Šiaulių apskrities policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams tirti šį nusikaltimą buvo nelengva, nes šoką patyrusiai 88 metų nukentėjusiajai sunkiai sekėsi apibūdinti įtariamuosius.

Pirminė informacija buvo, jog moterį apiplėšė du 16-17 metų vaikinai. Kaip paaiškėjo vėliau, nurodytas įtariamųjų amžius gerokai neatitiko realaus įtariamųjų amžiaus, kuris siekė jau per trisdešimt. Vis dėl to tyrėjams, pasitelkusiems kriminalinės žvalgybos priemones, po dviejų su puse mėnesio pavyko sulaikyti pirmąjį įtariamąjį. Netrukus buvo nustatytas ir antras įtariamasis, kuris surastas Marijampolės pataisos namuose, nes buvo nuteistas ir atliko bausmę už kitus nusikaltimus.

Ši istorija prasidėjo telefoniniu skambučiu. Radviliškio rajone, Šaukoto miestelyje, gyvenančiai senolei paskambinęs vyras prisistatė policijos pareigūnu ir pranešė, kad jos dukra nuo laiptų nuvertė mergaitę ir patirtiems jos sužalojimams kompensuoti reikia sumokėti 4000 eurų.

Moteris pasakė, kad turi tik 2000 eurų, nors realiai ji teturėjo 200 eurų, tačiau netikėta žinia ir išgąstis dėl į bėdą patekusios dukros ją išmušė iš vėžių ir ji įvardino sumą, kurios neturėjo. Be to, dar nurodė ir savo gyvenamąją vietą. Pokalbio liudininku tapęs pas senolę užėjęs kaimynas iš karto suprato, kad skambina aferistai ir, paprotinęs moterį jokių pinigų niekam neduoti, išėjo.

Tačiau po kurio laiko vyras pas kaimynę grįžo ir rado užrakintas duris. Į beldimą niekas neatsiliepė. Netrukus jis išvydo nuo namo sprunkančias žmogystas. Kaimynas bandė juos vytis, tačiau nesėkmingai. Tada jis nepažįstamuosius mėgino sučiupti, vydamasis automobiliu, bet jaunuoliai įbėgo į miškelį ir jame dingo.

Į įvykio vietą iškviesti Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnai išnaršė miškelį, į kurį įbėgo jaunuoliai, apvažiavo kaimo apylinkes, visas negyvenamas sodybos, tačiau nei kokio nors įtartino automobilio, nei įtartinų asmenų nerado.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad, senjorė, norėdama eiti lauk, pravėrė namo duris ir tarpdury pamatė du vyrus, kurie po telefoninio pokalbio tikėjosi iš senolės gauti 2000 eurų „jos dukters sužalotos mergaitės patirtiems sužalojimams kompensuoti“.

Kai pinigėlius duoti moteris atsisakė, o dar paaiškėjo, kad 2000 eurų ji net neturi, įsibrovėliai parvertė ją ant sofos, surišo rankas virve, užrišo burną šaliku ir, grasindami padegti namus, reikalavo pinigų.

Vienas moterį laikė, kitas naršė po namus, ieškodamas pinigų. Jų laimikis buvo 230 eurų ir 1270 eurų vertės papuošalai.

Nusikalstama veika įtariamiems 32 ir 34 metų šiauliečiams pareikšti įtarimai dėl plėšimo, o pastarajam – dar ir įtarimas dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis, nes kratos metu jo namuose rastas dujinis-garsinis pistoletas „Ekol Major“ bei du 9 mm kalibro dujiniai-garsiniai šoviniai, kuriems laikyti leidimo jis neturėjo.