BPC atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė sako, kad trukdantys skambučiai skirstomi į kelias grupes: netiksliniai (skambinama ne pagal paskirtį, prašoma paslaugų, kurių BPC neteikia); generuojami ryšio įrenginio (techniniai gedimai); piktybiški (kai pagalbos nereikia, keikiamasi, grasinama ar įžeidinėjami centro darbuotojai); vaikų išdykavimas (nepranešama apie pagalbos poreikį, girdimas kikenimas, juokas, nerišli kalba ir pan.); akivaizdžiai melagingi (pvz., ateiviai bando išprievartauti); tyla (skambinantis asmuo tyli, o fone nesigirdi jokių įtartinų garsų).

Pasak V. Juozevičiūtės, netiksliniai skambučiai dažniausia nebūna piktybiniai – žmonės klaidingai įsivaizduoja numerio 112 paskirtį, todėl operatoriai tiesiog paaiškina, kur reikėtų kreiptis dėl jiems rūpimų klausimų. Problemų kyla tais atvejais, kai žmonės, reikalaudami paslaugų, kurių BPC neteikia, neklauso operatorių, pradeda piktintis ir konfliktuoti.

Ryšio įrenginio generuojami skambučiai dažniausia ateina iš fiksuoto ryšio telefono linijų. Dėl techninių gedimų telefonai milžiniškais kiekiais generuoja tokius skambučius automatiškai, apie tai nieko nežinant telefono savininkui. Tokiais atvejais kreipiamasi į „Telia“, kad gedimai būtų pašalinti.

Vaikų išdykavimai ir neblaivių asmenų piktybiški skambučiai dažnai būna pasikartojantys. Klasifikavus skambutį, kaip pasikartojantį ir trukdantį dirbti, visi iš to paties telefono numerio gaunami skambučiai gali būti nukreipiami į specialų filtrą, kur užlaikomi iki 140 sekundžių, ir tik paskui perkeliami į bendrą skambinančiųjų eilę. 2020 m. tokiu būdu buvo užlaikyti 203 805 skambučiai. Daliai tokių chuliganų nusibosta laukti ir jie nustoja skambinėti.

Menkos bausmės

Nors Administracinių nusižengimų kodekse numatytos bausmės už tokius skambinėjimus, jos nėra didelės ir mažai ką atbaido. Juolab, kad BPC ne po kiekvieno tokio skambučio kreipiasi į policiją. „Užsiverstume raštais, jei po kiekvieno karto kreiptumės į policija“, – sako V. Juozevičiutė.

Bet vis tiek kiekvienais metais policijai išsiunčiamos dešimtys raštų dėl BPC darbo trukdymo ir dėl darbuotojų įžeidinėjimų.

Už Bendrojo pagalbos centro darbo trukdymą žinant, kad pagalba nereikalinga, numatyta bausmė: įspėjimas arba bauda nuo 90 iki 200 eurų. O už BPC operatoriaus – statutinio valstybės tarnautojo – garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą žodžiais, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu, skiriama bauda nuo 90 iki 140 eurų.

Nesuvaldoma pareigūnų gerbėja

Nuolatinius skambinėtojus BPC operatoriai atpažįsta, žino jų telefono numerius mintinai.

Viena tokių skambintojų – vaikų darželio auklėtoja iš Ukmergės. Ji mandagi, paskambinusi sako, kad gerbia pareigūnus, norėtų jiems padėkoti. Taip ji dėkoja ir 10, ir 20 kartų per dieną. Skambina ir naktimis. Nukreipta į filtrą kantriai laukia, kol operatorius atsilieps.

Kartais iš balso galima suprasti, kad ji skambina vis labiau girtėdama. Moteris daug kartų bausta, už pakartotinius nusižengimus jai skiriamos maksimalios, t. y. 200 eurų baudos, bet tai jos nenuramina. 2018 m. ji be reikalo skambino 385, 2019 m. – 599, o 2020 m. – 370 kartų.

Ukmergės policijos duomenimis, ši moteris už trukdančius skambučius į BPC bausta septynis kartus (pirmą sykį – dar 2017 m.). Pradžioje ji buvo įspėta, paskui skiriamos baudos, kurias ji tvarkingai sumoka. Pasak pareigūnų, sykį moteris į BPC paskambino net eidama į policiją, kur buvo iškviesta dėl trukdančių skambučių.

Rekordininką iš Biržų prievartauja ateiviai

27-erių metų Biržų gyventojas pernai, nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 6 d., į BPC paskambino 250 kartų. Skambino ne kiekvieną dieną, bet, kai pradėdavo, tai ilgai nenusiramindavo. Pavyzdžiui, rugpjūčio 3 d. jis skambino 20 kartų, rugpjūčio 29 d. – 34 kartus ir pan.

Sprendžiant iš balso, nenugalimas noras skambinti į BPC jam užeidavo prisigėrus. Vyrukas išradingas, jo pranešimai įvairiausi: skundėsi sunkiu gyvenimu, supuvusiomis malkomis, mielėmis lauko tualete ir kitom negandom. Dažnai pranešdavo ir apie jam gresiančius pavojus: teigdavo, kad jį kažkas nori nužudyti arba išprievartauti, tikslinant aplinkybes pareikšdavo, kad smurtauja ateiviai iš kosmoso, nesakydavo savo adreso, dainuodavo ir t.t.

Per mėnesį jam buvo surašyti 7 administracinio nusižengimo protokolai ir visa medžiaga perduota teismui.

Per dieną atsiuntė 624 žinutes

Ne visi trukdytojai tokie mandagūs, kaip minėtoji ukmergiškė, ir ne tokie išradingi, kaip biržietis. Kiti tiesiog plūstasi ir įžeidinėja BPC darbuotojus.

Štai 43 metų Kelmės rajone registruotas, bet Vilniuje gyvenantis ir dirbantis vyras 2020 m. sausio 12 d., nuo 7 iki 21 val., į BPC išsiuntė net 624 SMS žinutes su įžeidimais. Už tai jam buvo skirta tik 90 eurų bauda (tokią pat nuobaudą buvo gavęs ir už 226 trukdančias žinutes, išsiųstas 2019 m. liepos mėnesį).

BPC darbuotojus necenzūriniais žodžiais įžeidinėti mėgsta ir 50-metis Vilniaus rajono gyventojas. Šiemet, sausio mėnesį, išnagrinėtos dvi administracinių nusižengimų bylos. Chamui skambinėtojui skirtos 100 ir 150 eurų baudos.

Brangesnės melagystės

Tie, kurie pagalbos centrui melagingai praneša apie jiems gresiantį pavojų ir pas juos vyksta policijos pareigūnai, baudžiami griežčiau. Dažniausiai tarnybas be reikalo kviečiasi neblaivūs žmonės.

Paskambinę numeriu 112 jie praneša, kad jiems grasinama arba prieš juos smurtaujama. Bet atvykus policijai paaiškėja, kad pranešimas melagingas ir pareigūnai iškviesti be reikalo. Už tokius melagingus iškvietimus, žinant, kad pagalba nereikalinga, gresia bauda nuo 200 iki 2000 eurų.

Bet net ir didesnės baudos ne visus atbaido nuo kvailų pramogų. Pavyzdžiui, viena Visagino gyventoja už melagingus iškvietimus pernai buvo baudžiama jau septintą kartą. Tąkart jai galų gale buvo skirta maksimali bauda. Utenos apylinkės teismas, konstatavęs, kad ankstesnės nuobaudos nepadarė įtakos, skyrė moteriai 2 tūkst. eurų baudą.

„Tokie Bendrąjį pagalbos centrą ir kitas tarnybas trukdantys žmonės niekaip nesugeba suprasti ir įvertinti savo neatsakingo elgesio pasekmių, kad dėl netikslingai užimtų telefono linijų ir melagingų skubiosios pagalbos tarnybų iškvietimų pagalba gali būti nesuteikta tiems, kuriems ji tuo metu iš tiesų reikalinga“, – sakė BPC atstovė V. Juozevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)