Plungiškis Vladas Bertašius penktadienį atvyko į Plungės apylinkės teismą, kur siekė įrodyti, kad policija jį nubaudė esant be kaukės, šiam vos išlipus iš automobilio, o įrašas, jog nevykdė teisėto pareigūnų reikalavimo, atsirado tik dėl to, kad jis paaiškino savo teises.

Incidentas, dėl kurio V. Bertašius siekė apsiginti teisiniu keliu, įvyko Vėlinių dieną šalia Plungės ligoninės.

„Važiavo filmuotojos iš Palangos, iš Klaipėdos ligoninių filmuot, ir būtent per Plungę. Mes su žmona neturėjome ką veikti sekmadienį, lapkričio 1 dieną, sakom, gal važiuojam. Atvažiavom prie tos ligoninės, žiūrim, keturios policijos mašinos sukasi, galvojam, kas ten vyksta, ir pasukom šalia“, – pasakojo vyras.

Anot V. Bertašiaus, pareigūnai su juo elgėsi grubiai, prievarta sodino į tarnybinį automobilį. Įvykį nufilmavo žmonės, kurie važinėjo prie ligoninių ir per langus filmavo, ką veikia medikai ir kaip atrodo ligoninės palatos. Jie gynė V. Bertašių bei tikino, kad tiek kaukių dėvėjimas yra žmogaus teises pažeidžiantis sprendimas, tiek pareigūnų veiksmai neteisėti ir pertekliniai. Vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnams teko gerokai paplušėti, kad vyrą uždarytų tarnybiniame automobilyje. O uždarytas jis beldė į duris.

Po incidento baudų mokėti nelinkęs vyras sako, kad jam taip ir nepavyko įeiti į teismo salę. V. Bertašiaus pasirinkimas nedėvėti veidą dengiančios kaukės, nes, anot jo, sunku kvėpuoti, teismui nebuvo priimtinas.

„Sako, išeik lauk, jei nesidedi kaukės. Dar temperatūrą norėjo matuot, sakau, jokiais būdais, jei norit – į ranką matuokit“, – pasakojo iš teismo rūmų išėjęs vyras.

Vyrui surašyta bauda už kaukės nedėvėjimą ir pasipriešinimą, teismo sprendimu, bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka. Pagal įstatymą, už pirmąją nusižengimą karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų. Už nepaklusimą pareigūnams numatyta bauda siekia nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų eurų.

Prie teismo besibūriuojantys žmonės patraukė ir policijos pareigūnų dėmesį. Vienas po kito į aikštelę šalia teismo atvyko policijos ekipažai. Pareigūnai žmonių paprašė išsiskirstyti, mat pagal galiojančius reikalavimus karantino metu būriuotis gali ne daugiau nei penki asmenys (jei jie nėra šeimos nariai).

Keli vyrai nedėvėjo veidą dengiančių kaukių, du ėmė dėstyti pareigūnams, kad tai – jų konstitucinė teisė. Tačiau pareigūnų tokie argumentai neįtikino ir jie paprašė pateikti asmens dokumentus. Nė vienas iš šių dviejų vyrų to nepadarė, patikino, kad jų nesinešioja.

Du vyrai nesipriešino, kai jų paprašė įsėsti į tarnybinį automobilį, nors vienas iš jų kurį laiką aiškinosi, ar tikrai nebus nuvežtas į policijos komisariatą.

Policijos pareigūnų duomenimis, susibūrimas buvo taikiai suvaldytas. Tiesa, du vyrai visgi gavo baudas už kaukių nedėvėjimą, o viena moteris sulaukė žodinio įspėjimo dėl netinkamo susirinkimo organizavimo.