Bylos duomenimis, 2018 m. gruodį, vėlai vakare, vienoje Šiaulių rajone esančioje Juškaičių miško apsuptoje poilsiavietėje per sprogimą buvo apgadinta medžiotojų būreliui priklausanti pavėsinė – rasti išdaužyti langai, suskilinėjusios durys, ant grindų ir suolų mėtėsi šukės, pažeistas pavėsinės stogas. Tačiau tada medžiotojai į policiją nesikreipė, nes nesitikėjo, jog kaltininkai bus surasti.

Teismas informavo, kad po kelių mėnesių po minėto sprogimo Lietuvos kariuomenės dalinyje Radviliškyje atlikus sprogstamųjų medžiagų ir šaudmenų neeilinę inventorizaciją paaiškėjo, kad trūksta 4 vnt. rankinių granatų.

Pradėję ikiteisminį tyrimą Lietuvos kariuomenės karo policijos pareigūnai netrukus nustatė įtariamuosius – profesinės karo tarnybos karį ir buvusį kariškį. Bylos duomenimis, minėtą 2018-ųjų vakarą kaltinamieji su draugais nuvažiavo prie medžiotojų namelio ir priešininko gyvosios jėgos bei objektų žalojimui skirtą puolamąją rankinę granatą įmetė į namelį. Nugriaudėjęs sprogimas apgadino statinį.

Per baigiamąsias kalbas šioje byloje valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras teigė, jog byloje iš įvairių šaltinių surinkti duomenys patvirtina, kad kaltinamieji M. B. ir A. S. disponavo puolamąja rankine granata, kurios sudėtyje yra didelės sprogstamosios galios sprogstamosios medžiagos, taip pat panaudodami šį sprogmenį – granatą, tyčia sukėlė sprogimą, kurio metu buvo sugadintas svetimas turtas.

Valstybės kaltintojas pasiūlė M. B. pripažinti kaltu ir paskirti jam laisvės atėmimą 4 metams 9 mėnesiams, nustatant dalį – 1 metus 3 mėnesius laisvės atėmimo bausmės, atlikti pataisos namuose nedelsiant, likusios bausmės vykdymą atidėti 2 metams, įpareigojant M. B. bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu dirbti ar registruotis darbo biržoje, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

A. S. prokuroras teismo prašė pripažinti kaltu ir paskirti jam laisvės atėmimą 5 metams 9 mėnesiams. Valstybės kaltintojas teismo prašė civilini ieškinį tenkinti visiškai ir ieškovui priteisti 2081 eurą turtinei žalai atlyginti.

Kaltinamųjų gynėjai teigė, jog byloje nėra neginčijamų įrodymų, kad jų ginamieji padarė jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas. Gynyba akcentavo, jog įvykio vietoje apskritai nebuvo aptikta jokių sprogstamųjų įtaisų fragmentų, dalių, tuo labiau byloje minimo modelio granatos fragmentų. Advokatų teigimu, tarp sprogmenų vagystės kariniame dalinyje ir sprogimo apskritai nesą ryšio. Advokatai teismo prašė jų ginamuosius išteisinti pagal visas jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas.

Kaltinamasis A. S. teigė, jog jokių granatų nematęs ir neėmęs, vyras teismo prašė jį išteisinti. M. B. sakė, kad įvykio metu į namelį buvo įmesta petarda, kuri, anot jo, negalėjusi sugadinti stogo. Kaltinamasis teigė labai gailįsis, kad taip sugebėjęs pasielgti su tomis petardomis, teismo prašė jį išteisinti.

Šią bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, jog nurodyti objektyvūs bylos duomenys (specialisto išvados, eksperto parodymai, įvykio vietoje rasti pėdsakai), kita bylos medžiaga, patvirtina, jog kaltinamieji M. B. ir A. S. neteisėtai disponavo rankine puolamąja granata „OffHGR85“ ir sprogimas medžiotojų pavėsinėje buvo inicijuotas būtent ja, bei kartu paneigia kaltinamojo M. B. versiją, jog jis į medžiotojų pavėsinę įmetė fejerverką „Dum Bum“, prieš tai uždegęs šio fejerverko dagtis, t. y. fejerverko sprogimą iniciavo panaudodamas pašalinį ugnies šaltinį, kadangi tiek specialisto išvadoje, tiek eksperto pateiktuose paaiškinimuose nurodyta, jog vaizdo įraše matyto sprogmens sprogimas nebuvo inicijuotas pašalinio ugnies šaltinio, matomas sprogimas yra ne kaltinamųjų minimų pirotechnikos priemonių.

Dėl neteisėto disponavimo kovine granata teismas M. B. pripažino kaltu ir paskyrė jam laisvės atėmimą 4 metams 3 mėnesiams, paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidedant iš dalies, nustatant dalį bausmės – 8 mėnesius laisvės atėmimo bausmę atlikti nedelsiant, o likusios neatliktos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti 2 metams. Teismas įpareigojo M. B. bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Dėl neteisėto disponavimo kovine granata A. S. teismas pripažino kaltu ir paskyrė jam laisvės atėmimą 5 metams, paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidedant iš dalies, nustatant dalį bausmės – 2 metus laisvės atėmimo atlikti nedelsiant, o likusios neatliktos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti 3 metams, įpareigojant A. S. bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Teismas pažymėjo, jog byloje išnaudojus visas protingas procesines galimybes, nepavyko pašalinti abejonių dėl to, ar būtent dėl kaltinime nurodytos granatos sprogimo buvo apgadintas ir minėtos pavėsinės stogas. Byloje nėra jokių objektyvių duomenų, kurie leistų apskaičiuoti, kokios vertės turtas (pavėsinės stogas) buvo apgadintas (jei turtas apskritai buvo apgadintas). Dėl turto sugadinimo M. B. ir A. S. išteisinti, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)