Viešai pasidalintame vaizdo įraše rusų kalba moteris kelis kartus klausia „už ką protokolas?“, o pareigūnai atsako: „Reikalavimų nevykdymas“. Nors vaizdo kokybės įrašas prastas, po vyro užduoto klausimo „kokie reikalavimai?“ pasigirsta smūgis – vienas iš pareigūnų trenkia teleskopine lazda žmogui ir pakeltu balsu atgal pakartoja jam pačiam užduotą klausimą.

Vyras nesipriešino, po smūgio krito ant žemės ir susirietė. Bute esantys žmonės ėmė šaukti „už ką?“, pasigirsta moters verksmas, o smūgį gavęs vyras gauna dar kelis. Vaizdo įraše matyti, kad bute – du suaugę vyrai, kurių vieną pareigūnai paguldo veidu žemyn, kitas pats po smūgio nukritęs ant grindų nesikelia. Išsigandus moteris klausia „jūs normaliai jaučiatės?“.

Buvo panaudotos ir dujos

Pagal girdimus balsus, bute yra dar viena vyresnio amžiaus moteris. Viena jų rusiškai surinka, kad filmuoja. Pareigūnas jai sušunka „snimai (filmuok, – lietuviškai), pasitraukt tu“ ir į moters klausimą „ar aš priešinuosi“, ištiesia ranką į jos pusę. Iš vaizdo įrašo aiškiai nematyti, ar jis pastumia moterį, ar tik jos rankose laikomą telefoną, tačiau pareigūnas kelis kartus jai griežtai surinka „pasitraukt tu“.

Vyresnio amžiaus moteris ramiai paprašo: „Paaiškinkite man, už ką?“, tačiau pareigūnai jai liepia pasitraukti, į kalbas, bent jau vaizdo įraše, nesileidžia. Moteris dar bando apginti jos namuose esančius žmones, sako, kad kreipsis į prokuratūrą ir neleis taip elgtis su savo vaikais.

Jaunesnė moteris, kuri filmuoja, moters prašo pasitraukti, kad jos pareigūnai neužgautų. Netrukus vėl kyla sąmyšis, ji ima šaukti ir pradeda verkti, kas tiksliai įvyko, gana sudėtinga suprasti, tačiau išėjusi į balkoną ji pasako „man labai degina akis, leiskite pabūti čia“ – jai pareigūnas papurškęs dujų į veidą. Dar vienas pareigūnas moterį įkalbinėja grįžti į kambarį ir priduria, kad jis nenori panaudoti jėgos, tad ji turi paklusti reikalavimui.

Bus visiems surašytos baudos

Vyresnio amžiaus moteris niekaip nesupranta sąmyšio esmės ir vis bando išsiaiškinti, kodėl visa tai vyksta.

Po gerų penkių minučių pareigūnai jau elgiasi ramiau ir paprašo moters, kuri filmuoja, asmens dokumento, pasiteirauja, ar jai bloga. Tuo pat metu kitas pareigūnas sulaukė vieno vyro paaiškinimo, kad jis gyvena pas draugą. Vyresnio amžiaus moteris tvirtina, kad visi tie žmonės niekur nėjo iš buto.

Moteris išėjo į laiptinę, pareigūnai liepė paimti viršutinius drabužius ir patikino, kad visiems bus surašytos baudos.

Vienas ant žemės paguldytų vaikinų pareigūnui rusų kalba teigė, kad daugiau taip nedarys, ir prašė neliesti moterų. Pareigūnas vienam dar replikavo, kad nereikėjo iš pradžių šokti į akis.

Policija įvykį komentuos pirmadienį

Vėlų sekmadienio vakarą Delfi susisiekė su Policijos departamento atstovu spaudai Ramūnu Matoniu, jis įvykio ir vaizdo įrašo pakomentuoti negalėjo.

R. Matonis teigė, kad rytoj (pirmadienį), bus pakalbėta su įvykyje dalyvavusiais pareigūnais, bus pasidomėta pačiu iškvietimu bei asmenimis.

Oficialus policijos komentaras bus pateiktas išsiaiškinus įvykio aplinkybes.

Pareigūnų komentaras

Delfi redakcijai paviešinus straipsnį, Policijos departamentas pateikė įvykyje dalyvavusių policijos pareigūnų komentarą.

„Atvykome pagal kaimynų iškvietimą, kad namuose susibūrimas, konfliktuoja, mušasi. Laiptinėje buvo kraujo. Duris atidarė moteris su vaikinu, jo lūpa buvo prakirsta. Užėję į butą radome dar 5 žmones. Vieno iš jų kelnės buvo suplėšytos, tai bylojo, kad būta nemažo konflikto.

Bandant nustatyti visų asmenų duomenis, mums buvo nuolat įvairiai replikuojama, į klausimus neatsakoma. Aiškino, kad švenčia draugo sugrįžimą iš zonos. Norėjom tik surinkti duomenis ir surašyti protokolą už karantino nesilaikymą. Tada asmenys pradėjo mus filmuoti, iš zonos išėjęs vaikinas tyliai pasakė kitiems: „Su***am šituos musarus“.

Matant asmenų neadekvatų elgesį į įvykio vietą buvo paprašyta kolegų pagalbos. Vaikinas, prieš kurį buvo panaudotas teleskopas, savo veiksmais mums kėlė realią grėsmę, taip pat kaip ir kiti likę vyrukai.

Vertindami situaciją, pažeidėjų būseną, agresyvumą, kokios tai asmenybės, – pavojingumo laipsnį, buvo priimtas sprendimas nedelsiant juos sulaikyti, tai ir buvo padaryta. Tuo pačiu metu moteris ir kita jauna mergina trukdė mums, todėl ir buvo stumiamos toliau. Iš zonos išėjusį vaikiną laikė kita mergina, bet jis nuolat nustumdavo ją ir taip bandė kontaktuoti su mumis, todėl buvo panaudotos dujos. Šioje situacijoje priimtas sprendimas sulaikyti neadekvačiai besielgiančius ir neblaivius asmenis, nelaukiant, kol jie mus užpuls“, – komentavo pareigūnai.