Ima aiškėti tikrieji motyvai

2015 metų lapkričio pradžioje Kaune, Šilainių rajone nuaidėjusi samdomo žudiko paleistų šūvių papliūpa į nebūtį pasiuntė su „Agurkinių“ nusikalstama grupuote siejamą Deimantą Bugavičių. Prie „Mercedes“ vairo sėdėjęs, kulkų suvarpytas kaunietis mirė vietoje. Šalia miegojusi jo mylimoji, buvusi merginų grupės „Naujosios pupytės“ narė Vita Jakutienė liko gyva, kulkos jos nekliudė. Vėliau paaiškėjo, jog kraupios egzekucijos liudytoja tapusi moteris laukėsi vaiko nuo D. Bugavičiaus.

Šio nusikaltimo tyrimui buvo mestos gausios policijos pajėgos, jo ėmėsi elitinio padalinio – Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Po ilgokai trukusios tylos galiausiai pareikšta, jog nustatyti įtariamieji, Estijos piliečiai – Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi bei kaunietis Ričardas Baika. Esą du estai veikė kaip samdomi žudikai, o lietuvis R. Baika padėjęs jiems sekti auką, aprūpinęs ginklais, teikęs kitą paramą.

Įtariamieji Deimanto Bugavičiaus nužudymu

Šią bylą perdavus nagrinėti Kauno apygardos teismui ėmė aiškėti, jog D. Bugavičiaus nužudymo gijos veda į Ispaniją, o nusikaltimo užsakovas – šioje šalyje itin pelningą narkotikų kontrabandos veiklą pradėjęs buvęs Klaipėdos šešėlinio pasaulio atstovas Sergejus Beglikas. Taip pat byloje figūravo ir kito Ispanijoje gyvenusio, o šiuo metu nežinia kur besislapstančio veikėjo – buvusio kauniečio šešėlinio pasaulio atstovo Renaldo Kanio pavardė.

Dabar ima aiškėti, kad šis asmuo gali būti kertine ašimi tarptautinį mastą įgavusiuose lietuvių gangsterių karuose. O konfliktas tarp Ispanijoje įsikūrusių nusikaltėlių ir kauniečių kilo dėl šių noro gauti pelno dalį iš kadaise perduotų kontaktų, kurių dėka buvo sukurtas milžinišką pelną generuojantis narkotikų kartelis.

Liudytojo paslaptis

Kauno apygardos teismui nagrinėjant D. Bugavičiaus nužudymo bylą, posėdžių metu jautėsi vis didėjanti įtampa. Pradžioje buvo apklausiami liudytojai, tačiau jų parodymai buvo abstraktūs. Kažkas prisiminė girdėjęs šūvius, kita moteris minėjo prieš nusikaltimą mačiusi du vyrus, kurių vienas buvo aukštesnis, kitas – žemesnis. Abiem nužudymu kaltinamiems estams atsistojus, tapo akivaizdu – jie beveik identiško ūgio.

Tiesa, vienintelė egzekucijos liudytoja, šalia D. Bugavičiaus buvusi ir jo sušaudymą mačiusi V. Jakutienė teismo salėje atpažino žudiką, tikino, jog šaudė estas E. Grabbi, šie parodymai įtariamųjų gynėjams sukėlė nemažai abejonių. Nes šaudyta vėlų vakarą, o pati V. Jakutienė yra minėjusi, kad šaulys buvo su gobtuvu, dalį veido dengėsi šaliku.

„Pagal tokius liudytojų parodymus, kuriuos girdėjome iki šiol, žmonių niekas nenuteisia. Matomai prokuratūra turi kur kas rimtesnių kaltės įrodymų, kuriuos pateiks ateityje“, – portalui „Delfi“ yra sakęs velionio D. Bugavičiaus artimiesiems, motinai ir broliui atstovaujantis advokatas Kęstutis Jonaitis.

Ypač daug vilčių dėta į su teisėsauga bendradarbiaujančio liudytojo apklausą. Tam buvo numatyta procese padaryti išimtį, surengti uždarą posėdį, kuriame negalėtų dalyvauti nei žiniasklaidos atstovai, nei bylos eiga besidomintys žiūrovai.

Svarstyta, jog šio liudytojo parodymai ko gero ir bus vienu esminių kozirių, tvirtais įrodymais, kuriais remiasi bylą teismui perdavę prokurorai.

„Delfi“ žiniomis, šis, itin slėptas liudytojas – velionio D. Bugavičiaus artimas draugas, kiek anksčiau ir su numanomais jo nužudymo užsakovais glaudžiai bendravęs Kauno šešėlinio pasaulio atstovas G. Zabachidzė.

Po D. Bugavičiaus nužudymo – pasikėsinimas į jo artimą draugą

Uždarame teismo posėdyje G. Zabachidzė nuotoliniu apklaustas neslepiant nei jo vardo, nei pavardės. Tad jam nėra taikomas įslaptinto liudytojo statusas, kai parodymus duodančio asmens tapatybė prilyginama valstybės paslapčiai.

Panašu, jog esminė šio slaptumo priežastis yra tai, kad šis kaunietis yra saugomas valstybės ir duoda parodymus apie tarptautiniu mastu veikiančius, globalų narkotikų kontrabandos „verslą“ išplėtojusius lietuvius.

O bendradarbiauti su pareigūnais ir liudyti prieš buvusius bendrininkus, jis galėjo ryžtis po to, kai tik laimingo atsitiktinumo dėka liko gyvas po surengto pasikėsinimo.

Jis įvykdytas praėjus pusmečiui po D. Bugavičiaus žūties – 2015 metų liepos 23-osios naktį. Į kotedže, lovoje gulėjusį G. Zabachidzę iki šiol nenustatytas žudikas per terasos langą paleido šūvių seriją. Viena kulka perskrodė vyro kaklą, tik laimingai susiklosčiusių aplinkybių dėka, skubiai nuvežus į Kauno klinikas ir ten suteikus pagalbą jis išgyveno.

Sergejus Beglikas (kairėje) ir Renaldas Kanys

Panašu, jog nujausdamas, kad sulaukus antrojo pasikėsinimo išgyventi nepavyks, G. Zabachidzė sutiko bendradarbiauti su teisėsauga. Gali būti, kad būtent jo parodymai padėjo teisėsaugininkams ne tik išnarplioti D. Bugavičiaus nužudymą, bet ir demaskuoti Ispanijoje lietuvių gangsterių suburtą narkotikų kartelį, kurio atstovai – S. Beglikas ir šiuo metu besislapstantis R. Kanys įvardinami, kaip galimi kruvino susidorojimo užsakovai.

„Delfi“ žinioms, remiantis G. Zabachidzės parodymais, pradėta ir daugiau ikiteisminių tyrimų, kuriuose iš viso sulaikyta ir šiuo metu kalinama virš dešimties žmonių

Perdavus kvaišalų verslo kontaktus susipyko dėl milijoninio pelno

Šiuo metu valstybės saugomas svarbus liudytojas, apie šešėlinio pasaulio intrigas teisėsaugininkams pasakojantis G. Zabachidzė pats gali pasigirti solidžia ir spalvinga kriminaline praeitimi. Jis praeityje teistas už prekybą narkotikais, turintis platų tarptautinių narkotikų prekeivių kontaktų ratą, kalėjęs ne tik Lietuvoje, bet ir Maroke bei Ispanijoje. Laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose jis atliko kartu su D. Bugavičiumi, o išėję į laisvę toliau dalyvavo šešėlinėje veikloje.

Itin svarbi aplinkybė – G. Zabachidzė yra nuo teisėsaugos besislapstančio R. Kanio pusbrolis, o jie mirtinais priešais tapo susipykę dėl narkotikų verslo generuojama pasakiško pelno.

G. Zabachidzė minėjo už kelis šimtus tūkstančių eurų savo pusbroliui R. Kaniui perdavęs tarptautiniu mastu veikiančių kvaišalų prekeivių kontaktus.

Deimanto Bugavičiaus antkapis

O konfliktas esą kilo po to, kai Ispanijoje apsistoję R. Kanys su S. Begliku šiais kontaktais sugebėjo itin apsukriai pasinaudoti, sukūrę savo narkotikų kartelį tapo milijonieriais, kai tuo tarpu G. Zabachidzė liko kvailio vietoje.

Tuo metu į pusbrolių konfliktą įsitraukė G. Zabachidzės draugas D. Bugavičius, kuris išėjęs į laisvę pretendavo mobilizuoti policijos sutriuškintos „Agurkinių“ gaujos likučius ir tapti šešėlinio pasaulio lyderiu.

Pasak G. Zabachidzės, D. Bugavičius jį gynė nuo mirtinu priešu tapusio pusbrolio R. Kanio. Panašu jog ne tik gynė, bet ir aktyviai bandė perimti itin pelningą kvaišalų kontrabandos verslą. Byloje esama duomenų, kaip abu kauniečiai bandė atimti, o gal ir atėmė tiek stambias narkotikų siuntas, tiek ir siunčiamus pinigus.

Renaldas Kanys

Apie užsakymą nužudyti išgirdo iš „Mindės garliavinio“

Šaltinių teigimu, uždarame teismo posėdyje G. Zabachidzė apie šešėlinio pasaulio veikėjų ryšius ir tarpusavio konfliktus, kuriuose pats dalyvavęs, kalbėjo gana atvirai bei sklandžiai, minėjo pikantiškas detales iš gangsterių gyvenimo, tačiau jo pasakojimui esą trūkę konkretumo.

Būtent dėl to susidaręs įspūdis, kad su teisėsauga bendradarbiauti sutikęs šešėlinio pasaulio atstovas ne viską pasako iki galo, kai ką, kas galbūt jam nenaudinga, linkęs nutylėti.

Apie D. Bugavičiaus nužudymu kaltinamų H. E. Ehverto ir A. Grabbi bei jiems talkinusio R. Baikos vaidmenį šis liudytojas nieko konkretaus neminėjo.

Vita Jakutienė ir Deimantas Bugavičius

G. Zabachidzė sakė žinojęs, kad jo draugo D. Bugavičiaus nužudymą užsakęs pusbrolis R. Kanys su narkotikų kontrabandos „verslo“ partneriais. Esą šiam tikslui buvo pasamdyti žudikai iš Estijos, po D. Bugavičiaus nužudymo ir po pusmečio įvykusio pasikėsinimo, kurio metu peršautas kaklas, ssu teisėsauga bendradarbiauti sutikęs saugomas liudytojas užsiminė ėmęs baimintis ir dėl savo gyvybės.

Apie pasamdytus žudikus jis minėjo sužinojęs pramogų ir prekybos centre „Mega“ įsikūrusiame sporto klube „Mega“, kur jam visa tai papasakojęs pažįstamas, kurį liudytojas įvardino „Minde garliaviniu“. Iš kur šis sužinojo kritiškai svarbią informaciją, liudytojas atsakyti negalėjo.

Deimantas Bugavičius

Šaltinių duomenimis, liudytojas, kurio buvimo vieta įslaptinta, minėjo nemažai detalių, kurios jau aprašytos spaudoje. Pavyzdžiui tai, jog Ispanijoje gyvenęs ir iš narkotikų prekybos pralobęs R. Kanys su partneriais nusprendė pašalinti jam trukdžiusį D. Bugavičių bei kreipėsi į šiuo metu Airijoje kalinamą Estijos nusikalstamo pasaulio veikėją Imre Araką, kuris vykdyti užduoties pasiuntė šiuo metu teisiamų estų tandemą.

Esą jiems talkinti buvo pasiųstas R. Kanio pažįstamas, su Kauno šešėlinio pasaulio atstovais glaudžiai bendravęs R. Baika. Bylos duomenimis, jis estus aprūpinęs ginklais, slapta sekęs D. Bugavičių, jo automobilyje sumontavęs sekimo prietaisą. Ant šio įrenginio vėliau buvo aptiktas R. Baikos piršto antspaudas esą bene vienintelis žinomas konkretus įkaltis.

Vita Jakutienė ir Deimantas Bugavičius

V. Jakutienė įtariamą žudiką atpažino teismo salėje

G. Zabachidzė buvo paskutinis asmuo, prieš pat nužudymą susitikęs ir bendravęs su D. Bugavičiumi.

Tai duodama parodymus teismui minėjo tiesioginė nužudymo liudytoja, kartu su D. Bugavičiumi automobiliu vykusi jo mylimoji ir vėliau gimusio vaiko motina V. Jakutienė. Moteris prisiminė lemtingą dieną buvusi kartu su D. Bugavičiumi, sutikusi jo draugą G. Zabachidzę bei žaidę boulingą.

Vėliau jie užsukę pas kitą draugą, šio neradus namuose, grįžo prie kotedžų Šilainių rajone, kur butą nuomojosi D. Bugavičius. Ji minėjo, kad užpuolimas įvyko likus kelioms minutėms iki vidurnakčio.

Vita Jukutienė Kauno apygardos teisme

„Atvažiavome į kiemą ir mus užpuolė. Tai buvo sidabrinės spalvos automobilis, iš keleivio pusės išlipo asmuo su ginklu rankose ir atsistojo tiesiai prieš mus. Jis buvo šaliku prisidengęs apatinę veido dalį, su gobtuvu, kažkokius veido bruožus įsidėmėjau, žmogus stovėjo prieš du metrus, o šūviai buvo pavieniai, ne visi kartu“, – duodama parodymus teismui sakė V. Jakutienė.

Ji patikslino, kad prieš pat mylimojo sušaudymą ji automobilyje miegojusi ant D. Bugavičius peties, o prabudusi pamatė artėjantį žudiką. Jis ėjo ištiesęs į priekį ginklą, kelis kartus šovė.

„Vizualizacijos tikrai nepamiršiu gyvenime. Po antro šūvio pasilenkiau, sakiau, kad spaustų „gazą“ ir važiuotų iš čia, bet jis nereagavo“, – prisiminė V. Jakutienė.

Nukentėjusiąja pripažinta moteris prisiminė, jog pareigūnai jai davė atpažinti keliolika nuotraukų, iš kurių ji nurodė du panašiausius žmones. Tai įvyko nuo nusikaltimo praėjus porai metų. Moteris teigė, jog žudiko veidas jai taip aiškiai įstrigęs atmintyje, jog galinti atpažinimo procedūrą pakartoti ir šiandien. Paklausta, ar D. Bugavičių sušaudęs žmogus šiuo metu yra teismo salėje, ji nurodė vieną teisiamųjų – A. Grabbi bei patikslino, kad jis panašiausias iš kitų dviejų teisiamųjų.

Nukentėjusiais byloje pripažinti D. Bugavičiaus tėvai ir velionio draugė, jo dukters motina V. Jakutienė. Ji teismui pateikė tiek savo, tiek ir dukros vardu ieškinį, kurio suma – 1 mln. 854 tūkst. eurų. Velionio D. Bugavičiaus tėvas teisme pareiškė civilinio ieškinio neteiksiantis, o D. Bugavičiaus motinos ir brolio ieškinių suma – 600 tūkst. eurų.

Deimanto Bugavičiaus antkapis