Policija informavo, kad 2019 metų lapkričio ir gruodžio mėn. buvo gautas ne vienas skambutis į Bendrąjį pagalbos centrą dėl viename didžiausių teismų šalyje – Vilniaus miesto apylinkės teisme padėtų sprogmenų.

Gavus pranešimus apie visuomenei gresiantį pavojų, kiekvienu atveju pareigūnai situaciją vertina rimtai ‒ nedelsiant kviečiamos specialiosios tarnybos, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, įvedamas planas „Skydas“, evakuojami žmonės.

Nors pranešimai nepasitvirtina, pareigūnai vis tiek atlieka ikiteisminio tyrimo veiksmus „sprogdintojams“ nustatyti.

Tokio pobūdžio nusikalstamos veikos daro didelę žalą visuomenei, tik išgirdus pranešimą apie padėtą „bombą“, visuomenė yra nesaugi ir jaučiasi įbauginta, kol pareigūnai nepaneigia fakto apie melagingą pranešimą.

Taip pat yra sutrikdomas vieno didžiausių teismų darbas, kuriame dirba daugiau kaip 300 darbuotojų ir yra kasdien nagrinėjamos baudžiamosios, civilinės, administracinių teisės pažeidimų bylos, į kurių nagrinėjimą atvykę proceso dalyviai nevykstant posėdžiams gaišta laiką.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, dirba įvykio vietoje ir bet kada yra pasiruošę reaguoti į besikeičiančią situaciją. „Sprogdintojas“ neįvertina situacijos rimtumo, jog šių specialiųjų tarnybų darbuotojai, tuo metu galėtų teikti realią pagalbą nukentėjusiesiems.

Šiuo metu Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto šeštajame policijos komisariate atliekami ikiteisminiai tyrimai pagal požymius nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 285 str. 2d. (Melagingas pranešimas apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę).

Surinkus pakankamai duomenų apie asmenis, kurie galėjo padaryti šias nusikalstamas veikas, pavyko juos sulaikyti. Įtarimai dėl šių nusikalstamų veikų pateikti dviems asmenims (gimusiems 1997 m. ir 1995 m.).

Už šią veiką įtariamiesiems gresia bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad toks jauno amžiaus vaikinų „pajuokavimas“ patuštins ir piniginę ‒ teks padengti specialiųjų tarnybų patirtas išlaidas.

Šiuos ikiteisminius tyrimus organizuoja ir jiems vadovauja Vilniaus apygardos Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai.