Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad aštuoni organizuotos grupės nariai, paskirstę konkrečiomis užduotimis, steigė tarptautinių pervežimų įmones kaip priedangas kontrabandinių cigarečių gabenimui, pirko vilkikus bei juose įrengdavo slėptuves nelegaliam rūkalų gabenimui.

Pasinaudodami draugiškais santykiais su kitų tarptautiniais pervežimais užsiimančių įmonių vadovais, jų turimuose vilkikuose sumontuodavo slėptuves, ieškojo žmonių, sutinkančių už papildomą mokestį gabenti stambius kontrabandinių cigarečių krovinius iš Rusijos ar Baltarusijos į Vakarų Europos šalis. 2010 – 2011 m. Baltarusijoje ir Latvijoje buvo sulaikyti 6 vilkikai su įrengtose slėptuvėse gabenama cigarečių kontrabanda. Sulaikytų nelegalių krovinių vertė siekė nuo beveik 17 tūkst. iki 543 tūkst. eurų.

Vilniaus apygardos teismas 2019 m. gegužės 31 d. nuosprendžiu organizuotos grupės narius išteisino, motyvuodamas tuo, kad kontrabanda gabenti cigarečių kroviniai buvo sulaikyti Latvijos ir Baltarusijos pasienio punktuose, o ne Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Tokį teismo nuosprendį apeliacine tvarka skundė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Tomas Uldukis.

Lietuvos apeliacinis teismas š. m. sausio 20 d. nuosprendžiu aštuonis organizuotos grupės narius pripažino kaltais dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Nuteistiesiems teismas skyrė įvairaus dydžio, nuo 5 tūkst. iki 11 tūkst. eurų, baudas.

Lietuvos apeliacinis teismas, nagrinėdamas baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, atsižvelgė į prokuroro skunde išdėstytus argumentus, kad organizuotos grupės narių padarytos nusikalstamos veikos tiek pagal jų padarymo vietą (Latvijos Respublikos) baudžiamąjį kodeksą, tiek pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą laikomos nusikaltimais. Iš Latvijos teisėsaugos institucijų pateiktų duomenų buvo matyti, kad šios šalies institucijos dėl Lietuvos Respublikos piliečių padarytų nusikalstamų veikų jokių sprendimų nepriėmė ir bausmių jiems neskyrė.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad šioje byloje gali būti taikoma Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse įtvirtinta abipusio baudžiamumo sąlyga dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, taip pat nenustatyta aplinkybių, dėl kurių iš kontrabandinių cigarečių gabenimo pasipelnyti norėję asmenys negalėtų būti teisiami pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą.

Teismas taip pat nurodė, kad aplinkybė, jog kai kurie organizuotos grupės nariai Baltarusijoje buvo nubausti administracine tvarka už cigarečių su Rusijos Federacijos banderolėmis gabenimo per Baltarusijos-Lietuvos valstybių sieną, savaime nepanaikina galimybės traukti baudžiamojon atsakomybėn kitus nusikalstamos veikos bendrininkus už kontrabandos gabenimą veikiant organizuota grupe.

Lietuvos apeliacinio teismo apkaltinamąjį nuosprendį kasacine tvarka skundė 4 nuteistieji.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad Lietuvos apeliacinis teismas šioje byloje tinkamai aiškino ir pritaikė Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso nuostatas dėl abipusio baudžiamumo bei priėmė apkaltinamąjį nuosprendį dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis organizuotos grupės nariams. Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė nuteistųjų kasacinius skundus.