Kauno apskrities policijos kriminalistai, tiriantys ekonominius nusikaltimus, sulaikė restoranų „Grill London“ tinklo vadovą Andrių Lavrinavičių, kuris, kaip įtariama, padedamas automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ prezidento Ernesto Staponkaus, rėmimo formos būdu galimai nesumokėjo šimtų tūkstančių eurų mokesčių.

Tyrimo metu nustatyta, kad A. Lavrinavičius bei E. Staponkus, iš anksto susitarę, nuo 2017 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d., iš restoranų tinklo įmonių į automobilių sporto klubo sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų. Tokiu būdu paramos davėjas išvengė mokesčių, kurių suma viršija 750 MGL, susidariusių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų pateikimo apie paramos teikimą.

Apie daromą nusikaltimą nežinantiems bendrovių apskaitą tvarkantiems asmenims buvo pateikta įrašyti į deklaracijas galimai neteisingus duomenis apie minėtų bendrovių pajamas, pelną, turtą ir paramos teikimo ataskaitas.

Todėl nuo 2017 m. sausio 1 d. iki š. m. gegužės 12 d. elektroniniu būdu bendrovių apskaitą tvarkantiems asmenims pateikus jas Valstybinei mokesčių inspekcijai, buvo pateikti žinomai neteisingi duomenys apie bendrovių pajamas, pelną, turtą ir paramos teikimą. Pareigūnų duomenimis, parama galėjo būti išgryninama ir dalinai grąžinama.

Birželio 29 d. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai per vieną dieną 5 apskrityse, dalyvaujant 130 kriminalinės policijos pareigūnų ir kitų tarnybų atstovams, atliko 54 kratas viešojo maitinimo tinklo veiklos vykdymo vietose, įtariamųjų gyvenamosiose patalpose, automobiliuose. Apklausta apie 160 liudytojų.

Kratų metu rasta ir paimta, galimai iš nusikalstamos veikos gautų milijonas grynųjų pinigų – daugiau nei 950 000 eurų bei daugiau nei 41 000 JAV dolerių. Taip pat, kratų metu paimti įvairūs dokumentai, užrašai, telefonai, kompiuteriai, laikmenos, 350 vnt. šovinių, prabangūs laikrodžiai ir kiti juvelyriniai dirbiniai, kurių vertė siekia šimtus tūkstančių eurų.

Ieškant serverių, kuriais atsikratė įtariamieji, Kauno ENTV pareigūnams teko raustis sąvartyne ir netgi nardyti upėje. Beje, nardė ir išmestą serverį surado ne naras profesionalas, o ENTV pareigūnas.

Įtarimai pareikšti penkiems fiziniams asmenims ir vienam juridiniam asmeniui. A. Lavrinavičius ir E. Staponkus buvo suimti mėnesiui. Vėliau jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Po atliktų kratų ir įtarimų pareiškimo A. Lavrinavičiui, darbo užmokestis restoranuose ženkliai padidėjo, kai kur išaugo net dvigubai.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisėto disponavimo įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, kodais ir kitokiais duomenimis. Už šiuos nusikaltimus maksimali bausmė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.