Klaipėdoje papildomam darbui ruošiami du policijos komisariatai. Prie eksperimento prisijungia Plungė, Šiauliai ir Šakiai.

Klaipėdos apskr. policijos vadovas Alfonsas Motuzas sako, kad vaikų nusikalstamumo tema yra nebe jautriausia tema.

„Paskutiniu laiku, maždaug nuo spalio mėnesio, ypatingai Klaipėdos mieste tiesiog tvyro ore. Vaikai, kurie nelanko mokyklų, ar po mokyklų laiką leidžia viešosiose vietose. Nuskambėjo faktai, kad prie mokyklų buvo apiplėšinėjami vaikai. Buvo į tai žaibiškai sureaguota socialiniuose tinkluose ir tai, manau, teigiamas dalykas, kadangi tai pabrėžia problemą ir mes galime operatyviai reaguoti. Šis įvykis taip pat parodė, ko mes ir kitos tarnybos neatliekam. Reaguojame tik tuomet, kai įvyksta pasekmė. Tai išryškino tam tikrų tarnybų darbo broką, tai ir tarpusavio komunikacijos pasekmė, kuomet Vaiko gerovės komisija priiminėja sprendimus, ar jų nepriiminėja, tačiau to neištransliuoja. Bendrom jėgom buvo organizuotos priemonės, tikrinome, ką veikia nepilnamečiai, reaguodavome į kiekvieną gautą pranešimą. Identifikavome tam tikras grupes, kurios būrėsi apie mokyklas. Tai vaikai, kurių tėvai yra asocialūs arba socialiai neatsakingi. Viskas prasideda nuo šeimų. Man gaila, kad jau nuo 14-15-kos metų jie tampa mūsų „klientai“ recidyvine prasme vykdantys nusikaltimus“, – apie didžiulio atgarsio sulaukusius uostamiestyje siautėjusias paauglių gaujas sako A. Motuzas.

Šie įvykiai paskatino policiją spręsti problemas ne tik jau esant nusikaltimui, bet ir sugrąžinant policijos pareigūnams daugiau funkcijų dirbant su paaugliais.

Renatas Požėla

„Kol kas tai tik eksperimentas, jo metu mes nekeisime struktūros, tai vyks specializuojant, pavedant funkcijas. Pasibaigus eksperimentui mes įvertinsime, ar toks modelis pasiteisins ir spręsime, ką reikia keisti, ar tikslinga visai šalies policijai persiorientuoti. Dabar numatoma tam tikrus pareigūnus specializuoti į nepilnamečių nusikalstamumą. Jei matysime, kad tai duos rezultatų, ta pačia linkme kreipsime ir visos šalies policiją“, – DELFI sakė R. Požėla ir patikino, kad šis eksperimentas turėtų startuoti kovo mėnesį.


Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas Raimundas Vaitkevičius sako, kad bendra nusikalstamų veikų skaičius mažėja. 2019 metais viso užregistruota 5327 nusikaltimai, o 2018 metais jų buvo 400-tais daugiau. R. Vaitkevičius pabrėžia, kad itin svarbi visuomenei dalis – nusikaltimai gatvėje, kai užpuldinėjami ir apiplešiami praeiviai. Nors čia statistiniai duomenys taip pat rodo mažėjimą, visgi paauglių nusikalstamumas kaip reikiant pasėjo baimę.

„Tai labai jautri tema, turėjome signalų šiais metais dėl nepilnamečių vykdomų teisės pažeidimų ir nusikalstamų veikų. Buvo sureaguota, manome, kad šios problemos šiuo metu išpręstos, aktyviai bendradarbiaujame tiek su miesto savivalda, tiek su švietimo įstaigoms, šis klausimas yra aktualus ir mes planuojame šiais metais tam skirti dar daugiau dėmesio“, – sako R. Vaitkevičius.

Būtent eksperimento būdu papildomos pareigūnų funkcijos bus nukreiptos ne tik į jau padariusius nusikaltimus paauglius. Aktyviau planuojama stebėti socialiai pažeidžiamų vaikų elgesį. Be to, jau dabar pareigūnai patruliuoja tieks paauglių pamėgtomis sambūrio vietomis, stebi tuos, kurie jau pateko į policijos akiratį.

DELFI primena, kad spalio pradžioje buvo sulaikyti keli paaugliai, kurie prie mokyklų puldinėjo vaikus ir iš jų reikalavo pinigų. Vienas sulaikytųjų gyveno globos namuose, kitas – šeimoje, tačiau tėvai, anot buvusių berniuko mokytojų, nebuvo linkę bendradarbiauti su socialiniais pedagogais. Vienas paauglių dėl smurto prieš trylikametį atsakomybės išvengė, tačiau jam inkriminuoti plėšimai bei pasikėsinimai apiplėšti.

Klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose nuo rugsėjo pabaigos ėmė dalytis šiurpą keliančiais paauglių nusikaltimais ir grasinimais susidoroti. Kelios užpultų berniukų mamos pasakojo, kad ne tik vaikai, bet ir tėvai sulaukė šiurpių grasinimų nužudyti, sudeginti namus. Anot grasinimų sulaukusių tėvų, išties buvo neramu, mat paaugliai drąsiai siautėjo ir vis šaukė, kad jiems niekas nieko negali padaryti.