Išklausyti teismo sprendimo į uostamiestį neatvyko nei nukentėjusios, nei kaltinamojo pusė.

Klaipėdos apygardos teismo atstovė Dovilė Saulėnienė sako, kad teismas padidino nukentėjusiai merginai priteistą neturtinės žalos atlyginimą iki 10 tūkst. eurų. Pasisakydamas dėl laisvės atėmimo bausmės, teismas nurodė, kad buvo įvykdyti visi bausmės vykdymo atidėjimo pagrindai, tad bausmė griežtinama bus tik papildomai paskyrus dalyvavimą elgesio keitimo programoje.

Dabar jau pilnametis Mantas praėjusių metų gegužę atvyko į Tauragės rajoną, kur kaimo turizmo sodyboje mokslo metų pabaigą šventė paaugliai. Čia jis, anot liudininkų, bendravo su viena mergina, kurią pakvietė pasivaikščioti į lauką. Jiems išėjus, netrukus Mantas grįžo vienas. Merginos draugės nuskubėjo jos ieškoti ir rado sumuštą, sulaužytu žandikauliu, paliktą gulėti ant žemės.

Niekam iš vakarėlio dalyvių nekilo abejonių, kad sportuojantis paauglys smogė merginai, nors jis pats, anot merginos advokato, nedaugžodžiavo ir apie aplinkybes tylėjo visą tyrimo eigą.

Tauragės apylinkės teismas Mantui skyrė lygtinę trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Bendra merginos ir jos tėčio patirta neturtinė žala įvertinta 12 tūkstančių eurų. Dalį pinigų kaltinamojo šeima jau sumokėjo. Kaltinamojo šeima atlygino ir gydymo išlaidas, kurios siekė apie 4 tūkst. eurų. Teismo sprendimas sukėlė visuotinį pasipiktinimą, o netrukus apeliacine tvarka Klaipėdos apygardos teismas sulaukė nukentėjusios advokatų, prokuratūros ir nuteistojo advokato skundų.

Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis pateikė prašymą vaikinui skirti realią laisvės atėmimo bausmę. Tokio pat likimo vaikinui prašė ir vienas nukentėjusiosios advokatų Mindaugas Vasiliauskas. Be to, skunde buvo pateiktas ir didesnis moralinės žalos atlyginimo prašymas.

Delfi primena, kad nusikaltimas įvykdytas praėjusių metų gegužės 26-ąją, paryčiais, apie 4.30 val. Pirminiais tyrimo duomenimis, Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, neblaivus nepilnametis (gim. 2001 m.), naudodamas fizinį smurtą, pasikėsino išžaginti nepilnametę (gim. 2002 m.). Sulaikius vaikiną paaiškėjo, kad įtariamasis neblaivus. Jam buvo nustatytas 1,12 prom. girtumas. Abejonių, kad ji buvo užpulta Manto, niekam nekilo, mat nemažai buvusiųjų matė, kaip jiedu išėjo į lauką – Mantas pakvietė merginą pasivaikščioti, tačiau netrukus grįžo į pastatą vienas. Merginą lauke radusios draugės skambino medikams ir uoliai vykdė nurodymus, kad nukentėjusioji neprarastų sąmonės. Sulaužytą žandikaulį medikai sutvarkė, tačiau paauglei vis dar tenka lankytis pas medikus ir psichologą.

Papildyta: Sužinojęs teismo sprendimą advokatas Mindaugas Vasiliauskas neslepia, kad yra nusivylęs.

„Neigiamai vertinu, jei grubiai kalbant, teismas nepagrįstai patikėjo nuteistojo ašaromis. Manau, kad bausmės tikslai šioje situacijoje būti pasiekti tiktai paskyrus realią penkių metų laisvės atėmimo bausmę. Kaip jis elgėsi iškart po nusikalstamos veikos padarymo? Jis tik vėliau ėmė rodyti gailestį dėl savo elgesio“, – atviravo merginai ir jos tėčiui atstovaujantis advokatas M. Vasiliauskas.

Advokatas sako, matantis poreikį, kad tokie nusikaltimai būtų teisiškai vertinami griežčiau, todėl, jei tik jo ginamieji išreikš norą, bus teikiamas kasacinis skundas Lietuvos Auksčiausiam teismui.

Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis neskuba teigti, kad kasacinis skundas neišvengiamas. Anot prokuroro, teismas aiškiai ir išsamiai išdėstė argumentus tiek kodėl padidino žalos atlyginimą, tiek kodėl nepaskyrė realios laisvės atėmimo bausmes.

„Šiandien teismo sprendimas šioje baudžiamojoje byloje įsiteisėja. Buvo nagrinėjami apeliaciniai skundai. Tauragės apylinkės teismo nuosprendis iš dalies buvo pakeistas. Nuosprendžio pakeitimo esmė – atsakomybės sugriežtinimas nuteistąjam – dalyvauti elgesį keičiančiuose kursuose ir padidintas žalos atlyginimas. Toks sprendimas nuvils nukentėjusiųjų pusę, jis didelės apimties, virš 20 lapų. Visiems argumentams tikrai pasisakyta pakankamai išsamiai. Teismas labai gražiais argumentais išdėstė nukentėjusiojo lūkesčius ir teisingumo balansą. Noriu atkreipti dėmesį, kad bylą nagrinėjo ne vienas, o trys teisėjai. Apeliacinės instancijos teismas nėra galutinis, per tris mėnesius gali būti paduotas kasacinis skundas Aukščiausiajam Teismui. Nežiūrint į tai, kad nebuvo panaikintas bausmės vykdymas, teismas pritarė, kad reikalingos papildomos priemonės nuteistojo elgesio korekcijai, nors iš byloje ištirtų argumentų rizika pakartoti nusikaltimą būtų didelė, tokių argumentų nėra“, – sako prokuroras A. Stanislovaitis.

Ar bus pateiktas skundas iš prokuratūros, A. Stanislovaitis sako dabar negalintis, ir nori pirma įsigilinti į teismo nutartį.