Trečiadienį VSAT Pagėgių, Šiaulių ir Pakrančių apsaugos rinktinių operatyvininkai, padedami specialiojo pasieniečių būrio pareigūnų ir muitinės kriminalistų, ties Pagėgių savivaldybe stebėjo sienos su Rusija ruožą.

Turėta informacijos, kad čia bus bandoma atgabenti kontrabandinių cigarečių. Pareigūnai taip pat žinojo, kad kontrabandininkai, vengdami baudžiamosios atsakomybės, savo neteisėtą krovinį gabens nedideliais kiekiais, todėl buvo nuspręsta slapta stebėti cigarečių gabenimo maršrutą.

Netoli Rambyno kalno, kontrabandininkų pamėgtame ruože, išsislapstę pareigūnai stebėjo, kaip grupė asmenų iš Lietuvos eina užšalusiu Nemuno ledu link upės vidurio, kur jų jau laukė talkininkai iš Rusijos. Asmenys įvairiais būdais – nešte ir net užvažiavę automobiliais ant ledo – vieną po kitos krauna cigarečių dėžes.

Žinodami, kad už gabenamą stambesnį kontrabandinių cigarečių kiekį gresia baudžiamoji atsakomybė, kontrabandininkai į Lietuvos gilumą automobiliais gabeno nedidelius, 10 - 20 dėžių, krovinius. Tam nuo upės į Lietuvos teritorijos gilumą zujo net šeši automobiliai – trys “Audi 100 Avant”, “Subaru Legacy”, “Volkswagen Golf” ir visureigis “Nissan Patrol”.

Pasalose buvę pasieniečiai nustatė, kad visos cigaretės keliauja į kelis Pagėgių savivaldybės Vilkyškių kaime pastatytus garažus.

Pasibaigus perkrovimui ant Nemuno ir kontrabandos gabentojams grįžus nuo upės, pareigūnai surengė jų gaudynes.

Pačiame kaime, keliems skirtingiems asmenims priklausančiuose garažuose bei vienos sodybos malkinėje, pareigūnai aptiko ir konfiskavo 86 tūkstančius 450 pakelių Rusijoje pagamintų cigarečių “Prima”, “Saint George Lights”, “Bayron” ir “Jing Ling”. Visos rūkalų pakuotės buvo paženklintos rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Tai didžiausias šiemet Lietuvos pasieniečių sulaikytas kontrabandinių cigarečių krovinys.

Pasieniečiams ir muitinės kriminalistams taip pat įkliuvo šeši kontrabandos gabentojai – Pagėgių savivaldybės ir Tauragės miesto gyventojai, kuriems nuo 17 iki 48 metų.

Po apklausos trys įtariamieji kontrabanda buvo uždaryti į areštines. Kiti trys po apklausų paleisti.

VSAT Pagėgių rinktinėje dėl kontrabandos gabenimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Visos šešios kontrabandininkų transporto priemonės ir cigaretės laikinai saugomos VSAT Pagėgių rinktinėje.