Nustačius nusikalstamos veikos požymius, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d.).

Įtariamųjų sulaikymai ir intensyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai buvo atliekami ne tik Vilniuje, bet ir Mažeikių rajone bei Birštone. Sulaikymų metu iš nelegalios apyvartos buvo paimta apie 4 kg narkotinės medžiagos ‒ hašišo, apie 1 kg psichotropinės medžiagos ‒ amfetamino, apie 2,5 kg narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, apie 1 kg psichotropinės medžiagos ‒ MDMA („kristalo“), didelis kiekis LSD „markučių“ ir ekstazio tablečių.

Sulaikyti asmenys pasižymėjo išradingumu, narkotines ir psichotropines medžiagas slėpė sumaniai įrengtose slėptuvėse, viena iš tokių ‒ buitinis dujų balionas. Tyrimo metu nustatyta, kad įtariamieji narkotines ir psichotropines medžiagas į Lietuvą kontrabanda gabeno iš Ispanijos, Olandijos ir Maroko. Sulaikyti 6 asmenys, 4 iš jų teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, kitiems skirtos lengvesnės kardomosios priemonės.

Nustatyta, kad įtariamieji ne tik neteisėtai disponavo ir prekiavo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, bet vieni iš kitų jas grobė.

Manoma, kad sulaikomų asmenų gali būti ir daugiau.

Už šias nusikalstamas veikas Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.