Trečiadienį vakare VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, kelyje Marijampolė–Suvalkai, patikrinti sustabdė automobilį „Huyndai Santa Fe“. Visureigį lietuviškais tranzitiniais numeriais vairavo 43-ejų Ukrainos pilietis. Vyras Lietuvoje buvo legaliai ir į šalį atvyko turėdamas pasą su biometriniais duomenimis.

VSAT pareigūnai patikrino ir kartu vykusį keleivį. Šis turėjo vienintelį dokumentą. Tai - VSAT Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje pažymėjimas, išduotas 21 metų Tadžikistano piliečiui. Jis Lietuvoje yra pasiprašęs prieglobsčio, todėl buvo apgyvendintas URC ir turėjo sulaukti, kol bus išnagrinėtas prašymas.

Prieglobsčio prašytojai turi teisę parai išeiti iš centro teritorijos, tačiau jie negali išvykti iš Lietuvos. Tadžikas, kaip neretai būna panašiais atvejais, matyt, nusprendė patraukti į Vakarų Europą.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje Ukrainos piliečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Vyras uždarytas į areštinę. Automobilis saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje.

Tadžikistano pilietis laikinai patalpintas Kalvarijos užkardoje, o ketvirtadienį bus grąžintas į URC Pabradėje.

Tai antras atvejis pastaruoju metu, kai iš URC pasišalinusius užsieniečius neteisėtai gabeno Ukrainos piliečiai. Prieš dvi savaites Kalvarijos pasieniečiai ties tuo pačiu Salaperaugio kaimu patikrinti sustabdė 24-erių ukrainiečio vairuotą „Opel Astra“. Juo į Lenkiją vyras vežė penkis Lietuvoje prieglobsčio pasiprašiusius Rusijos piliečius. Šie taip pat buvo pasinaudoję teise parai legaliai išeiti iš URC teritorijos ir nusprendė pasišalinti iš Lietuvos nelaukdami sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo.