Policija atskleidžia, kad tenka bausti tėvus, kurie vaikus skatina važiuoti dviračiu per perėjas, pamiršta vaikams nupirkti dviratininkų šalmus ar užvilkti liemenę. Be to, apie kelių eismo taisykles ir tai, kuo skiriasi ženklai, neretai vaikai sužino tik mokykloje.

Klaipėdos Kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika sako, kad yra ne viena priežastis, kodėl vaikai gatvėje elgiasi negalvodami apie savo saugumą. Reikia nepamiršti, kada pavyzdys – suaugusieji, o jie neretai kelia pavojų ir sau, ir kitiems.

„Paspirtukai dabar labai lengvai išnuomojami, važiuoti jais gali kiekvienas žmogus, kuris turi programėlę. Paspirtukais senamiestyje labiau važinėja vairuotojai, kurie yra neblaivūs. Jie dažniau suklysta, atsitrenkia į pėsčiąjį ar panašiai. Visur kitur dažnai pasirenkamas netinkamas paspirtukų greitis, jie įsilieja į pėsčiųjų takus, trukdo pėstiesiems“, – vardija M. Džermeika.

Pašnekovas pripažįsta, kad policijai reikia griežčiau kontroliuoti paspirtukų vairuotojus, tačiau primena, kad kultūra, kaip jais važiuoti, perimama iš tėvų.

Tėvai turi ugdyti vaikų sąmoningumą, supažindinti juos su kelių eismo taisyklėmis, taip pat prie šio proceso turi prisidėti ir mokymo įstaiga, kad žmonės nebaksnotų pirštais tik į policiją ir nesakytų, kad policija vienintelė gali tai išspręsti“, – dėsto M. Džermeika.

Anot pareigūno, kad tėvai kartais ne tik nemoko vaikų saugumo, o dar ir skatina nusižengti, yra ne vienas pavyzdys jo praktikoje: būna, kad tėvas ar mama privažiuoja prie šviesoforu reguliuojamos pėsčiųjų perėjos, mina per ją dviračiu ir skatina vaiką daryti tą patį.

„Nepaaiškina vaikui, kaip tokiose situacijoje elgtis: reikia nulipti, o ne sakyti „sūnau, greičiau važiuojam, dega žalias signalas“. Taip tėvai patys ir neugdo vaikų. Jei mokyklose vaikus supažindintų su taisyklėmis, gal vaikas ir nuliptų, pasakytų: „Šitaip reikia elgtis.“ Vaikas, manau, pakankamai sąmoningas jau nuo penktos klasės, kad išmoktų bendrines kelių eismo taisykles“, – pasakoja Klaipėdos Kelių policijos tarnybos viršininkas.

Po tragedijos Slengiuose policijos pareigūnai neslepia, kad berniuko žūties vietoje kelias išties gerai nebuvo apgalvotas, – pėsčiųjų ir dviračių takas yra tik vienoje gyvenvietės pusėje, tad iš gausybės nuosavų namų į mokyklą einantys ar važiuojantys mažieji priversti kirsti važiuojamąją dalį. Vietą apžiūrėję pareigūnai neslepia, kad pastabų turi ne tik perėjų poreikio nematantiems valdininkams, bet ir gyvenvietės seniūnui – šalutinio kelio ženklą slepia eglutės.

Per kasdien rengiamus vairuotojų patikrinimus visą vasarą ir dabar atkreipiamas dėmesys ir į dviračių transporto priemonių vairuotojus. Trečiadienį per vieną tokių reidų gėdinga dalia teko dviem vaikams – su policijos palyda jie buvo pristatyti į namus. Tėvams teko išklausyti policijos priminimus ir tai, kad jų vaikai, važiuodami dvirate transporto priemone, elgiasi neatsakingai ir nesaugiai. Pareigūnai neslepia, kad kartais net ne baudos, o gėda ir priminta skaudi pasekmė padeda suaugusiems susimąstyti.

„Vaikas tik nuo šešiolikos metų gali būti patraukiamas administracinėn atsakomybėn, bet tėveliai atsako už savo vaikų kelių eismo taisyklių pažeidimus“, – primena M. Džermeika.