Plungės apylinkės teismui skundą parašęs vyras į teismo salę įleistas nebuvo, mat vėl nedėvėjo veidą dengiančios kaukės. Rašytinio proceso tvarka skundą išnagrinėjęs teisėjas Virginijus Gedeikis policijos veiksmuose nieko nusikalstamo neįžvelgė. O štai V. Bertašiui teks paploninti piniginę.

Plungės apylinkės teismas paskelbė, kad V. Bertašių pripažino kaltu padarius administracinius nusižengimus ir paskyrė nuobaudas. Buvęs etikos mokytojas neįrodė, kad bausti jo nebuvo už ką, nors atvykęs prie teismo tvirtino, kad įstatymo su prievole dėvėti kaukę jis nėra matęs.


Teismas nurodė, kad nebuvo paskirta maksimali bauda: vien už kaukės nedėvėjimą vyrui skirta 1000 eurų bauda, dėl policijos pareigūnų reikalavimo nevykdymo paskirta dar 115 eurų bauda. Teismas subendrino baudas, o ne susumavo, tad galutinė paskirta piniginė bauda paskirta 1000 eurų. Tiesa, V. Bertašius dar turi teisę bylinėtis toliau.

„Plungės apylinkės teismo nutarimas per 20 kalendorinių dienų, nuo nutarimo kopijos (nuorašo) išsiuntimo ar išdavimo dienos, gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui per Plungės apylinkės teismo Plungės rūmus“, – primena teismas.


„Delfi“ primena, kad baudas vyras gavo dar lapkričio 1 dieną, kai su sutuoktine nuvyko prie Plungės ligoninės, mat, kaip pats pasakojo, susidomėjo grupe žmonių, kurie filmuoja ligonines ir siekia įrodyti, kad realiai COVID-19 viruso baimė nepagrįsta.

„Važiavo filmuotojos iš Palangos, iš Klaipėdos ligoninių filmuot, ir būtent per Plungę. Mes su žmona neturėjome ką veikti sekmadienį, lapkričio 1 dieną, sakom, gal važiuojam. Atvažiavom prie tos ligoninės, žiūrim, keturios policijos mašinos sukasi, galvojam, kas ten vyksta, ir pasukom šalia“, – lapkričio 13 prie teismo pasakojo vyras.

Anot V. Bertašiaus, pareigūnai su juo elgėsi grubiai, prievarta sodino į tarnybinį automobilį. Įvykį nufilmavo žmonės, kurie važinėjo prie ligoninių ir per langus filmavo, ką veikia medikai ir kaip atrodo ligoninės palatos. Jie gynė V. Bertašių bei tikino, kad tiek kaukių dėvėjimas yra žmogaus teises pažeidžiantis sprendimas, tiek pareigūnų veiksmai neteisėti ir pertekliniai. Vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnams teko gerokai paplušėti, kad vyrą uždarytų tarnybiniame automobilyje. O uždarytas jis beldė į duris.

Teisme teisybės ieškojusį vyrą palaikantys žmonės sudomino policiją. Atvykę pareigūnai perspėjo vieną moterį dėl susibūrimo organizavimo, mat prie teismo buvo apie 20 žmonių, o pagal karantino metu paskelbtus reikalavimus, buriuotis galima ne daugiau kaip penkiems asmenims. Dar du vyrai tą dieną nedėvėjo kaukių gavo baudas.