Kaip nurodė daugelis liudytojų, internete jie buvo patalpinę skelbimus apie kompiuterių, mobiliojo ryšio telefonų, įvairios vaizdo ir garso technikos, netgi motociklų pardavimą, pranešė policija.

Visais nustatytais atvejais jiems paskambindavo klientu prisistatęs vyras, kaip paaiškėjo tyrimo metu, vienas kuris iš Pravieniškėse laisvės atėmimo bausmę atliekančių nuteistųjų, ir pasidomėdavo parduodama preke ‒ telefonu su pardavėju susitardavo dėl prekės įsigijimo sąlygų, nurodant, kad mokėjimą už perkamą daiktą atliks pavedimu.

Kaip atlikto pavedimo patvirtinimas pardavėjui buvo siunčiama kompiuterio ekrano nuotrauka, iš kurios buvo galima spręsti, kad pinigai jau pervesti. Tokiu būdu įtikinęs pardavėją, kad pinigai jau greitai bus jo sąskaitoje, įtariamasis juo pasitikėjusio asmens paprašydavo nusipirktą daiktą perduoti jam kuo greičiau ir tuo pačiu pasiguosdavo, kad šiuo metu jis yra kitame mieste, todėl pats negali pirkinio pasiimti.

Vėlgi su pašnekovu būdavo sutariama, kad pirkinį pasiims pirkėjo draugas. Pradžioje paimti daiktų buvo siunčiami laisvėje esantys bendrininkai, tačiau kai dalis tokių asmenų buvo sulaikyta, pradėta daiktus iš nukentėjusiųjų paimti naudojantis nieko neįtariančių pavežėjų paslaugomis.

Pavežėjai vėlgi būdavo įtikinami, kad pats klientas šiuo metu kartu su jais važiuoti negali, todėl buvo prašoma paimti ne tik daiktus, tačiau prisistatyti ar apsimesti pirkėjo draugu ar pažįstamu, įsitikinti, ar gerai sukomplektuotas daiktas (pvz. perkant kompiuterį, prašydavo pažiūrėti, ar su visais laidais) ir nuvežus į nurodytą vietą viską atiduoti kitam žmogui.

Išsiaiškinus šią įtariamųjų naudotą schemą ir identifikavus pagal ją veikusius asmenis, Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnais, į pagalba pasitelkdami Kalėjimų departamento Prevencinės grupės ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, vasario 20 d. Pravieniškių pataisos namuose atliko kratas. Kratų metu surasta galimai su tiriama nusikalstama veika susijusių 13 mobiliojo ryšio telefonų, daug SIM kortelių, taip pat narkotinių medžiagų ir alkoholio raugo.

Policija rekomenduoja visuomenei neprarasti budrumo ir siūlo neskubėti atiduoti prekių pirkėjui ar jo nurodytam asmeniui, kol į sąskaitą nebus pervesti pinigai.

Taip pat policija įspėja pavežėjus ir kitus panašia veikla besiverčiančius asmenis, kad civilinėje apyvartoje draudžiamų daiktų ar medžiagų gabenimas tą darančiam asmeniui užtraukia baudžiamąją atsakomybę, netgi ir tais atvejais, kai jais pasinaudojama kaip kurjeriais.