Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2019 m. spalį, kai policijos pareigūnai gavo informaciją, kad Vilniuje gana jauno amžiaus asmenys užsiima narkotinių medžiagų – kanapių platinimu.

Policijos pareigūnai gana greitai identifikavo asmenis, užsiimančius narkotinių medžiagų platinimu, ir jų atžvilgiu pradėjo taikyti neviešo pobūdžio veiksmus bei rinkti duomenis apie jų daromas nusikalstamas veikas.

Tyrimo metu nustatyta, kad asmenų grupė, susidedanti iš Ukrainos ir Lietuvos Respublikos piliečių, pasiskirsčiusi vaidmenis daryti sunkius ir labai sunkius nusikaltimus kelių Europos Sąjungos šalių teritorijose.

Pareigūnai nustatė, kad du Ukrainos piliečiai – tėvas ir sūnus, gavę užsakymą iš Lietuvoje gyvenančių asmenų, Ispanijos Karalystėje įgydavo labai didelį kiekį – apie 5 kg narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, supakuodavo į vakuumuotus folijos paketus bei automobilyje specialiai tam įrengtose slėptuvėse kontrabanda per Prancūzijos Respubliką, Vokietijos Federaciją, Čekijos Respubliką ir Lenkijos Respublikos teritorijas atgabendavo į Lietuvą. Čia narkotinę medžiagą perduodavo jos užsakovui, už tai gaudami 2 500 eurų atlygį.

Tik surinkus pakankamai duomenų apie asmenų daromus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, buvo nuspręsta atlikti juos sulaikyti. Du asmenys sulaikyti Vilniaus rajone ‐ miškingoje vietovėje – krūmynuose jie slėpė apie 5 kg kanapių. Policijos pareigūnai juos užklupo netikėtai, todėl sulaikomiems asmenims nepavyko atsikratyti narkotinių medžiagų, jie buvo sulaikyti su įkalčiais.

Bendradarbiaujant su Lenkijos Respublikos teisėsaugos institucijomis, Lenkijoje buvo sulaikyti jau anksčiau minimi du Ukrainos piliečiai, kurie automobiliu gabeno apie 2,5 kg narkotinės medžiagos – kanapių.

Pagal šį faktą Liublino prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių medžiagų kontrabandos Europos Sąjungos valstybėse ir sulaikytiems asmenims paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Lietuvoje atliekamame ikiteisminiame tyrime minimi Ukrainos Respublikos piliečiai taip pat buvo pripažinti įtariamaisiais, tačiau ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu buvo atskirtas ir baudžiamajam persekiojimui perduotas Lenkijos Respublikai.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai. Artimiausiu metu planuojama bylą perduoti Vilniaus apygardos teismui.