Pernai apie siūlomus ar dokumentuose pakištus grynuosius informavo 186 muitininkai, didžioji dauguma jų tai padarė po keletą kartų.

Dažniausiai vairuotojai „tarsi netyčia“ pamiršta dokumentuose 5 arba 10 eurų kupiūras. Pernai pasitaikė atvejis, kai asmuo bandė papirkti muitinės pareigūną bilietais į koncertą.

Tačiau muitininkai vis dažniau praneša apie bandymus juos papirkti stambiomis sumomis. Praėjusių metų rudenį Medininkų kelio poste keleivinio mikroautobuso vairuotojas, užsipildęs tvarkingus „Tax Free“ dokumentus, muitinės pareigūnei sugalvojo parodyti dvi eksporto deklaracijas dviem sportiniams motociklams išvežti. Vyriškis paklausė, ar galėtų muitininkė taip pat „atžymėti“ ir šias deklaracijas.

Pareigūnei pasiteiravus, kodėl jis šių dokumentų nepateikė jai anksčiau, kartu su visais kitais, vairuotojas ją pakvietė prieiti prie galinių mikroautobuso durų vis kartodamas, kaip jam reikia, kad pateiktas deklaracijas pareigūnė „atžymėtų“. Vyriškis muitininkei rodė du mikroautobuse esančius motociklus užsimindamas, kad motociklams „trūksta kelių detalių“, bet ant bagažinėje stovinčios statinės pareigūnė „gali pamatyti tas trūkstamas detales...“ Jai matant vairuotojas ant minėtos statinės padėjo dvi kupiūras po 50 eurų.

Muitininkė suprato situacijos rimtumą ir pasikvietusi kolegas iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos ėmėsi tikrinti gabenamų motociklų identifikacijos duomenis. Paaiškėjo, kad deklaracijose nurodytų motociklų mikroautobuse nėra, vietoje jų stovi du naudoti asmeniniai motociklai.

Vairuotojui ne tik buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už tai, kad deklaravo prekes, kurios nebuvo pateiktos muitinei. Dėl bandymo papirkti jam buvo pradėtas dar ir ikiteisminis tyrimas, po kurio baudžiamuoju įsakymu vyriškis pripažintas kaltu. Jam paskirta 3400 bauda.

Rugpjūčio mėnesį Šalčininkų kelio poste įkliuvo Uzbekistano pilietis, gabenęs du automobilius. Vyriškis muitinės pareigūnui pateikė TIR Carnet knygeles, kuriose buvo įdėti 225 eurai. Vėliau jis teisinosi, kad pinigai dokumentuose „atsirado atsitiktinai“, tačiau tikrindami jo vairuojamą transporto priemonę, muitininkai nustatė pažeidimų. Greičiausiai dėl to minėtas Uzbekistano pilietis ir bandė pinigais „nukreipti“ pareigūno dėmesį.

Balandžio mėnesį Klaipėdos teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių posto pareigūnai patikrinti sustabdė krovininį automobilį. Vairuotojas buvo nesumokėjęs transporto priemonių savininkų ar valdytojų kelių naudotojo mokesčio. Rašant administracinio nusižengimo protokolą, jis muitinės muitininkui pasiūlė 150 eurų ir nerašyti protokolo. Tačiau papirkti pareigūno jam nepavyko.

Tai tik keli pavyzdžiai, parodantys atvejus, su kuriais kone kasdien susiduria muitinės pareigūnai.

Daugiausia apie iš vairuotojų gautuose dokumentuose rastus grynuosius pinigus praneša pasienyje su Baltarusija dirbantys muitininkai. Didžiausiame – Medininkų kelio poste pernai grynųjų bandyta įbrukti 253 kartus. Raigardo kelio poste registruoti 128 bandymo papirkti atvejai, Šalčininkų kelio poste – 110 atvejų, o Lavoriškių kelio poste pareigūnai pranešė apie 46 pinigų siūlymo atvejus.

Grynuosius pinigus krovinio arba asmens dokumentuose dažniausiai „mėgsta pamiršti“ šių valstybių piliečiai: Baltarusijos (357 atvejai), Rusijos (64), Ukrainos (37). Tačiau pinigus palikinėja taip pat ir Lietuvos (27 atvejai), Lenkijos (27) bei kitų valstybių piliečiai.

2019 m. ikiteisminių tyrimų dėl papirkimo buvo pradėta beveik keturis kartus daugiau nei ankstesniais metais. Tam turėjo įtakos antikorupcinis personalo ugdymas. Muitinės pareigūnai yra geriau informuoti, kaip elgtis bandymo papirkti atveju, kaip tinkamai užfiksuoti, kaip bendrauti su galimu kyšio davėju ir kaip svarbu neleisti pažeidėjui „išsisukti“ nuo atsakomybės ir visada fiksuoti neteisėtus pinigų siūlymo atvejus.

Lietuvos muitinė ragina nesiūlyti grynųjų pinigų ar kitokių „dovanų“ muitininkams, o pastebėjus muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus, apie tai pranešti galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 55544, elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje www.lrmuitine.lt