JK parlamento bibliotekoje aptinkama naujausia kalėjimų ataskaita yra parengta praėjusią vasarą ir atspindi situaciją pagal kovo 30-osios duomenis, todėl dabartiniai skaičiai gali nežymiai keistis.

Šalies kalėjimuose už įvairius nusikaltimus bausmes nuolat atlieka apie 88 000 žmonių, tarp kurių – ir keli šimtai lietuvių.

Tikslūs skaičiai

JK teisėsauga ir spauda neretai praneša apie šalies įstatymus grubiai pažeidusius Lietuvos piliečius, kurie įvykdo įvairiausius nusikaltimus – nuo smulkių vagysčių iki kraupių žmogžudysčių – už kuriuos jie siunčiami į kalėjimus ilgesniam ar trumpesniam laikotarpiui.

Per kelias pastarąsias savaites viešumoje nuskambėję atvejai – Rytų Anglijoje, Wisbeche su švirkštu pardavėją užpuolusi lietuvė, kuri į belangę už tai pasiųsta 30 savaičių, Londone mirtiną avariją sukėlęs ir iš jos vietos pasprukęs jaunas lietuvis, kuriam skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė ar lietuvis, siejamas su tarptautine narkotikų platinimo grupuote ir vaidmenį joje, kuriam teismas atseikėjo 10 metų nelaisvės.

Jie tik papildė gretas tautiečių, dienas leidžiančių JK kalėjimuose.

Minėtoje ataskaitoje matyti, kad lietuviai patenka į dešimtuką užsieniečių, kurie atlieka bausmes Anglijos ir Velso kalėjimuose. Juose – kas dešimtas yra užsienietis, pirmauja albanai, už jų seka Lenkijos, Rumunijos, Airijos, Jamaikos, Lietuvos, Somalio, Pakistano, Portugalijos ir Nigerijos piliečiai.

Kitaip tariant, lietuviai sudaro 4 procentus visų kalinių iš užsienio, kurių bendras skaičius viršija 9 tūkstančius.

Kiek kainuoja?

Lietuva šioje ataskaitoje minima dar kelis kartus – mūsų šalies pavadinimas matomas lyginamojoje statistikoje, ji pirmauja Europos Sąjungoje pagal kalinių, tenkančių 100 000 gyventojų skaičių.

Bendrijos statistikos biuro duomenimis, Lietuvoje šis rodiklis siekia 232, o Anglijoje ir Velse – 144 (8 vieta). Škotija užima 9 vietą (141), o Šiaurės Airijoje situacija bene geriausia Europoje – ten 100 tūkst. gyventojų tenka tik 76 kaliniai.

Kaliniai JK bausmes atlieka 150 kalėjimų, sąlygos juose nevienodos – vienur jie perpildyti, kitur nuteistieji jaučiasi laisviau.

Anot „The Telegraph“ atlikto tyrimo, šiuo metu JK kalėjimų pajėgumai beveik išnaudoti – užimtos 99 proc. visų vietų.

Ataskaitoje minima, kiek valstybei per metus atsieina vieno kalinio išlaikymas. Teisingumo ministerijos duomenimis, Anglijoje ir Velse tai, įskaitant ne tik tiesiogines, bet ir administracines išlaidas, 2018-2019 metais kainavo 39 385 svarus sterlingų.

Pabandykime paskaičiuoti: 400 lietuvių Anglijos ir Velso kalėjimuose biudžetui kainavo 15 754 000 svarų sterlingų.

Pagal „settlement“ schemos duomenis, JK gyvena 200 000 lietuvių, jeigu jiems reikėtų padengti prasikaltusių tautiečių išlaikymo išlaidas, tai kiekvienam per metus tektų sumokėti po 78,77 £.

Tuo pačiu laikotarpiu Škotijoje kalinio išlaikymas atsiėjo 35 601, o Šiaurės Airijoje – net 54 894 £.

Po kalėjimo – deportacija

Žinia, norėdami pasilikti bei teisėtai gyventi ir dirbti JK po „Brexit“ ES piliečiai privalo teikti paraišką specialiam statusui gauti („settlement“ ir „pre-settlement“).

Gavus prašymą, be pagrindinių duomenų tikrinimo, vertinama ir kandidato kriminalinė praeitis. Jeigu joje yra tamsių dėmių – šansai gauti leidimą sumažėja, o jeigu paaiškėja, kad praeityje už nusikaltimus teko sėdėti kalėjime, tai galimybės jam gauti statusą sumenksta iki minimumo.

JK vyriausybės gairėse nurodoma, kad statuso suteikimas net nesvarstomas tų žmonių, kuriems kalėjime teko pabuvoti per pastaruosius 5 metus.

Vadovaujantis šia logika, visi šalies kalėjimuose šiuo metu esantys užsieniečiai neturi šansų likti JK po „Brexit“.

Pagal naują imigracijos politiką, kuri jau netrukus pakeis laisvąjį judėjimą, jie, kaip ir kiti teisti žmonės, bus laikomi grėsme „Britanijos visuomenei“.