Šeštadienį apie pietus į pajūrį patraukę žmonės mėgavosi saule. Būreliais vaikščiojančių jau gerokai mažiau, daugiau matyti poromis ar šeimomis. Visgi keliems pareigūnai turėjo priminti, kad po žodinio perspėjimo kitas žingsnis – bauda.

Klaipėdoje į Melnragę užsukę keturračiais patruliuojantys Palangos policijos komisariato Veiklos skyriaus vedėjas Kęstutis Bončkus ir Klaipėdos bendruomenės pareigūnų grupės tyrėjas Alvydas Brencius pastebėjo būrelį gamtoje sportuoti sumaniusių jaunuolių. Keli jų prisipažino nesitikėję, kad tai elgtis negalima, mat jie laikosi atstumo vienas nuo kito. Visgi išgirdę argumentą, kad įrenginiai nėra dezinfekuojami prie juos paliečiant kitam asmeniui, pripažino, kad pasielgė neapgalvotai. Nuo sporto renginių pasitraukus keliems asmenis, keli jaunuoliai stovėjo sutrikę.

„Kas nutiko?“ – angliškai paklausė ir keli kartu buvę jaunuoliai.

Paaiškėjo, kad studijuoti atvykę vaikinai nė gerai nežinojo, kad buvimas viešose erdvėse jau gerokai sugriežtintas. Jie atsiprašė pareigūnų ir pasitraukė atokiau. Visgi eiti iš paplūdimių ar parkų žmonės neskuba, mėgautis saule norinčių išties nemažai.

Pajūrio regione patruliuoja gerokai daugiau pareigūnų, nei įprastai. Tikrinama ir ar nevykdoma prekyba, ar žmonės nesirenka parkuose. Anot keturračiais patruliuojančių pareigūnų, žmonės nėra piktybiški, tačiau dažnai tiesiog dar nesupranta situacijos rimtumo.

Karantino režimo įvedimo metu už teisėtų reikalavimų nevykdymą yra numatyta atsakomybė - taikyti tam tikras ANK nuostatas, o nesilaikant jų – užsitraukti baudžiamąją atsakomybę.

ANK 45 straipsnio 1 dalyje numatyta administracinė atsakomybė asmeniui, kuris pažeidė Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą, dėl kurio šalyje yra paskelbtas karantino laikotarpis bei nustatyti neįprasti, radikalūs ir nekasdieniai veiklos ribojimai. Ribojimų nesilaikymas užtraukia administracinę atsakomybę. ANK 45 straipsnio 3 dalyje, asmeniui, kuris pažeidė įstatymą, sukėlė pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms gali būti skiriama bauda nuo 300 iki 560 eurų.

Asmenys, nesilaikantys saviizoliacijos reikalavimų, atsisakantys tirtis, gali būti baudžiami pagal šį ANK 45 str.

Saviizoliacijos pažeidimas, kuris galėjo sukelti pasekmes kitų asmenų sveikatai užtraukia baudžiamąją atsakomybę. BK 277 straipsnyje numatyta baudžiamoji atsakomybė už kovos su epidemijomis ar užkrečiamomis ligomis taisyklių pažeidimus. BK 277 straipsnio 1 dalyje numatoma baudžiamoji atsakomybė, asmeniui, kuris pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija. Šio straipsnio 2 dalyje numatyta atsakomybė asmeniui, kuris būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo būklę ir įspėtas dėl apsaugos priemonių laikymosi būtinumo, bendraudamas su kitai žmonėmis, sąmoningai jų nesiėmė, elgėsi rizikingai, kėlė pavojų kitiems užsikrėsti pavojinga infekcine liga.

Šitaip besielgiantis asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.