Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkų duomenimis, šie svaigalai galėjo būti skirti prekiauti Gariūnų turguje.

Trečiadienį Šiaulių rinktinės operatyvininkų stebimas krovininis automobilis “Iveco MP 240 E24” per Obelių pasienio kontrolės punktą įvažiavo į Lietuvą. Šaliai tapus Europos Sąjungos nare, šiame pasienyje, kaip ir prie sienos su Lenkija, nebeliko muitinės kontrolės, o prekių judėjimas tapo laisvas.

Pasienyje su Latvija VSAT pareigūnai patikrina tik įvažiuojančių į Lietuvą asmenų tapatybės dokumentus.

Pasieniečiai jau turėjo informacijos, kad furgonu iš Latvijos bus bandoma atgabenti nelegalų krovinį, tačiau nusprendė jo iškart nestabdyti, o sekti ir nustatyti galutinį maršruto tašką.

Savo automobiliais be skiriamųjų ženklų VSAT operatyvininkai kelias valandas tai priartėdami, tai atsilikdami “Iveco” atsekė iki pat Vilniaus.

Krovininis automobilis sostinėje pasuko į Riovonių gatvėje esantį privačių garažų masyvą. Stebėdami nieko nenutuokiančius krovinio gabentojus ir susirinkusius krovinio krovėjus bei kiek lukterėję Šiaulių rinktinės operatyvininkai, pasitelkę su organizuotu nusikalstamumu kovojančius policijos pareigūnus, ėmėsi sulaikymo veiksmų. Pareigūnai netikėtai užklupo kartonines dėžes iš furgono “Iveco” benešančius penkis asmenis. Šie, pamatę pareigūnus, labai nustebo nebandė priešintis ir pasieniečių buvo sulaikyti.

VSAT pareigūnai suskaičiavo, kad automobiliu atgabenta net 3 tūkstančiai 300 litrų skaidraus ir rudos spalvos skysčio, supilstyto į stiklinius įvairios talpos butelius su etiketėmis “Tarasco Dark Rum” ir “Rocinante” (neva pagaminti Meksikoje). Dalis butelių buvo užsukti plastmasiniais kamšteliais, kai kurie pažymėti Latvijos pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Pareigūnai sulaikė 4 Lietuvos piliečius ir latvį. Tarp sulaikytųjų - jau anksčiau Šiaulių pasieniečiams su panašiu kroviniu įkliuvęs Rokiškio gyventojas, vienas Latvijos pilietis ir trys Vilniaus gyventojai.

Vieno iš jų – 46 metų vyro – garaže, esančiame Fabijoniškių mikrorajone, pasieniečių operatyvininkai tą pačią dieną dar atliko kratą. Jos metu rasti ir paimti 3 tūkstančiai 919 pakelių cigarečių “Marlboro Lights”, “Bond Street”, “Winston” ir “LM” bei šiek tiek daugiau nei 11 litrų skysčio, skleidžiančio alkoholio kvapą.

Turima duomenų, kad falsifikuoti alkoholiniai gėrimai buvo ruošiami realizuoti Gariūnų turguje. Penktadienį pasieniečiai gavo šių sostinėje sulaikytų alkoholinių gėrimų ekspertizės rezultatus. Ekspertai nustatė, kad pasieniečiams įkliuvęs krovinys yra namų gamybos stiprūs alkoholiniai gėrimai, vadinamasis pilstukas, kurio etilo alkoholio koncentracija yra nuo 37, 8 iki 38,6 procento.

Kokios priemaišos, kokia jų kilmė ir ar jos pavojingos sveikatai, paaiškės vėliau. Svaigalus, cigaretes ir automobilį pasieniečiai laikinam saugojimui pergabeno į Šiaulių rinktinę, o penkiukę uždarė į policijos areštines.

Penktadienį ketinama kreiptis į Akmenės rajono apylinkės teismą bei leisti sulaikytuosius suimti ilgesniam laikotarpiui.

Pavykęs krovinio ir jo gabentojų sulaikymas – pasieniečių pernai pradėto ikiteisminio tyrimo dėl neteisėto stiprių alkoholinių gėrimų gabenimo tąsa. Praėjusių metų gruodžio pradžioje pasienyje su Latvija Šiaulių rinktinės pasieniečiai sulaikė du mikroautobusus “Fiat Ducato” ir “Peugeot Boxer”.

Juose buvo gabenta po vieną tonos talpos konteinerį su skaidriu, aštrų alkoholio kvapą skleidžiančiu skysčiu.

Vėliau ekspertai nustatė, kad tai itin aukštos kokybės techninis spiritas. Neabejota, kad šis skystis būtų virtęs pilstuku, kuriuos būtų nuodijami šio pavojingo gėrimo vartotojai.