Bylos duomenimis, 2018 m. keturi nuteistieji Latvijoje įsigijo didelį kiekį narkotinės medžiagos karfentanilio. Turėdami tikslą ją platinti, bendrininkai vienam nuteistajam priklausančiame name Daugpilyje maišė karfentanilį su kitomis cheminėmis medžiagomis, taip didindami narkotinės medžiagos masę. Tuo pačiu metu jie ieškojo narkotinės medžiagos pirkėjų.

Prokuratūra informavo, kad 2018 m. rugpjūčio pradžioje trys vyriškiai ir moteris kontrabanda iš Latvijos į Lietuvą įvežė 242 gramus narkotinės medžiagos, kurios sudėtyje buvo labai didelis kiekis 0,204644 g karfentanilio.

Paketą su narkotikais bendrininkai paslėpė Vilniaus rajone esančiame miške, kur jį rado policijos pareigūnai. Latvijos ir Rusijos piliečiai po poros savaičių buvo sulaikyti Lietuvoje, iš Latvijos kontrabanda automobiliu „Lexus“ įvežę dar vieną narkotinių medžiagų paketą. Name Daugpilyje atliktos kratos metu daugiau nei 1 kg mišinio, kurio sudėtyje buvo labai didelis kiekis narkotinės medžiagos – karfentanilio, rado ir paėmė Latvijos Respublikos policijos pareigūnai.

Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Latvijos policija, tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą byloje palaikė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Skirdamas nuteistiesiems griežtas laisvės atėmimo bausmes teismas įvertino tai, jog narkotinė medžiaga karfentanilis yra pripažįstama kaip viena iš pavojingiausių narkotinių medžiagų dėl itin lengvos šios medžiagos perdozavimo tikimybės. Viešoje erdvėje ne kartą buvo minima apie šios medžiagos platinimą su priemaišomis, dėl kurių vartojimo buvo fiksuotas ne vienas mirties faktas. Šiuo konkrečiu atveju kaltinamieji disponavo būtent tokia narkotine medžiaga.

Teismas konstatavo, kad kaltinamųjų laikytas bendras karfentanilio kiekis net keliolika kartų viršijo ribą, nuo kurios šios narkotinės medžiagos kiekis yra vertinamas kaip labai didelis. Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįsti, kad kaltinamieji turėjo tikslą parduoti narkotinę medžiagą, patys jos nevartojo.

Teismo nuosprendžiu taip pat konfiskuotas vienam nuteistajam priklausantis 29 tūkst. eurų vertės automobilis „Lexus“, kuriuo į Lietuvą kontrabanda buvo įvežtos narkotinės medžiagos.

Šis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.