Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, kelyje Marijampolė – Suvalkai, patikrinimui sustabdė automobilį „Škoda Fabia“.

Mašiną lenkiškais numeriais vairavo 25-erių Ukrainos pilietis, turintis leidimą gyventi Lenkijoje.

Paaiškėjo, kad jis gabeno 6 Rusijos piliečius. Tai – 34 metų vyras ir 30-ies moteris bei keturi mažamečiai vaikai.

Nustatyta, kad jie laikinai gyveno VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje ir laukė, kol bus išnagrinėti jų prašymai dėl prieglobsčio Lietuvoje suteikimo. URC teritoriją šie užsieniečiai paliko legaliai pasinaudoję teise iš jos išeiti parai. Į užsienį vykti jie negalėjo, praneša VSAT.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje „Škoda Fabia“ vairavusiam Ukrainos piliečiui dėl pasikėsinimo neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Užsienietis uždarytas į areštinę.

Automobilis saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje.

Ukrainiečio gabenta šeima laikinai apgyvendinta Kapčiamiesčio pasienio užkardoje, kur yra specialios patalpos, skirtos prieglobsčio prašytojams. Vėliau Rusijos piliečius planuojama grąžinti į VSAT Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje.

Tai trečias atvejis pastaruoju metu, kai iš URC pasišalinusius užsieniečius neteisėtai gabeno Ukrainos piliečiai. Prieš savaitę Kalvarijos pasieniečiai toje pačioje vietoje sustabdė automobilį „Huyndai Santa Fe“. Visureigį lietuviškais tranzitiniais numeriais vairavo 43-ejų Ukrainos pilietis. Jis vežė Tadžikistano pilietį, kuris irgi Lietuvoje buvo pasiprašęs prieglobsčio bei iš URC pasišalino nesulaukęs, kol bus išnagrinėtas prašymas.

Sausio viduryje Kalvarijos pasieniečiai ties tuo pačiu Salaperaugio kaimu patikrinimui sustabdė 24-erių ukrainiečio vairuotą „Opel Astra“. Juo į Lenkiją vyras vežė penkis Lietuvoje prieglobsčio pasiprašiusius Rusijos piliečius. Šie taip pat buvo pasinaudoję teise parai legaliai išeiti iš URC teritorijos ir nusprendė pasišalinti iš Lietuvos nelaukdami sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo.