Pirmąją baudą už saviizoliacijos nesilaikymą paskyrė Klaipėdos policija. Tai buvo penktadienį. O šeštadienį policija už karantino taisyklių nesilaikymą šalyje nubaudė jau 69 asmenis.

Pavyzdžiui, Šalčininkų rajono policijos viršininkas A. Grudinskis DELFI sakė, kad šeštadienį rajone už karantino taisyklių nesilaikymą nubausti trys jaunuoliai. Popietę Turgelių miestelio centre, Bažnyčios aikštėje, trys jauni vyrai (gim. 1998, 1999 ir 1998 m.) buriavosi prie automobilio. Visi be kaukių, nesilaikydami saugaus atstumo (karantino taisyklės draudžia didesnes, nei dviejų asmenų grupes, jei tai ne vienos šeimos nariai).

„Įspėjimai ir raginimai jų neveikia. Karantino taisykles žino, bet jas ignoruoja“, – sakė Šalčininkų r. policijos viršininkas. Todėl visiems trims skirtos baudos po 250 eurų (pagal nustatytą tvarką, pirmą kartą baudžiamiems skiriama pusė minimalios baudos).

Pasak A. Grudinskio, rajono policija karantino taisyklių laužytojų baudimui nusiteikė jau po praėjusio savaitgalio, bet tada pareigūnai dar neturėjo teisės bausti tokių asmenų. „Gavome daug pranešimų. Atvažiuojame, o ten aštuoniese šašlykus kepa, girti voliojasi. Atvažiuojame kitur – ten dvylikos asmenų kompanija ir t.t.“, – piktinosi policijos viršininkas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis padidintos baudos už karantino nesilaikymą bei praplėstas baudas galinčių skirti institucijų ratas.

Pagal Seimo šią savaitę priimtas pataisas, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų. Anksčiau baudos fiziniams asmenims siekė iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų.