54 metų kaltinamasis A. Ališauskas skelbiant nuosprendį nedalyvavo. Teismo sprendimu, po nuosprendžio paskelbimo jis turi būti nedelsiant paleistas į laisvę. Per vienus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos šiaulietis turės atlyginti visiems nukentėjusiesiems padarytą bendrą 7 863,18 eurų turtinę žalą, praneša Šiaulių apylinkės teismas.

„Nuo kaltinamojo nusikalstamų veiksmų nukentėjo net 24 asmenys. Daugiau nei 10 metų jis vengė baudžiamosios atsakomybės, pasislėpdamas Didžiojoje Britanijoje. Kaltinamasis veikė tiesiogine tyčia – iš anksto žinojo, kad kelionių neorganizuos ir pinigų žmonėms negrąžins“, – sakė bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Bronius Vinciūnas.

Nustatydamas neturtinės žalos dydį teismas atsižvelgė į tai, kad nukentėjusieji, kurie pareiškė ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo, patyrė neigiamų išgyvenimų, nepatogumų, stresą. Tačiau, teismo nuomone, nukentėjusieji analizuotinoje situacijoje ir patys elgėsi nepakankamai rūpestingai ir atsakingai: kreipėsi ne į kelionių agentūras, nukentėjusieji dažnu atveju apskritai net nematė šio asmens, pinigus jam perduodavo per kitus asmenis.

Kaltinamasis A. Ališauskas padarė du nesunkius nusikaltimus, veikos baigtos. Teisme neigiamai įvertino savo elgesį, atsiprašė nukentėjusiųjų. Įsipareigojo kuo greičiau atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą. Nusikalto būdamas neteistas. Teisme prisipažino padaręs baudžiamojo įstatymo uždraustas veikas ir nuoširdžiai gailėjosi dėl savo veiksmų, kas yra jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Vyras Didžiojoje Britanijoje pagal Europos arešto orderį buvo sulaikytas š. m. kovo 3 d., kuomet į Lietuvos ambasadą atėjo pasikeisti paso. Šiaulietis į Lietuvą buvo parvežtas po dešimties dienų. Kaltinamasis buvo suimtas ir laikomas Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Teismas nustatė, kad nuo 2008 metų spalio iki 2009 metų balandžio pabaigos A. Ališauskas 24 nukentėjusiesiems žadėjo suorganizuoti pigią trijų dienų kelionę į Paryžių, Disneilendą, ir į Taline vyksiantį Madonos koncertą. Už žadamas keliones ir koncertą vyras paėmė pinigus. Žmonės, tikėdamiesi išvykti, sumokėjo skirtingas sumas: nuo maždaug 57 eurų iki beveik 1 043 eurų. Sumos skirtingos, kadangi vieni ketino keliauti su šeimos nariais, kiti – po vieną. Kai kurie tie patys asmenys pirko kelionę ir į Paryžių, ir vėliau į Taliną. Atsiskaitydami už keliones vieni nukentėjusieji pervedė pinigus per banką, kiti – davė grynais. Vienai nukentėjusiajai kaltinamasis išrašė suklastotą dokumentą ir jį pateikė už kelionę mokėjusiai moteriai. Iš viso kaltinamasis A. Ališauskas apgaule įgijo svetimą turtą – 27 150 Lt (7 863 eurus 18 centų).

Nesuorganizavęs kelionių, vyras išvyko į Angliją. Teisme jis tvirtino, kad 2005 m. buvo pasiskolinęs apie 15 000 dolerių, planavo kurti įmonę, dirbti su mediena. Dirbo televizorių gamykloje, gamykla bankrutavo. Anot kaltinamojo, jį iš visų pusių spaudė kreditoriai, todėl kilo idėja, kaip paimti pinigų. Jis sąmoningai sugalvojo kelionę į Paryžių, kuri prasidėjo nuo melo, kad jis suorganizuos. Bandė įtikinti žmones tam, kad paėmęs pinigus iš vienų, atiduotų juos kitiems.

Nuosprendis per 20 dienų apeliacine tvarka nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.