Ketvirtadienio vakarą Kėdainių rajone gausiai žaibavo ir lijo. Žaibo iškrova trenkė ir į gyvenamąjį namą Lipliūnų kaime.

Po didžiulio trenksmo ėmė liepsnoti stogo konstrukcijos. Įvykį matę žmonės kaipmat suskubo skambinti numeriu 112.

Bendrajame pagalbos centre 16 val. 19 min. gautas pranešimas, kad Kėdainiai miesto seniūnijoje, Lipliūnų kaime, Greisupio gatvėje, dega dviejų aukštų namas.

Gausios pajėgos

Į įvykio vietą buvo išsiųstos Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos, Dotnuvos ir Josvainių ugniagesiai, greitoji medicinos pagalba.

Pirmosios ugniagesių pajėgos įvykio vietoje pasirodė po dešimties minučių nuo pranešimo apie gaisrą.

Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė mūrinio 14x10 m namo stogas.

Paaiškėjo, kad name žmonių nėra.

Namas mūrinis, perdanga gelžbetoninė, stogas dengtas šiferiu.

Namą pavyko išgelbėti tik todėl, kad kaimynai laiku pastebėjo gaisrą ir iškvietė ugniagesius.

Spėjo išgelbėti

Ugniagesiai greitai numalšino liepsnas. Jas užgesinus konstatuota, kad gaisro metu sudegė medinė stogą laikanti konstrukcija.

Paaiškėjo, kad gaisras kilo tuomet, kai namo šeimininkų namie nebuvo, jie buvo išvykę. Gaisro metu niekas nenukentėjo.

Ugniagesiai perspėja apie žaibų keliamus pavojus ir pataria, ką daryti, kad būtų galima apsisaugoti. Jų teigimu, dėl žaibo iškrovos daugiau gaisrų kyla kaime. Pavojinga, jeigu pastatas stovi aukštoje vietoje, ant stogo yra išsikišusių daiktų (antenų, dūmtraukių, vėjarodžių) arba šalia auga dideli medžiai.

Miestuose ir gyvenvietėse, kur dėl įvairių įrengimų pastatai yra gerai įžeminti, žaibų sukeliami gaisrai daug retesni. Todėl, kol dar neįvyko nelaimė, patartina, ypač kaime, ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi, rašo Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Kaip elgtis žaibuojant?

Žaibuojant ir griaudžiant žmonėms geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, antenas, nekalbėti mobiliaisiais telefonais.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, netoli kurių auga dideli medžiai.