Ikiteisminį tyrimą FNTT pradėjo dėl turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, taip pat dėl Vilniaus savivaldybės administracijos atsakingų asmenų galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad kovo pabaigoje savivaldybės administracija sudarė sandorį su sostinėje užregistruota bendrove „Andrikus“, kuriai vadovauja Andrius Mickus, dėl dešimties vienetų plaučių dirbtinio ventiliavimo aparatų pirkimo už 278 tūkst. eurų.

Perkamų aparatų kaina ir tiekėjo pasirinkimas FNTT sukėlė abejonių sandorio teisėtumu, nes įmonės veikla nėra susijusi su medicinos sritimi. Be to, pagal sudarytą sandorį Vilniaus savivaldybės administracija bendrovei sumokėjo 100 procentų avansą. Tačiau aparatai sutartyje numatytais terminais pirkėjui nepristatyti, rašoma FNTT pranešime žiniasklaidai.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija inicijavo sutarties nutraukimo vienašališkai procedūrą. FNTT duomenimis, bendrovė „Andrikus“ nuo šių metų sausio, be piniginių įplaukų iš jau minėto sandorio, taip pat gavo pajamų ir iš kitų valstybinių bei savivaldybių įstaigų už parduodamas medicinines prekes, tačiau visų gautų pajamų už prekes ir paslaugas galėjo tinkamai neįtraukti į apskaitą, jų visų nėra deklaravusi Valstybinei mokesčių inspekcijai. Šiemet bendrovė nemokėjo jokių mokesčių, neteikė PVM deklaracijų, nors yra PVM mokėtoja, nepateikė dalies pirkimų ir pardavimų registrų į VMI sistemą.

Beje, dainininkės Kristinos Ivanovos draugas A. Mickus įtariamas ir dalyvavimu gegužės viduryje autostradoje Klaipėda-Vilnius įvykdytame verslininko apiplėšime.