Vilniaus apygardos teismas dar 2013 m. išnagrinėjo E. Kiverio bylą. Nustatyta, kad jis siuntėsi iš Brazilijos į Lietuvą psichotropines medžiagas DMT ir harminą, vadinamąją ajahuaską (haliucinogeninis gėrimas, kurį naudoja indėnų šamanai, kad susijungtų su dvasiomis).

2012 m. pavasarį E. Kiveris sutarė su bendrininkais Brazilijoje (pareigūnai rado jų pokalbius „skype“) dėl ajahuaskos atsiuntimo. Į Lietuvą buvo atsiųstos dvi siuntos su 4,45 litro skysčio, kurio sudėtyje yra psichotropinių medžiagų DMT ir harmino. Jos turėjo būti atgabentos į Šakių r., kur gyvena E. Kiverio motina. Bet muitininkai narkotikus aptiko.

Teisme E. Kiveris kaltu prisipažino iš dalies. Papasakojo, kad su psichotropinių medžiagų siuntėju yra bendravęs porą kartų Airijoje, apeigų metu.

Pasak jo, siunčiama arbata naudojama apeigose, sielos ir kūno apsivalymui. Apeigos vyksta apie 5-6 valandas. Teisme E. Kiveris teigė, kad norėjo padėti suorganizuoti tokias apeigas Lietuvoje.

E. Kiveris neslėpė, jog žinojo, kokia tai „arbata“, nes 9 mėnesius gyveno šventykloje, Airijoje. Anot jo, jos atsigėrus atsiranda matymas „iš vidaus“. Jis teigė nesigilinęs į tai, ar ši arbata yra draudžiama Lietuvoje.

Siunčiant narkotikus paštu jie buvo įvardyti kaip skystis būgnų valymui.

E. Kiveris negalėjo tiksliai pasakyti, kiek yra šios religijos pasekėjų Lietuvoje. Pasak jo, viename susitikime dalyvauja apie 20 žmonių. Apeigų metu vienam žmogui tenka apie 100 gramų ajahuaskos.

Pasak teisiamojo, šamanai būtų pasiėmę arbatą su savimi į Vokietiją. Jie pirmiausia planavo skristi į Lietuvą.

E. Kiveris turėjo surasti ne mažiau 20 asmenų, norinčių dalyvauti apeigose ir galinčių sumokėti po 200 eurų.

Teismas konstatavo, jog psichotropinės medžiagos siuntėjai žinojo, kad ji Lietuvoje uždrausta ir siuntimas neteisėtas, nes siunčiamą medžiagą deklaravo kaip odos aliejų, meluodami apie tikrąjį jos pavadinimą, be to sulaikius siuntą E. Kiveriui siūlė susirasti advokatą ir sakyti, kad skystis yra skirtas odiniams muzikos instrumentams.

Pirmosios dvi siuntos, kurias sulaikė muitininkai, buvo dar ne viskas. Turėjo būti atsiųsti dar trys siuntiniai. Viso turėjo būti 12,5 litro ajahuaskos.

Teismas E. Kiveriui, kuris anksčiau nebuvo teistas ir net nebaustas administracine tvarka, o narkotikus siuntėsi ne pasipelnymo tikslais, skyrė švelnesnę negu įstatymo numatyta bausmę. Jam buvo skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė.

Įsikūrė Brazilijoje

Bet ir sąlyginai švelnios bausmės vykdyti jis nepanoro ir, nuosprendžiui dar neįsiteisėjus, pabėgo iš Lietuvos. Buvo paskelbta Interpolo paieška (ji tebegalioja iki šiol).

Lietuvos kriminalinės policijos biuro žiniomis, E. Kiveris yra ieškomas Vilniaus policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos. Jis 2017 metais buvo sulaikytas Brazilijoje. Lietuva išsiuntė ekstradicijos prašymą, tačiau 2018-ųjų kovo 23 d. buvo gautas atsakymas, kad ekstradicijos procesas Brazilijoje yra sustabdytas, kol Brazilijos nacionalinis pabėgėlių komitetas išnagrinės E. Kiverio prašymą dėl pabėgėlio statuso suteikimo. 2019 m. rugsėjį Lietuvos policija papildomai užklausė dėl E. Kiverio perdavimo Lietuvai, tačiau atsakymas iš Brazilijos negautas iki šiol.

E. Kiveris dabar gyvena atokioje Brazilijos provincijoje, turi savo paskyrą „Facebook“, deda ten savo nuotraukas ir t.t. DELFI jis sakė, jog Brazilija suteikė jam pabėgėlio statusą. Dabar jis bando gauti šios šalies pilietybę.

E. Kiveris Brazilijoje netgi įmonę užregistravo, ji vadinasi „Kanapis“.

Pasakodamas apie savo padėtį E. Kiveris sakė, kad „reikalas sukasi apie Tikėjimą, Dievą, Tautosaką, Padavimus, Pranašystes, Lietuvos Respublikos Teisingumą ir prieš mano konstitucinę teisę išpažinti Dievą tokia forma, kokia jis pas mane atėjo, sulaužymą ir persekiojimą, teisme mane gins gerbiamas profesorius advokatas Stanislovas Tomas. Su juo buvau susitikęs pries naujus metus Rio de Žaneire. Jo manymu, aš bylą tikrai laimėsiu“.

Tekstas koreguotas 2020.07.26