Galimybė laisvai kirsti sienas tarp Europos valstybių taip pat reiškia, kad nusikaltėliai nutaria imtis veiklos kaimyninėse valstybėse. Veikiausiai jie tikisi, kad tokiais atvejais teisėsaugos institucijoms veikti bus sudėtingiau. Tačiau, kaip parodė Olštyno kriminalinės policijos poskyrio pareigūnai, valstybių sienos nėra kliūtis siekiant nustatyti ir sulaikyti nusikaltėlius, rašo warminsko-mazurska.policja.gov.pl.

Ši istorija prasidėjo 2019 metų rugpjūčio 21 d. maždaug 15.20 val. Mrongovo apskrityje, Peckuose. Tada kaukėti nusikaltėliai įsiveržė į banko skyrių ir, grasindami darbuotojams į šaunamąjį ginklą panašiu daiktu, pagrobė pinigus. Iš viso įvairiomis valiutomis pagrobti 65 tūkst. zlotų (apie 14 285 eurų). Plėšikai paliko pastatą ir nuvažiavo. Nuo tos akimirkos, kai plėšikai žengė į banką, iki jų išvažiavimo prabėgo kiek daugiau nei pusantros minutės.

Nors policijos pareigūnai įvykio vietoje atsirado jau po penkių minučių, nusikaltėliai per tą laiką suspėjo dingti. Pareigūnams teko paplušėti, kad nustatytų jų tapatybę ir buvimo vietą.

Pareigūnai išanalizavo stebėjimo kamerų užfiksuotą medžiagą, apklausė įvykio liudininkus, buvo atlikta teismo ekspertizė. Kruopštus darbas pareikalavo pareigūnų laiko, kantrybės ir atsidavimo, tačiau visas triūsas atsipirko. Olštyno kriminalinės policijos pareigūnai nustatė šios bylos įtariamuosius. Paaiškėjo, kad tai yra du Lietuvos piliečiai. Surinkus didelį kiekį įrodymų, išduoti Europos arešto orderiai suimti 27-erių ir 28-erių vyriškius.

Netrukus paaiškėjo, kad vienas iš jų nebesulaukė tos akimirkos, kai turės stoti prieš Lenkijos teismą – 2020 m. birželį jis žuvo eismo įvykyje Lietuvoje.

Antrasis įtariamasis buvo suimtas – Lietuva jį perdavė Lenkijai. 27-erių vyriškiui pateikti kaltinimai apiplėšimu, už tai jam gresia laisvės atėmimo nuo dvejų iki 12 metų bausmė. Olštyno apygardos teismo sprendimu rugsėjo 23 d. jam buvo skirtas laikinas trijų mėnesių trukmės areštas.

Tyrėjai neatmeta tikimybės, kad abu vyriškiai gali būti susiję ir su kitais tokio pobūdžio apiplėšimais Lenkijoje. Šiuo klausimu veikla vykdoma prižiūrint Olštyno apygardos prokuratūrai.