P. A. nuteistas už tai, kad 2020 m. gegužės 2 d., apie 17 val., Jonavos r. sav., vairavo automobilį būdamas neblaivus (nustatytas 2,22 promilių neblaivumas), pažeidė Kelių eismo taisykles, nepasirinko saugaus važiavimo greičio, dėl to kelio vingyje į dešinę nesuvaldė automobilio, nuvažiavo nuo kelio į kairę pusę ir apvirto, dėl ko eismo įvykio metu žuvo kartu automobiliu važiavę trys keleiviai, pranešė teismas.

Teisminio nagrinėjimo metu P. A. pripažino, kad neblaivus vairuodamas automobilį sukėlė eismo įvykį, nuo kurio metu patirtų sužalojimų žuvo trys keleiviai.

„Šiuos jo paaiškinimus patvirtina kiti teisminio nagrinėjimo ir ikiteisminio tyrimo metu surinkti bei ištirti įrodymai: eismo įvykio vietos apžiūros protokolai, specialistų išvados, liudytojų ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai ir kiti rašytiniai įrodymai. “ – teigiama teismo nuosprendyje.

Pažymėtina, kad P. A. atskirai buvo pareikštas kaltinimas dėl vairavimo esant neblaiviam.

Teismas išaiškino, kad tiek BK 281 straipsnio 6 dalyje (vairavimas apsvaigus nuo alkoholio, pažeidžiant kelių eismo taisykles, kai dėl to įvyko eismo įvykis, kurio metu žuvo žmogus), tiek BK 2811 straipsnio 1 dalyje (vairavimas apsvaigus nuo alkoholio) numatytų nusikalstamų veikų padarymo atveju yra pažeidžiamas tas pats KET 14 punkto reikalavimas, draudžiantis vairuoti transporto priemonę neblaiviems asmenims, todėl jis atskirai pagal BK 2811 straipsnio 1 dalį nebekvalifikuotinas, nes asmuo negali būti baudžiamas du kartus už tą patį kvalifikuojantį požymį.

„Nagrinėjamoje byloje nustačius, kad kaltinamasis, vairuodamas automobilį būdamas neblaivus, viršydamas leistiną greitį, suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį ir norėjo taip veikti, tačiau darydamas tyčinę nusikalstamą veiką nenumatė, kad dėl jo veikimo gali atsirasti neigiami padariniai, jo veika, remiantis kasacinės instancijos teismo formuojama teismų praktika šios kategorijos baudžiamosiose bylose, kvalifikuotina tik pagal vieną BK straipsnį, tai yra pagal BK 281 straipsnio 6 dalį, kaltinime nurodant teisiškai reikšmingą kvalifikuojantį požymį – kad asmuo vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus.“ – pažymėjo teismas.

Skiriant bausmę kaltinamajam P. A., teismas atsižvelgė į tai, kad jis padarė vieną neatsargų nusikaltimą transporto eismo saugumui, tačiau jo padarytas nusikaltimas yra itin pavojingas, sukėlė negrįžtamas skaudžias pasekmes. „Kaltinamasis ypač grubiai pažeidė Kelių eismo taisykles, jo sukelto eismo įvykio metu žuvo net trys žmonės .“ – rašoma teismo nuosprendyje.

Byloje buvo nustatyta, kad kaltinamojo sukeltą autoįvykį sąlygojo ypač grubūs kelių eismo taisyklių pažeidimai, tai yra neblaivumas, žymiai viršytas leistinas greitis, neatidumas, sąlygojęs negalėjimą automobilio valdyti, todėl kaltinamojo veika, nors ir padaryta dėl neatsargumo, vertintina kaip pavojinga.

Kaltinamasis neteistas, administracine tvarka nebaustas. Jam paskirta bausmė sumažinta vienu trečdaliu. Kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – P. A. prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi bei tai, kad jis savo noru iš dalies atlygino turtinę žalą. Sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Teismas P. A. skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. „Nežiūrint to, kad kaltinamasis nebuvo teistas, atsižvelgiant į jo padaryto nusikaltimo pavojingumą, sukeltas itin sunkias pasekmes, teismas daro išvadą, kad bausmės tikslai negali būti pasiekti be realaus bausmės atlikimo.“ – motyvavo teismas.

Iš P. A. vienai iš nukentėjusiųjų priteista 968,00 Eur atstovavimo išlaidų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.