faktas, tačiau aš nesu dar gavęs atsakymo, dokumentų iš Strasbūro", - BNS antradienį teigė A.Butkevičius.

A.Butkevičius teismui skundėsi dėl neteisėto kalinimo du kartus po keletą dienų ir dėl nekaltumo prezumpcijos pažeidimo.

1997 metais, iškart po A.Butkevičiaus sulaikymo, tuometinis generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia ir tuometinis Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis viešai įvardijo parlamentarą padarius nusikaltimą.

Jeigu EŽTT pripažins, kad buvo pažeista nekaltumo prezumpcija, bylą iš naujo turėtų peržiūrėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Kaip žinoma, 1997 metų rugpjūtį parlamentaras A.Butkevičius buvo sulaikytas "Draugystės" viešbutyje Vilniuje, įtarus 15 tūkst. JAV dolerių kyšio paėmimu iš tuometinio bendrovės "Dega" vadovo Klemeso Kiršos.

Bylos duomenimis, parlamentaras žadėjo tarpininkauti, kad būtų nutraukta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje tiriama baudžiamoji byla dėl bendrovės "Dega" ir JAV korporacijos "Mobil" tarpusavio atsiskaitymų. Nuosprendis buvo kelis kartus apskųstas, tačiau visi aukštesnės instancijos teismai jį paliko nepakeistą.

A.Butkevičius nei per tardymą, nei teisme kaltas neprisipažino. Iš pradžių teigė, kad neva skolinosi, vėliau teisme pateikė daugiau versijų.

1998 metų lapkričio 18 dieną Vilniaus apygardos teismas A.Butkevičių nuteisė kalėti pusšeštų metų. Iki nuosprendžio jis buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Nuo 1998 lapkričio pabaigos iki 2000 metų kovo Seimo narys kalėjo Vilniaus sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Į laisvę jis išėjo anksčiau laiko.

Verslininkas, buvęs Kapitalistų klubo prezidentas A.Stašaitis po daugiau nei 5 metų kalinimo į laisvę buvo paleistas tik 2000 metų vasario pradžioje. Jis buvo kaltinamas finansiniais nusikaltimais.

A.Stašaičio byla tebėra nagrinėjama Kauno miesto apylinkės teisme. Prieš kelerius metus teismas buvo paskelbęs nuosprendį, tačiau Aukščiausiasis Teismas jį panaikino ir byla buvo grąžinta nagrinėti iš naujo.