2019 m. gruodį per 6 dienas įvykdyti 4 nusikaltimai, kurie sukrėtė Šilutės rajono gyventojus. Žmonės buvo apiplėšinėjami, mušami, jiems buvo grasinama peiliais ir plaktuku. O po savaitės Šilutėje buvo įvykdyti dar du apiplėšimai. Paskutiniojo metu buvo panaudotas kirvis.

Gruodžio 10 d., apie 18 val., trys kaukėti asmenys įsiveržė į 73 metų amžiaus senjoro namus, esančius Žalgirių kaime, ir, surišę bei grasindami peiliu, pagrobė įvairių daiktų ir 230 eurų.

Gruodžio 13-osios naktį, apie 1 val., du kaukėti vyriškiai apgaulės būdu įsiveržė pas 80-etį senolį į namus Barzdūnų kaime, ir, grasindami plaktuku bei peiliu, pagrobė 290 eurų.

Gruodžio 15-ąją paryčiais, apie 4 val., gautas panešimas, kad 5-7 kaukėti asmenys įsiveržė į namus, esančius Ramučių kaime, ir sumušė ten buvusius keturis vyrus.

Gruodžio 16 d., apie 19.50 val., į prekybinį kioskelį, esantį Šilutėje, Melioratorių al., įsiveržė du nepažįstami vyriškiai ir ten dirbusiai 60 metų amžiaus pardavėjai tris kartus sudavė kumščiu į galvą. Plėšikai iš kasos pagrobė 50 eurų bei įvairių prekių. Padaryta 57 eurų žala.

Po savaitės namuose apiplėštas vyras, o gatvėje – moteris.

Kaukėtųjų epidemija

Panašūs nusikaltimai palyginti ramiame Šilutės rajone pasipylė kaip iš gausybės rago. „Užpuolimai plito kaip užkratas – atrodo, jau žinom, kieno tai darbas, bet įvyksta naujas nusikaltimas ir pėdsakai ima vesti kita kryptimi“, – sakė Tauragės apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Antanas Urbelis.

„Prasidėjo kaukėtųjų epidemija – nusikaltėliai turbūt numatė būsimą karantiną“, – pajuokavo kriminalistas.

Didelę patirtį turinčius pareigūnus nustebino gauta informacija, kad Šilutės r., per neįprastai trumpą laiką, panašius nusikaltimus įvykdė trys tarpusavyje nesusijusios asmenų grupės. Tyrimo metu ėmė aiškėti skirtingi šių grupių tikslai – kerštas ir svetimo turto užvaldymas.

Šioms byloms buvo priskirtas aukščiausias prioritetas, o tyrimas vedė pareigūnus trimis skirtingomis kryptimis, paskui tris tarpusavyje nesusijusias įtariamųjų grupes.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos specializuotų padalinių ir Šilutės rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo itin didelės apimties bei intensyvumo darbą. Pareigūnai neribojo savo darbo valandų: aktyvūs veiksmai vydavo po 16-18 valandų per parą. Įvairūs tyrimui reikšmingi duomenys buvo renkami labai aktyviai. Kriminalistai išlikdavo nematomi ne tik vietos gyventojams, bet ir įtariamiesiems, kurie vengė rodytis dienos metu. Tuo pačiu metu policijos pareigūnai vykdė ir būtinas priemones dėl planuojamų naujų nusikaltimų užkardymo.

Dirbo gausus pareigūnų būrys: apie dvi dešimtis policininkų iš apskrities VPK ir apie dešimtį iš Šilutės komisariato. Nusikaltėlių planai organizuoti naujus nusikaltimus ne kartą privertė rengti pasalas, vykdyti slaptus stebėjimus, kol rizika, kad įtariamieji padarys naują nusikaltimą, išnykdavo.

Moterį panaudojo kaip jauką

Gruodžio 23-iosios vakarą vienos, kaip įtariama, daugiausiai nusikaltimų padariusios grupės nariai įvykdė dar vieną apiplėšimą.

Šioje grupėje kartu su vyrais plėšikavo ir moteris. Ji sutarė su pažįstamu 45 metų šilutiškiu, kad ateis pas jį į svečius. Apie 20 val. ji atvyko pas vyriškį į namus, esančius Šilutėje, sodų bendrijoje „Gintaras“, o paskui ją į vidų įsiveržė du jos bendrininkai. Plėšikai šeimininką sumušė ir pagrobė įvairių daiktų už 1539 eurus.

Po šio nusikaltimo nebeliko abejonių, kas yra kaltininkai, todėl Tauragės apskrities VPK Kriminalinės policijos ir Šilutės r PK pareigūnai tą patį vakarą realizavo kruopščiai surinktus duomenis: apsupus įtariamųjų buvimo vietas buvo sulaikyti du apiplėšimais įtariami šilutiškiai: vyras (anksčiau šešis kartus teistas dėl plėšimų ir penkis kartus dėl vagysčių) ir moteris (dėl įvairių nusikaltimų teista jau septynis kartus). Kratų metu rasti pagrobti daiktai.

Policininkų pilna Šilutė

Vienas iš trijulės nebuvo rastas, nors uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai mieste tikrino net ir mažai tikėtinas jo buvimo vietas.

Tęsiant paiešką, praėjus beveik penkioms valandoms nuo pranešimo apie apiplėšimą, gruodžio 24-osios naktį, apie 0.34 val., gautas dar vienas pranešimas, kad Šilutėje, Jaunimo al., nepažįstamas asmuo užpuolė 55 metų amžiaus moterį ir, ranka sudavęs smūgį į veidą bei grasindamas kirviu, pagrobė mobilųjį telefoną ir buto raktus, padarydamas 265 eurų žalą.

Plėšikas spruko, bet tamsoje pasislėpti nepavyko. Tuo metu Šilutėje darbavosi itin daug pareigūnų (buvo iškviesti net ir poilsiaujantys), todėl plėšikas nuo nusikaltimo vietos spėjo nubėgti tik apie 300 metrų ir, pasak A. Urbelio, ji jau pasitiko policininkai išskėstomis rankomis. Įtariamasis bandė priešintis, todėl jį teko nuraminti elektra. Kai įtariamasis buvo sučiuptas, apiplėštoji moteris dar net nebuvo atsitokėjusi po patirto šoko.

Paaiškėjo, kad sulaikytas praeityje jau teistas dėl penkių nusikaltimų.

Nustatyta, kad tie patys nusikaltėliai gruodžio 13-osios naktį apiplėšė senolį Barzdūnų kaime, o gruodžio 16 d. Šilutėje užpuolė kioske dirbusią pardavėją.

Tauragės apylinkės prokuroras Gintautas Tranelis: „Vyrai sėkmingai padirbėjo. Dirba ir išaiškina. Bylą atidavėm į teismą“.

Atskleisti ir kiti du užpuolimai, kuriuos įvykdė kitos nusikaltėlių grupės. Paaiškėjo, kad Žalgirių kaime gruodžio 10-ąją senolį apiplėšė anksčiau teisti asmenys. O Ramučių kaime į namą įsiveržę ir keturis vyrus sumušę įtariamieji, pasirodo, dalyvavo keršto akcijoje: vienas iš užpuolikų, pasitelkęs bendrininkus, tokiu būdu keršijo už ankstesnį konfliktą. Dalis šių įtariamųjų anksčiau taip pat teisti.

Per 14 gruodžio dienų Tauragės aps. VPK Kriminalinės policijos specializuotų padalinių pareigūnai ir Šilutės r. PK pareigūnai išaiškino net tris grupes, kurios terorizavo Šilutės rajono gyventojus.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.