Pareigūnų pastangos nenuėjo veltui – įgyvendinant įvairias draudžiamų daiktų patekimo į laisvės atėmimo vietas užkardymo priemones per dvi šventines savaites pataisos įstaigose paimta 120 vnt. mobiliųjų telefonų, beveik 100 vnt. mobiliųjų telefonų ir kompiuterių priedų. Taip pat užkardyti net 25, kaip įtariama, narkotinių ar psichotropinių medžiagų patekimo į pataisos įstaigą atvejai. O ant nuteistųjų šventinio stalo nepateko daugiau kaip 150 litrų alkoholio – apie 130 litrų raugo ir beveik 25 litrai alkoholio ir skysčio, turinčio alkoholio kvapo, pranešė Kalėjimų departamentas.

Alkoholio ir raugo pareigūnai aptiko ne tik spintelėse, batų dėžėse, kitose jau gerai pareigūnams žinomose vietose, bet ir iš šiukšlių maišuose, tualetuose, kanalizacijos šulinyje. Keletą paslėptų plastikinių butelių su alkoholio kvapą skleidžiančiu skysčiu rasta net nuteistųjų koplytėlėje.

Paplušėti pareigūnams teko ir ieškant laisvės atėmimo vietose populiarių mažo dydžio mobiliųjų telefonų modelių – kadangi jie itin maži, juos lengviau paslėpti, o dėl mažo metalo kiekio juose, sunkiau aptikti.

Tačiau pataisos pareigūnai jau įgudę ir šventines savaites telefonus traukė ne tik iš įprastinių slėptuvių, įrengtų įvairiuose balduose, induose, lubose, grindyse, maisto ir higieninių priemonių pakuotėse, bet iš veidrodžių, ventiliacijos angos, šviestuvo, šildymo broilerio, stalo kojos, rado užkastus kieme žemėje, paslėptus po tujomis, aptiko nuteistojo burnoje ir kitose kūno ertmėse.

Atliekant vieno nuteistojo visuminę kratą, sėdmens srityje ieškikliu buvo nustatytas svetimkūnis. Iš pradžių nuteistasis svetimkūnio būvimą savo organizme neigė, bet vėliau sutiko pareigūnams atiduoti kūno ertmėje slėptus „lobius“ – ne tik juodos spalvos paketą, kuriame buvo mobiliojo ryšio telefonas „L8 STAR“, dvi SIM kortelės, bet ir dar du permatomus paketus su, kaip įtariama, narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 259 str.

Dėl kratų metu surastų, kaip įtariama, narkotinių ar psichotropinių medžiagų šventinėmis savaitėmis pradėti net 25 ikiteisminiai tyrimai.

Narkotinės ar psichotropinės medžiagos į laisvės atėmimo vietų įstaigas dažnai yra permetamos, jų aptinkama siuntiniuose ar smulkiuosiuose paketuose (įsiuvamos į drabužius, slepiamos batuose, impregnuojami laiškai, atvirukai, popierius ir kt.), gaunama pasitelkiant kitus nuteistuosius, kuriems suteikta teisė vykti be sargybos ar palydos už įstaigos ribų, asmenis, dirbančius laisvės atėmimo įstaigose, įnešant jas kūno ertmėse.

Daugiausia, kaip įtariama, narkotinių ir psichotropinių medžiagų šventinėmis dienomis pareigūnai aptiko nuteistiesiems siųstuose laiškuose – narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis impregnuojami įvairūs popieriaus lapai – laiškai, atvirukai ir pan., tikint, kad pareigūnai to nepastebės. Šių medžiagų rasta ir spintelės duryse įrengtoje slėptuvėje, lovos čiužinyje, tualete, pieštukinio dezodoranto flakonėlyje ir net rozetėje. Jos viduje prie nuteistojo lovos aptikta laikraščio skiautė su viduje neaiškios augalinės kilmės medžiagos grūdeliais.

Narkotines, kaip įtariama, medžiagas Šiaulių tardymo izoliatoriuje kalinčiam asmeniui buvo bandoma perduoti ir sportiniuose bateliuose – jie buvo paslėpti po kairės kojos padu.

Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, Kalėjimų departamente pradėta tris kartus daugiau ikiteisminių tyrimų pagal Baudžiamojo kodekso 260 str. „Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu“ ir apie 40 proc. daugiau ikiteisminių tyrimų pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. „Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“.

Siekiant užtikrinti, kad į laisvės atėmimo vietas nepatektų nuteistiesiems draudžiami turėti daiktai, įvairios kompleksinės priemonės įgyvendinamos ne tik šventiniu periodu. Pataisos įstaigose nuolat vykdomos planinės ir neplaninės asmenų, daiktų, patalpų kratos ir apžiūros, įeinančių į įstaigas asmenų ir jų daiktų patikra, įvažiuojančio transporto patikra; naudojamos techninės priemonės; bendradarbiaujama su policija siekiant nustatyti nusikalstamas veikas vykdančius asmenis ir juos izoliuoti; įstaigose, ypač gamybinėse zonose, vykdomas patruliavimas.

2020 metais, įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą Ekonomikos skatinimo planą, dalis lėšų skirta pataisos įstaigų apsaugai modernizuoti: diegiamos naujos ir remontuojamos esamos pataisos įstaigų perimetro apsaugos sistemos (vaizdo, signalizacinė, apšvietimo), modernizuojamos vidaus vaizdo stebėjimo sistemos, diegiamos kitos permetimus į pataisos įstaigas užkardančios priemonės. Tikimasi, kad šios techninės priemonės sustiprins draudžiamų nuteistiesiems turėti daiktų prevenciją ir užkardymą.