1994-ųjų kovą Klaipėdoje viena po kitos buvo išžagintos dvi 12-metės.

Kovo 5 d. Tilžės g. mergaitę vyras jėga įsitempė į automobilį, nusivežė į Girulių mišką ir mašinoje išžagino. Paskui parvežė ją į Klaipėdą ir paleido.

Kovo 18 d. Klaipėdos priemiestyje prie tokio paties amžiaus mergaitės privažiavęs vairuotojas paklausė kelio, o paskui įsitempė ją į automobilį, nusivežė į Girulių mišką, išžagino ir parvežė į miestą.

Nors paskutinioji žagintojo auka buvo ištikta šoko ir net negalėjo apibūdinti automobilio, Klaipėdos kriminalistai iš specialiai suburtos grupės nustatė, jog pedofilas važinėja automobiliu „Audi 100 CC“. Nustatė ir įtariamąjį – valstybinės daržovių prekybos įmonės „Žirnis“ direktorių Petrą Montvydą (gim. 1964 m.). Jis buvo sulaikytas darbovietėje. Tardomas prisipažino dėl dviejų mergaičių išžaginimo.

Tačiau kriminalistai turėjo pagrindo įtarti, kad iškrypėlio aukų yra daugiau, nes tuo metu Klaipėdoje ir jos apylinkėse buvo žymiai padaugėję mergaičių išžaginimų ir pasikėsinimų išžaginti.

Netrukus buvo nustatyta, kad 1993-iųjų gruodžio 16 d. P. Montvydas dvylikametę užpuolė Gargžduose. Apie 15 val. namo iš mokyklos einančią mergaitę užkalbinęs vairuotojas paprašė parodyti kelią, nusivežė ją prie šiaudų stirtos ir išžagino automobilyje.

Kai ši mergaitė atpažino iškrypėlį, P. Montvydas prisipažino ir dėl šito išžaginimo.

Pareigūnai įtarė, kad P. Montvydas išžagino daugiau mergaičių. Buvo įtariama, kad Klaipėdoje jis, grasindamas peiliu, išžagino keturiolikmetę. Be to, P. Montvydo siautėjimo metu uostamiestyje buvo keli bandymai išžaginti mažametes. Tačiau šių nusikaltimų įrodyti nepavyko.

Įmonės, kuriai vadovavo P. Montvydas, darbuotojos pasakojo, kad tai – žiaurus žmogus. Viena darbuotoja pareigūnams papasakojo, kad direktorius savo kabinete jėga vertė ją lytiškai santykiauti, tačiau jai pavyko pabėgti. Paskui vadovas ėmė ją terorizuoti, vertė išeiti iš darbo. Pareigūnai P. Montvydą apibūdino kaip seksualinį maniaką.

Beje, vaikų žagintojas buvo vedęs, augino sūnų. Paaiškėjus vyro nusikaltimams, žmona su juo išsiskyrė.

1996 m. teismas P. Montvydui už trijų mažamečių išžaginimą skyrė 15 metų nelaisvės. Bet 2003 m., atlikęs vos pusę bausmės, nusikaltėlis buvo paleistas lygtinai. Po poros metų vėl kažko prisidirbo ir 2005-ųjų gruodį buvo vėl uždarytas, kad atliktų likusią bausmės dalį. Tačiau 2009 m. Kauno apygardos teismas P. Montvydą paleido lygtinai, nors sėdėti jam dar buvo likę ketveri metai.

Laisvėje iškrypėlis savęs ilgai nevaržė – naują auką užpuolė 2010 m., vėlų rugpjūčio 1-osios vakarą. Klaipėdoje, Šilutės pl., jis į automobilį įgrūdo ką tik pilnametystės sulaukusią aštuoniolikmetę.

Tyrimo metu nustatyta, kad mergina tą vakarą su draugais buvo Klaipėdos universiteto stadione. Apie 22.30 val. ji išėjo namo ir mobiliojo ryšio telefonu mamai parašė žinutę, jog namo grįš apie 23 val. Einant gatve, Šilutės pl., prie jos sustojo automobilis, keleivio pusės langas buvo atidarytas. Vairuotojas paklausė, kur yra „Akropolis“. Kai mergina pasilenkė ties pravertu langu, kad paaiškintų kelią, P. Montvydas griebė jai už šaliko ir per pusę įtraukė ją į automobilį. Tuomet greitai išlipo, apibėgo automobilį ir įstūmė ją į mašiną. Tada nusivežė į automobilių stovėjimo aikštelę.

Suprasdama, kas gali nutikti, mergina labai išsigando, ėmė blaškytis, verkti, prašyti, kad ją išleistų. Tačiau P. Montvydas į tai nekreipė dėmesio, sudavė jai per veidą ir liepė būti gerai, kad neprisidarytų daugiau problemų.

P. Montvydas merginai liepė nusirengti ir išprievartavo oraliniu būdu, paskui išžagino. Baigęs liepė apsirengti ir parvežė ją namo.

Prieš išžaginimą mergina P. Montvydui sakė, kad anksčiau nėra turėjusi lytinių santykių, be to, kad serga mėnesinėmis. Tačiau tai jam nepadarė jokio įspūdžio. Vėliau medicinos ekspertai patvirtino, kad šis lytinis aktas merginai buvo pirmasis.

Mergina pareigūnams sakė, kad užpuolikas buvo labai agresyvus, jo nuotaikos vis keitėsi, jai pradėjus stipriau verkti, elgdavosi agresyviau ir liepdavo „užsičiaupti“. Bijodama būti nužudyta, ji visą laiką kaltinamąjį kalbinusi – klaususi jo vardo ir pan. bei vykdžiusi viską, ką jis liepė.

Grįžusi namo, apie įvykį ji pasakiusi tėvams, šie iš karto pranešė policijai. Kitą dieną po įvykio, policijos komisariate, tyrėjos kabinete, vykstant apklausai, jai į mobiliojo ryšio telefoną paskambino P. Montvydas, pageidavo susitikti. Tyrėjai nurodžius, mergina sutarė susitikti. Susitikimo metu žagintojas buvo sulaikytas.

Už šį nusikaltimą, pridėjus anksčiau neatliktos bausmės dalį, P. Montvydui skirta 11 metų nelaisvės. Kitąmet jis turėtų būti paleistas.