„Vyksta policijos operacija, apie kurios rezultatus pranešime rytoj arba kitos savaitės pradžioje“, – taip situaciją pakomentavo Lietuvos Policijos departamento atstovas žiniasklaidai Ramūnas Matonis. Tačiau jis nepaneigė, kad tokie sulaikymai vyko ar netgi šiuo metu tebevyksta.

Yra duomenų, kad sulaikytieji kauniečiai R. Dromantas, R. Užukauskas ir dar vienas asmuo dėl kardomųjų suėmimų į teismą bus vežami ketvirtadienį.

„Aro“ kovotojų šturmas R. Dromanto name

Atvestas į teismą

Ketvirtadienį 12.45 val. į Vilniaus apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo pareigūnai atvedė R. Dromantą. Prokuratūra prašė jį suimti 3 mėnesiams. Teismas skyrė suėmimą vienam mėnesiui.

R. Dromantą ginantis advokatas Ignas Dargužas teisme komentavo, kad jo ir prokuratūros požiūris į senaties terminą nesutampa. Anot advokato, senaties terminas R. Daškevičiaus byloje jau sueina.

I. Dargužo manymu šis jo ginamojo sulaikymas susijęs su civiline byla, kuri šiuo metu yra nagrinėjama teisme. R. Dromanto gynėjas pasakojo, kad minimoje byloje aiškinamasi dėl piniginių reikalų.

Vilniaus apylinkės teismo atstovės teigimu, R. Užukausko kardomosios priemonės skyrimo posėdis vyks 15.30 val., tačiau pats įtariamasis nebus atvesdintas į teismą. Teigiama, kad su juo bus bendraujama nuotoliniu būdu.

Ketvirtadienio pavakarę teismas patenkino prokuratūros prašymą ir R. Užukauską leido suimti 3 mėnesiams.

Repo įžymybių tėvas

2001-aisiais nušautas R. Daškevičius, žinomas Daškės pravarde, garsėjo ne tik kriminaliniuose sluoksniuose, bet ir kaip ryški Lietuvos bokso pasaulio asmenybė. Prieš mirtį jis ėjo Lietuvos bokso federacijos prezidento pareigas ir bandė įsitvirtinti legalaus verslo, sporto pasaulyje.

Šiais laikais apie Daškę kur kas dažniau prisimenama, kai žiniasklaidoje aprašomos istorijos apie abu jo sūnus, kurie aktyviai koncertuoja skandalingoje reperių grupėje „Flying Saucer Gang“. Vyresnysis Daškės sūnus Remigijus Daškevičius, geriau žinomas Remio Retro slapyvardžiu, anksčiau kurį laiką artimai bendravo su Lietuvos socialinių tinklų įžymybe Karolina Meschino.

Kauniečio Daškės nužudymo, įvykdyto 2001 metų lapkričio 24-osios vakarą, tyrimas iki šiol buvo kupinas paslapčių. R. Daškevičių paslaptingojo snaiperio kulka pakirto šalia sostinės Trakų gatvėje esančio italų restorano „St. Valentino“ durų.

Jau nuo seno sklandė versijos, kad 33 metų kauniečiui skirtą snaiperio kulką galėjo užsakyti buvęs jo verslo partneris aukštaūgis kaunietis, pravarde Ilgas, iki šiol neatsikratantis apsaugininkų palydos. Kaune ir kituose šalies miestuose R. Dromantas važinėjo šarvuotu 7-osios serijos BMW automobiliu.

„Mano nuomone, yra prisidėjęs ir Rolandas Dromantas (buvęs Daškės bičiulis, su kuriuo jie rimtai susikirto likus pusmečiui iki R. Daškevičiaus nužudymo), – dar prieš 6 metus viešai pareiškė buvęs „Daškinių“ veikėjas G. Polita. – Manau, kad jis pagrindinis, o su kuo jis tai padarė, dabar niekas nepasakys. Tada visas Kaunas buvo pritvinkęs pykčio, kad Remigijus taip smarkiai „pasikėlė“, kad jo nuomonės buvo paisoma visoje Lietuvoje, netgi Rusijoje, užsienio šalyse. Aišku, jis visur turėjo priešų. Buvę draugai jam tiesiog pavydėjo. Gerų automobilių, gražių moterų, didelių pinigų.“

Kauno kriminaliniame pasaulyje seniai įtariama, kad R. Daškevičiaus nužudymą galėjo surengti buvęs jo artimas bičiulis R. Dromantas, pravarde Ilgas. Kaip tik 2001-aisiais labai paaštrėjo Daškės ir Ilgo santykiai. Iš vienos ir iš kitos pusės nuolat aidėjo šūviai ne tik Lietuvoje, bet ir Kaliningrade, kur kauniečiai kartu vykdė stambius verslo projektus.

„Neslėpsiu – būta minčių, kad jei Remigijaus laidotuvėse Petrašiūnų kapinėse pasirodys Ilgas ir Rublis (Robertas Užukauskas – artimiausias R. Dromanto verslo partneris), juos iškart „versime“. Buvo nuspręsta juos abu nušauti tiesiog kitų Remigijaus draugų akivaizdoje. Ar taip būčiau pasielgęs? Šiandien galiu tvirtai pasakyti, kad taip. Tokiai užduočiai buvo parinktas specialus ginklas, parengti keli žmonės, kurie buvo pasiryžę mane pridengti“, – kartą atvirai pareiškė G. Polita.

Buvęs Kauno kriminalinės policijos operatyvininkas Zenonas Rimša įsitikinęs, kad tokie žmonės kaip R. Daškevičius tiesiog negali ilgai gyventi.

„Anksčiau ar vėliau taip turėjo atsitikti. Buvo gandų, kad vyko pasišaudymų… Į Ilgą kažkas šaudė. Kai išgirdome, kad Vilniuje nušautas Daškė, pamenu, su kolegomis svarstėme: gerai, kad ne Kaune“, – kalbėjo Z. Rimša.

Kauno kriminaliniame pasaulyje būta kalbų, kad Daškės mirties galėjo norėti tuo pat metu, 2001-ųjų spalį, po eilinės bausmės į laisvę sugrįžęs Kauno „Daktarų“ lyderis Henrikas Daktaras, pravarde Henytė, šiuo metu Pravieniškėse atliekantis kalėjimo bausmę iki gyvos galvos.

H. Daktaras iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo prieš dešimtmetį rašytame laiške dėstė:

„Kaune tais laikais visi buvo vadai ir tokio vienvaldžio lyderio nebuvo. Kai 1991-ųjų pabaigoje sugrįžau iš Sibiro, daugelis mane pažinojo ir gerbė. Kartais paklausdavo mano nuomonės, bet darydavo, kas ką panorėję. Jeigu būčiau buvęs vienvaldis lyderis, seniai mane būtų nušovę kaip Bakaną (Gintautą Bakanauską), Stankę (Vaidotą Stankevičių), Kęstutį Juršą, Paūką-Sašką (Aleksandrą Paukovą) ar Daškę, kurie nebuvo linkę eiti į kompromisus. Tokius anksčiau ar vėliau sunaikindavo.“

Rolandas Dromantas

Profesionaliausia žmogžudystė

Pasak ekspertų, R. Daškevičiaus nužudymas yra, ko gero, profesionaliausiai atlikta užsakomoji žmogžudystė Lietuvos kriminalistikos istorijoje.

Kad Daškės žmogžudystė – profesionalaus žudiko darbas, sutiko ir buvęs ilgametis šalies policijos vadovas Vytautas Grigaravičius. „Faktas, kad šis nusikaltimas labai meistriškai parengtas ir atliktas. Juk pasiruošta ir atsitraukti, todėl buvo sudėtinga tą nusikaltimą atskleisti“, – sakė V. Grigaravičius.

Remigijaus Daškevičiaus kapas

Iš breikerių – į gangsterius

Daškė, išaugęs vaizdingame Kauno Žaliakalnio rajone, niekuo neišsiskyrė. Jis baigė Kauno 43-iosios vidurinės mokyklos (dabar vadinama „Varpo“ gimnazija – red. past.) aštuonias klases. Tarp jo bendraklasių buvo ir vienas garsiausių šiandienos filmų garsintojų, kuris veda kultūros laidas bei renginius keliose žiniasklaidos priemonėse.

Po kurio laiko Daškė susidomėjo boksu, breiko šokiais sovietmečiu populiariausiame Žaliakalnio restorane „Žalias kalnas“, tarnavo sovietų armijoje, o vėliau grįžo namo.

Kodėl R. Daškevičius pasuko klystkeliais? Kai kurie jo vaikystės laikų draugai šiandien mano, kad kriminalinę karjerą jis pasirinko tik todėl, jog būdamas paauglys išvydo įspūdingą meninį filmą apie keturis skurdaus rajono draugus, kartu įžengusius į Niujorko nusikalstamą pasaulį.

Meninė amerikiečių kino klasikos kūrėjo Sergio Leone juosta „Kartą Amerikoje“ 1984 metais sulaukė nemažo žiūrovų susidomėjimo.

Anot Daškės bičiulių, būtent šis filmas paliko itin gilų įspūdį: R. Daškevičius po pirmosios jo peržiūros tiksliai žinojo, kuo norėtų tapti užaugęs. „Jau tuo metu jis man sakė, kad šiame filme vaizduojamas jo išsvajotas gyvenimas“, – prisiminė vienas buvusių „Daškinių“ aplinkos žmonių.

Praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio viduryje R. Daškevičiui grįžus iš kalėjimo (1991-aisiais septyneriems metams jis buvo nuteistas už turto prievartavimą, tačiau grįžo 1994-aisiais, atlikęs tik dalį bausmės, – red. past.) Kaune „Daškiniai“ gyveno ne pačius geriausius laikus.

Kariaudami su kitomis miesto nusikaltėlių gaujomis jie prarado daug žmonių.
R. Daškevičiaus tokios perspektyvos neviliojo, jis aktyviai pradėjo ieškoti kitų pragyvenimo šaltinių – Daškė su keliais aršiausiais pogrindinio verslo dalyviais paniro į cigarečių kontrabandą, užmezgė ryšius su Kaliningrade veikiančių kazino šeimininkais ir cigarečių vežėjais.

2000-aisiais R. Daškevičius buvo išrinktas Lietuvos bokso federacijos prezidentu. Sukaupęs įspūdingas pinigų sumas ir pelnęs autoritetą, jis ketino atsiriboti nuo kriminalinio pasaulio, puoselėjo nemažai su didžiuoju verslu ir sportu susijusių projektų. Tačiau viską nutraukė nežinomų jam asmenų skirta mirtina kulka.

Kurį laiką sklandė versijos, esą kai kurie aukšti pareigūnai su R. Daškevičiumi ir jo partneriais 2000–2001 metais yra aktyviai dalyvavę cigarečių kontrabandos versle, net investavę milžiniškus pinigus.

Dėl Daškės nužudymo organizavimo įtariamaisiais tapę R. Dromantas ir R. Užukauskas ilgus metus gyveno pogrindyje ir apie juos nebuvo nieko girdėti. Paskutinį kartą į teisėsaugos akiratį šie vyrai pateko prieš dešimtmetį, kai juos turto prievartavimu apkaltino vienas maisto papildų prekyba besivertęs kaunietis. Beveik devynis mėnesius dėl šio atvejo R. Dromantas ir R. Užukauskas praleido už grotų Kauno tardymo izoliatoriuje. Tačiau minėta byla baigėsi tuo, kad R. Dromantas buvo išteisintas, o R. Užukauskas atsipirko pinigine bausme.