Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nuo š. m. kovo mėn. iki š. m. rugpjūčio mėn. pradžios, vos pilnametystės sulaukęs, 18 metų Šakių rajono gyventojas susigundė apgaulės būdu pasipelnyti iš patiklių žmonių bei įmonių atstovų. Pasinaudodamas populiariu socialiniu tinklu, iš specialiai šiam tikslui susikurtos paskyros, stebėdamas asmenų skelbimus apie įvairius parduodamus daiktus ir pamatęs jam patinkantį daiktą, pradėdavo per mobiliąją programėlę „Messenger“ susirašinėti su parduodamo daikto pardavėju, išreikšdamas ketinimą patikusį daiktą įsigyti.

Sutarus pirkti vieną ar kitą parduodamą prekę, pavyzdžiui, mobilaus ryšio telefoną „Samsung Galaxy S9“ arba nešiojamąjį kompiuterį „Apple Ipaid 10“, jis nusiųsdavo pardavėjui suklastoto pavedimo išrašą apie tariamai atliktą apmokėjimą, tačiau iš anksto jau žinojo, kad pateikdamas netikrą bankinį apmokėjimą, išvengs turtinės prievolės atsiskaityti už prekę. Parduodamo daikto savininkas, tikėdamas sutarimu dėl pageidaujamo daikto pirkimo–pardavimo bei tuo pačiu gavus, kaip vėliau paaiškėjo, suklastotą bankinį pavedimą apie tariamai atliktą apmokėjimą už prekę, šį daiktą išsiųsdavo į sutartą paštomatą. Pardavėjas ne tik negaudavo sutartos sumos, bet ir prarasdavo parduodamą daiktą, praneša Kauno apskrities policija.

Anksčiau neteistas, bet dešimtis kartų baustas administracine tvarka (už smulkias vagystes, sukčiavimus, turto pasisavinimus ar iššvaistymus) jaunuolis stebėdavo ir kito tipo skelbimus – apie ketinimus įsigyti daiktus. Socialiniame tinkle radęs vieno asmens skelbimą apie norimą pirkti kompiuterį, susisiekė su juo ir tyčia, melagingai, iš anksto jau žinodamas, kad nepateiks kompiuterio, pasiūlė šiam asmeniui pirkti iš jo kompiuterį „Ipad 6“. Žadėtos prekės pirkėjas negavo, o savo pinigus prarado.

Dėl šio nesąžiningo jaunuolio veiksmų pareiškimai policijoje buvo gauti ir iš įvairių įmonių, kurios nuomoja elektrinius paspirtukus. Iš anksto žinodamas, kad negrąžins paspirtuko „Xiomi“, jį išsinuomojo, įmonei jo negrąžino ir pardavė kitiems asmenims.

Viso jis išsinuomojo 6 elektrinius paspirtukus Vilniuje, Kaune ir Kauno r., Domeikavos sen. Juos visus panaudojęs nuomos laikotarpiu, vėliau pardavė pašaliniams asmenims, taip padarydamas bendrai 2403 eurų žalą.

Tyrimo metu Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai atliko daugybės nukentėjusiųjų, įgaliotų atstovų, liudytojų apklausų, buvo peržiūrėti vaizdo kamerų, esančių paštomatų prieigose, užfiksuoti įrašai, atlikti kiti baudžiamojo kodekso procesiniai veiksmai. 9 nusikalstamų veikų epizodais kaltinamas jaunuolis dėl visų padarytų nusikaltimų nuoširdžiai gailisi, savo kaltę pripažįsta. Vertindamas savo poelgius, jis, kaip pagrindinį nusikaltimų motyvą, įvardino lėšų pragyvenimui trūkumą, nes neturėjo jokio darbo, visos jo gaunamos pajamos buvo iš tėvų.

Intensyvus tyrimas truko beveik 8 mėnesius. Dabar ši sukčiavimo byla jau rengiama perduoti teisminiam nagrinėjimui.