Byloje yra ne vienas toks įrašas – susidoroję su konkurente, vykdytojai vaizdo įrašus, kaip ataskaitą apie atliktą darbą, siųsdavo gaujos vadeivoms. Pasak Vilniaus policijos pareigūnų, minėtasis įrašas labai žiaurus, tačiau ne pats žiauriausias iš esančių byloje.

Šis ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl prekybos žmonėmis, plėšimų, narkotikų, ginklų, pelnymosi iš kitų asmenų prostitucijos ir kt.

Tyrimas pradėtas dar 2018 m., kai policija gavo pranešimus apie užsieniečių prostitučių užpuolimus Vilniuje ir Vilniaus apskrityje. Merginos būdavo sumušamos, apiplėšiamos, padegamos jų nuomojamų butų durys. Užpuolikai joms liepdavo nešdintis iš Lietuvos.

Netrukus paaiškėjo, kad panašūs nusikaltimai vykdyti ir Tauragėje, Alytuje. Policijoje buvo sudaryta tyrimo grupė iš kelių apskričių pareigūnų. Tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba (ONTV). Buvo nustatyti nusikaltimų organizatoriai ir vykdytojai. Paaiškėjo, kad du vadeivos (vyras ir moteris) gyvena Ispanijoje ir iš ten vadovauja gaujai Lietuvoje. Be to, vienas jų parankinis taip pat gyvena Ispanijoje. Visi trys (buvę kauniečiai) jau anksčiau buvo žinomi Lietuvos teisėsaugos institucijoms, moters atžvilgiu jau buvo vykdomas baudžiamasis persekiojimas kitame ikiteisminiame tyrime, vienas iš vyrų teistas dėl kitų nusikaltimų Lietuvoje bei užsienyje.

Kaip Delfi sakė Vilniaus apskrities ONTV viršininkas Marek Gulbinovič, grupuotė įvairiuose Lietuvos miestuose buvo išsinuomojusi keliasdešimt butų, kuriuose darbavosi dešimtys prostitučių iš Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Moldovos, Kazachstano.

Gauja buvo negailestinga užsienietėms prostitutėms, kurios dirbo ne jiems. Konkurentės buvo žiauriai mušamos ir kankinamos, taip verčiant jas išvykti iš Lietuvos.

Baisusis į viešumą patekęs įrašas

Kaip matyti iš vaizdo įrašo, nusikaltimą filmavo pats smurtautojas. Jo veido filmuotoje medžiagoje nematyti, girdimas tik balsas. Galima numanyti, kad pas prostitutę į butą atėjo apsimetęs klientu. Ir netrukus pradėjo egzekuciją.

Mušdamas itin lengvai apsirengusią moterį jis keikiasi, ją įžeidinėja, nuo smūgio moteris pargriūva ant žemės. Tuomet vyras pradeda purkšti jai į veidą dujas. Vaizdo įraše matyti, kad nukentėjusioji yra liekno kūno sudėjimo, šviesių plaukų, filmavimo metu ji buvo apsirengusi plonu chalatu, glaustinuke, avėjo ilgas juodas kojines. Vyras moterį plūsta rusiškai. „Dink na**** iš Lietuvos, že**va. Nedirbsi čia. Supratai?! Ar tu supratai?! Tu nieko nesupratai“, – keikiasi vyras. Moteris vaizdo įraše verkia ir dejuoja, bando bėgti į kitą kambarį.

„Aš visą balioną ant tavęs išpurkšiu“, – jau lietuviškai sako smurtautojas. Matoma, kaip moterį užpuolęs vyras ją spardo, taip pat nufilmuota, kaip aukai iš nosies pasipila kraujas. „Tu Lietuvoje nedirbsi, supratai?!“ – rėkia užpuolikas. Stipriai sumušta moteris nieko negali atsakyti, tik dejuoja. Vaizdo įraše matyti, kad vyras kelis kartus spiria moteriai į galvą. Sunkiai sužalota moteris verkdama maldauja liautis. „Daugiau nebedirbsiu, pažadu, prašau“, – sunkiai kalba nukentėjusioji. Vaizdo įrašo pabaigoje matyti, kaip smurtautojas išeina iš buto, lipa laiptais žemyn. Įrašo pabaigoje egzekutorius sako: „Susiėdžiau su merga, todėl aš ją taip baisiai sunešiojau. Čiau. Bye, bye.

Už egzekuciją – 300 eurų

Per kratas pareigūnai rado daugiau panašių vaizdo įrašų. Vykdytojai juos siųsdavo vadeivoms kaip įrodymą, kad darbas atliktas. Gavę vaizdo ataskaitą grupuotės „bosai“ sumokėdavo apie 300 eurų (užmokestis būdavo mažesnis, jei vykdytojas, pvz., tik padegdavo buto duris).

Pasak pareigūnų, žiauresnių įrašų, už patekusįjį į viešumą, nėra, bet panašių – yra. ONTV jau senokai nustatė, kas ir kieno užsakymu įvykdė minėtąją egzekuciją. Vykdytojui (jis ir filmavo) teismo paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra.

Beje, ne visi gaujos nariai, gavę nurodymą, patys kankindavo konkuruojančias prostitutes. Kai kurie tam pasamdydavo „subrangovus“: narkomanai ar neseniai į laisvę paleisti kaliniai tokių „darbų“ imdavosi ir už 50 eurų. O kai kurie atliko po kelis tokius užpuolimus. Beje, moterys būdavo ne tik sumušamos, bet dažnai dar ir apiplėšiamos.

Tačiau net ir žiauriai sumuštos prostitutės ne visada paklusdavo nurodymui išvykti iš Lietuvos. Vienos išvažiuodavo, o kai kurios tik pakeisdavo butą ir telefono numerį, nes didelis uždarbis nusverdavo kankinimų baimę.

Daugybė prostitučių iš užsienio

Gaujos viešnamiuose, pareigūnų paskaičiavimu, vienu metu dirbdavo per dvi dešimtis 20–35 metų moterų iš Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Kazachstano ir Moldovos (lietuvaitės čia nedirbo).

Ilgai jos čia neužsibūdavo. Padirbėjusios išvykdavo, bet vietoj jų atvykdavo kitos. Jos pačios siūlydavo savo draugėms ir pažįstamoms pasidarbuoti Lietuvoje.

Mūsų šalyje šių moterų paslaugų kaina, priklausomai nuo moters amžiaus ir išvaizdos, svyravo nuo 40 iki 70 eurų už pusvalandį. Pusė šios sumos atitekdavo prostitucijos organizatoriams.

Kai praėjusių metų lapkritį pareigūnai ėmėsi realizuoti surinktą informaciją, buvo sulaikytas visas būrys gaujai dirbusių moterų. Per apklausas kai kurios iš jų graudino pareigūnus pasakojimais apie labai sunkų gyvenimą tėvynėje. Pavyzdžiui, mergina iš Zaporožės srities (Ukraina) pasakojo, kad ten baisus skurdas, darbo nėra, esą jai ten tekdavo gyventi pusbadžiu ir pan.

Bet pasiteiravus ukrainiečių, šie tvirtina, jog taip baisiai ten nėra. Ukrainiečių žurnalistas Antonas Holoborodko, Delfi paklaustas, ar tikrai Zaporožėje žmonės gyvena pusbadžiu, sakė: „Vien tik Zaporožės mieste yra per 700 tūkst. žmonių ir visi kažkaip gyvena. Ne labai turtingai, bet nebadauja tikrai. Gal merginos gyvenimo situacija kažkokia ypatinga... Bet pasakyti, kad Zaporožė – pasaulio dugnas, tikrai negalima. Bet kokioje šalyje nebus ko valgyti, jei nedirbsi.“

Tarptautinė operacija

Praėjusį lapkritį buvo įvykdyta tarptautinė operacija, kurios metu sučiupti ir gaujos vadeivos, ir žemesnio rango grupuotės nariai.

M. Gulbinovič labai dėkingas Europolo ir Eurojusto pareigūnams, padėjusiems bendraujant su Ispanijos Karalystės teisėsaugininkais, koordinavusiems abiejų valstybių pareigūnų veiksmus. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis ir jam vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, atliekant šį tyrimą, irgi glaudžiai bendravo su Eurojustu, kad pareigūnų veiksmai tiek Lietuvoje, tiek Ispanijos Karalystėje būtų koordinuoti ir sklandūs.

Prieš pradedant aktyvius policijos veiksmus, keletas Lietuvos pareigūnų išvyko į Malagą (Ispanija), o į mūsų šalį atvyko ispanų policininkų.

Abiejose šalyse operacija buvo pradėta vienu metu. Beveik visose Lietuvos apskrityse buvo atlikta apie 50 kratų. Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir dar keliuose miestuose sulaikyta 13 gaujos narių (dauguma teisti už narkotikų laikymą, vagystes ir kt.). Kratų metu paimta keliasdešimt tūkstančių eurų grynųjų pinigų, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, padirbti dokumentai ir pinigai, bankinės bei SIM kortelės, ginklas bei šaudmenys, kaukės, smurto įrankiai, automobilis su įmontuotais policijos švyturėliais ir sirena.

Ispanijoje sulaikyta grupuotės vadeiva (buvusi prostitutė) ir jos parankinis. Jie perduoti Lietuvai. Pas šiuos įtariamuosius ispanų pareigūnai rado įvairių bylai svarbių dokumentų, didelę grynųjų pinigų sumą, brangų automobilį „Porsche“ ir kt.

Kitas gaujos vadeiva (irgi Lietuvos pilietis iš Kauno) spėjo išvykti iš Ispanijos. Lietuva paskelbė jo tarptautinę paiešką. Kiek vėliau buvo nustatyta, kad, naudodamasis suklastotais dokumentais, jis atskrido į Kolumbiją, kur pateko į neįtikėtinai perpildytą kalėjimą. Bet po kelių dienų jis iš kalėjimo buvo paleistas ir išskrido į Angliją. Londone buvo sulaikytas. Šiuo metu jis kalinamas Anglijoje. Baigus tvarkyti ekstradicijos formalumus, bus perduotas Lietuvai.

Didžioji dalis sulaikytųjų buvo suimta, vėliau kardomosios priemonės jiems sušvelnintos. Šiuo metu griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas – taikoma Ispanijoje sulaikytai vadeivai ir jos parankiniui bei vienam iš įtariamųjų, kuris sulaikytas Lietuvoje. Iš Anglijos pargabenus antrąjį vadeivą, bus sprendžiama, kokią kardomąją priemonę jam paskirti.