Tačiau didžiausią susirūpinimą kelia tai, jog lietuviai jau ne tik veža, bet ir darbuojasi nelegaliose laboratorijose, gamindami narkotikus Vakarų Europai.

Anot muitinės kriminalistų Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, labiausiai paplitęs narkotikas yra kanapės: marihuana, hašišas ir sintetiniai narkotikai.

Kanapės, Europos Sąjungos specializuotų priklausomybių nuo narkotikų gydymo centrų duomenimis, yra antroje vietoje po opijatų, nuo kurio žmonės tampa priklausomi dėl intensyvaus ir reguliaraus jų rūkymo.

Pernai Lietuvos teisėsaugos pareigūnai du kartus sulaikė stambias hašišo siuntas, kurių bendras kiekis apie 70 kg. Šis hašišas, pagal turimus duomenis, turėjo būti nugabentas į Skandinavijos valstybes.

Tačiau lietuvių narkoprekeiviai nenori būti vien tik kurjeriais: 2005 m. Panevėžio rajone išaiškinta kanapių auginimo laboratorija, kur pareigūnai aptiko ir 360 kg žalios masės marihuanos, kurią išdžiovinus būtų gauta apie 80 kg šio narkotiko. Šis marihuanos „derlius“ veikiausiai būtų taip pat keliavęs į Skandinaviją.

Europolo duomenimis, lietuviai yra antri (po lenkų) pagal į Skandinaviją įvežamo amfetamino ir metamfetamino kiekius: 16 proc. pernai ten sulaikyto šio narkotiko buvo įvežta mūsų tautiečių.

Be to, lietuvių narkotikų prekeiviai metamfetaminą jau pradėjo gabenti net į Nyderlandus – pernai gegužę, buvo sulaikytas lietuvis, vežęs minėtus narkotikus į Olandiją maršrutiniu autobusu. Moliniuose midaus buteliuose buvo paslėpta apie 1 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino.

Manoma, kad Lietuvoje vietos ir Vakarų rinkai jau gaminamos ir psichotropinės medžiagos – ecstasy. 2005-aisiais Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė asmenį, įtariamą psichotropinių medžiagų gamybos organizavimu, pas kurį rastas didelis kiekis ecstasy tablečių, kaip manoma, pagamintų Lietuvoje.

Kad narkotikų gabenimas į Vakarų Europą sparčiai intensyvėja, liudija ir faktai, jog 2005 m. rugsėjį ir spalį Vokietijos muitinės pareigūnai sulaikė dvi stambias prekursorių (žaliavos narkotikų gamybai), gabento iš Lietuvos, siuntas, kurio bendras kiekis siekia apie 1100 l.

Reaguodami į aktyvėjančius lietuvių narkotikų gabentojus, MKT pareigūnai pernai organizavo ar dalyvavo organizuojant ne vieną tarptautinę operaciją, pasibaigusią stipriais smūgiais narkoprekeiviams.

Bendradarbiaujant su Švedijos muitinės pareigūnais, buvo išaiškintas stambus hašišo kelias iš Lietuvos į Švediją. Sulaikyti 5 asmenys, išimta apie 130 kg hašišo ir 4 kg amfetamino.

Kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Rusijos muitinės pareigūnais išaiškinta nusikalstama grupuotė, organizavusi heroino ir amfetamino kontrabandą į Rusiją, sulaikyti 3 asmenys, konfiskuota apie 30 g heroino ir 1 kg amfetamino.

Be to, 2005-aisiais MKT inicijavo trišalę Lietuvos-Baltarusijos-Rusijos muitinių administracijų operaciją „Traukinys“, kurios metu siekta užkirsti kelią narkotikams, gabenamiems geležinkelio transportu. Operacijos metu sulaikyti įspūdingi žaliavos narkotikų gamybai, kiekiai: 1468 kg acetono, 233 kg druskos rūgšties, 450 kg kalio permanganato ir 158 kg sieros rūgšties.

Atsižvelgiant į padidėjusį kokaino kurjerių iš Lietuvos sulaikymą užsienio valstybėse, stiprinamas bendradarbiavimas su šių šalių kompetentingomis teisėsaugos institucijomis, didinamas Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų, atsakingų už narkotikų kontrolę, skaičius.